Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Epidemia tăcută

Viața Medicală
Dr. Aurel F. MARIN miercuri, 30 aprilie 2014
   Sub ochii noştri, adesea prin slaba implicare a celor mai mulţi, prin insuficienta informare a unora, prin colaborarea inadecvată dintre sistemul de sănătate şi cel de educaţie, se dezvoltă o nouă şi insidioasă epidemie. O epidemie care ameninţă să ne explodeze în faţă atunci când ne felicităm mai abitir pentru bunele noastre rezultate. Epidemia de nevaccinare care ne pândeşte, căci despre ea este vorba, nu ne va aduce lucruri bune. Deja România este „prima“ în Uniunea Europeană (obsesia noastră de a fi primii la ceva a dat, până la urmă, roade): cea mai mare rată de cazuri de rujeolă (raportate la numărul de locuitori). Oare vrem să aşteptăm ca efectul de cohortă, protector, să fie complet compromis? Este timpul să luăm măsuri. Preventiv.
   Ironic, căci tocmai despre prevenţie este vorba. Vaccinurile s-au dovedit, dincolo de orice dubiu, cele mai eficiente intervenţii de sănătate publică din istoria umanităţii. Dacă ar fi să ne referim doar la eradicarea variolei şi la speranţele puse într-o eventuală eradicare a poliomielitei, avem suficiente argumente pentru a susţine nu doar utilitatea, ci direct necesitatea de a vaccina, de a preveni bolile transmisibile.
   În demersul de vaccinare, nu părintele care refuză imunizarea copilului este „duşmanul“. Nici Andrew Wakefield, cu studiul lui fals din Lancet, nici site-urile care afirmă cele mai fanteziste lucruri despre vaccinuri fără grija de a proba ceva. Toate acestea au o singură cură, iar cauza e simplă: comunicarea insuficientă şi adesea neadecvată a personalului medical. Un om informat este un om puternic. Ţine numai de noi să fim medici puternici şi să avem cei mai puternici pacienţi. Iar săptămâna mondială a vaccinării poate fi cel mai bun prilej pentru a începe.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.