Newsflash
OPINII

Etica educației – recurs la principii și valori

de Estera STĂMOIU - aug. 24 2018
Etica educației – recurs la principii și valori
    Să vorbim despre etică în educație este mai mult decât justificat într-un context în care multe dintre componentele sociale au evoluat pe coordonatele unei dezvoltări „de la sine”. Nevoia de a alinia educația profesională la principii și valori nu este opțională, ci
obligatorie.
    Intenția mea nu are caracterul unei explicații științifice a motivului pentru care coordonatele etice în educație sunt indispensabile, ci vreau doar să subliniez că etica face parte din condiția profesională. Sunt interdependente. Ar fi de dorit să centrăm educația profesională pe principii și valori. Ne-am crea, astfel, un fundament solid pentru dezvoltarea noastră profesională.
Valoarea educației profesionale este aceea a vieții profesionale însăși, deoarece instruirea și perfecționarea presupun, în primul rând, a învăța să muncești. Cred că nu greșesc când afirm că, astăzi, unii asistenți medicali nu valorizează suficient de mult educația, pentru că, involuntar sau nu, nu își apreciază și respectă cât ar trebui profesia, deși scopul principal unanim recunoscut al educației este evoluția lor profesională și personală. O reală provocare pentru organizațiile profesionale este asigurarea unui demers educativ de calitate, adaptat permanent nevoilor profesionale. Problematica principiilor și valorilor a fost și rămâne un subiect deschis.
Etica educației se întemeiază pe ideea fundamentală că educația e guvernată de principii și valori – legi naturale ale dimensiunii umane, care sunt tot atât de reale și de neschimbătoare ca legile gravitației în dimensiunea fizică.
Dar ce sunt principiile? Vorbim și atât de des auzim acest cuvânt, încât te-ntrebi dacă nu cumva s-a demonetizat înțelesul profund al cuvântului. Principiile sunt ca niște faruri. Sunt acele linii conducătoare ale conduitei umane care și-au dobândit valoarea permanentă. Sunt fundamente incontestabile pentru că sunt evidente. Sunt ca niște legi naturale care nu pot fi încălcate. Principiile corecte sunt neschimbătoare. Nu reacționează față de nimeni și nimic. Ele sunt adevăruri profunde. Cunoașterea principiilor care guvernează educația ne permite creșterea și maturizarea noastră profesională. Principiile au întotdeauna consecințe: pozitive când trăim în conformitate cu ele și negative când le ignorăm.
Integritatea, ca element esențial al intuiției omului, demnitatea, calitatea, excelența, contribuția, potențialitatea sunt principii indispensabile unui act educațional.
Valorile reprezintă acele comportamente, procese de gândire, trăsături de caracter pe care societatea le consideră corecte și care merită să fie preluate.
Responsabilitatea, respectul, corectitudinea, performanța, disciplina, implicarea, participarea, conștiinciozitatea, competența sunt doar câteva dintre valorile care dau ,,valoare” educației. Fie că suntem conștienți sau nu, principiile și valorile etice ale educației sfârșesc prin a acționa în favoarea sau împotriva noastră. Etica educației, în opinia mea, nu e doar o „problemă”. Rolurile fiecărui „actor” sunt deja scrise.
De dimensiunea etică a educației avem mai mulți responsabili. Aș distinge mai multe arii de responsabilitate: 1) zona instituțională – referindu-mă la drepturile și responsabilitățile tuturor actorilor implicați și interesați în educație, în sensul că fiecare trebuie să acționeze în limitele unei conduite (spitale, angajatori, manageri, instituții de învățământ, organizații profesionale); 2) zona strict didactică, în care responsabilul principal este „profesorul”, „formatorul”; 3) zona normativă – referindu-mă la ansamblul de norme și reguli ce reglementează conduita socio-profesională; și 4) zona strict individuală, personală – referindu-mă la ansamblul de drepturi și obligații ale asistenților medicali.
O abordare integrativă a eticii în educație ar conduce cu siguranță la consolidarea identității noastre profesionale, la creditarea statutului profesional și a demnității profesionale, generând astfel o solidarizare la nivel organizațional.
Parafrazându-l pe Schopenhauer, „educația nu este totul, dar fără educație totul este nimic”, aș enunța câteva sfaturi pentru o educație sănătoasă:
    1. Dezvoltă-ți o dorință profundă de a-ți perfecționa permanent cunoștințele profesionale;
    2. În timp ce înveți, oprește-te frecvent și întreabă-te cum poți aplica informațiile acumulate;
    3. Aplică toate cunoștințele dobândite de fiecare dată când ai ocazia;
    4. Transformă procesul de învățare într-un „joc” captivant și pasionant;
    5. Verifică anual progresele pe care le înregistrezi. Întreabă-te ce îmbunătățiri ai adus, ce lecții mai ai de învățat pentru viitor.
Sistemul de autoanaliză și autoeducare continuat an de an te va ajuta să te descoperi, să te dezvolți și să profiți de pe urma acelui potențial mental pe care altfel nu l-ai putea utiliza. Educația este abilitatea de a te descurca în situațiile de viață.
Astfel, felul în care ne raportăm la principii și valori, la prețul pe care îl punem pe educație face diferența și ne împarte, fie că vrem sau nu vrem, în cei care se fac remarcați și cei care se pierd în mulțime. De noi înșine depinde din ce echipă vrem să facem parte.
Sper ca lectura acestor rânduri să-ți îmbunătățească perspectiva asupra educației profesionale și, mai mult, să te determine să fii tu însuți o persoană centrată pe principii și valori, pentru că valoarea lor în viața ta este exact valoarea vieții tale însăși.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe