Newsflash
OPINII

Este legală demisia în alb a medicului?

de Drd. Rareș Voroneanu - iun. 24 2022
Este legală demisia în alb a medicului?

Demisia reprezintă un act ce depinde de existenţa unui contract de muncă, întrucât un subiect nu poate să renunţe la un post fără să fi fost încadrat legal pe acesta.

Potrivit art. 81 din Codul Muncii, demisia este „actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, prin împlinirea unui termen de preaviz”. Subliniez, un act unilateral – adică demisia poate fi hotărâtă de angajat, fără a fi necesar să fie motivată.

Dacă lecturăm dispoziţiile Codului Muncii, nu vom regăsi nicăieri informaţii legate de demisia în alb. Nu este o scăpare a legiuitorului, ci este vorba de faptul că el consideră demisia în alb ca fiind ilegală, aspect cât se poate de just.

Este o practică ilegală

        Ne putem imagina următoarea situaţie: medicul X semnează un contract de muncă cu o clinică privată, iar la angajare, i se cere și depunerea unei demisii în alb. Aceasta va fi păstrată într-un sertar, iar în situaţia în care, spre exemplu, medicul nu răspunde pe deplin cerinţelor impuse de spital, cerinţe ce pot fi injuste, „concedierea” va fi una simplă: se va pune pe masă demisia în alb semnată la angajare. Din punct de vedere juridic, acest aspect nu va fi privit per se ca o concediere, ci ca o demisie, întrucât cererea a fost „depusă” chiar de medic.

        Mai mult decât atât, solicitarea depunerii acestei cereri poate să apară chiar și pe parcursul desfășurării contractului de muncă, dar rezultatul este același: demisia în alb este o practică ilegală.

Dacă totuși a fost semnată...

        Medicul se poate adresa instanţei de judecată, acesta trebuind să facă dovada faptului că demisia nu a reprezentat voinţa sa reală, ci că a fost supus unei constrângeri. De subliniat că ameninţările trebuie să creeze o stare de frică pentru profesionistul din sfera medicală. Bineînţeles că, la analizarea acestor lucruri, se va ţine cont de starea socială a medicului, de pregătirea acestuia ș.a.m.d.

        Din punct de vedere juridic, situaţia nu este una complicată, probleme ceva mai deosebite fiind atunci când se încearcă să se dovedească momentul depunerii demisiei în alb. Mai mult decât atât, nimic nu ne împiedică, dacă suntem victima unei asemenea practici, să filmăm toată situaţia, iar dacă va fi necesar, să utilizăm filmarea drept mijloc de probă.

Foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe