Newsflash
OPINII

Endocrinologii, mai fericiţi decât pneumologii?

Endocrinologii, mai fericiţi decât pneumologii?

Profesorul Florin Mihălţan, ca pneumolog, a scris în numărul din 26 februarie al ziarului un articol important, dar care mi s-a părut puţin pesimist.

endocrinologDe aceea, parcurgând statisticile americane recente, am căutat să văd de ce eu, ca endocrinolog, am perceput articolul profesorului Mihălţan, pneumolog, ca fiind mai pesimist decât aș fi vrut.

Am discutat problema cu colega mea pneumolog dr. Piroska Zagyva, cu care am scris acest material. Astfel, am ajuns la o comparaţie interesantă între specialităţile medicale.

Medscape* face o analiză a fericirii printre specialităţile medicale, a gradului de oboseală la locul de muncă, a stării familiale a medicilor etc. Cel mai surprinzător, specialitatea care se consideră a fi cea mai fericită este endocrinologia**.

Nu trebuie uitat faptul că, în SUA, endocrinologia înseamnă și diabetologie, căci insulina este un hormon, iar lipsa insulinei sau a acţiunii ei înseamnă hipoinsulinism, care este un sindrom endocrin. La polul opus se situează infecţioniștii, dar este de remarcat și poziţia extrem de joasă în grafic a pneumologilor!

pneumolog

Starea de fericire a fost înregistrată și în urmă cu un an, înainte de pandemie. În pandemie, fericirea medicilor a scăzut. Cea a endocrinologilor, de la 89% la 73%. Dar, cea mai importantă scădere a fericirii au avut-o pneumologii! De la 82% la 47%.

Familia, un factor de împlinire?

Ca endocrinolog, m-am uitat peste datele diferite între specialităţi. Am considerat că, spre comparaţie cu alte specialităţi, unul dintre factorii care contribuie la fericirea endocrinologilor pare a fi faptul că medicii din această specialitate sunt predominant familiști: 88% sunt căsătoriţi oficial, și încă 4% trăiesc în comuniuni familiale. Spre deosebire, printre pneumologi sunt mai puţini cei căsătoriţi și mai mulţi cei divorţaţi faţă de endocrinologi.

Dar colega mea, coautoare a materialului, mi-a atras atenţia că, cel puţin în România, pneumologii sunt mai nefericiţi din cauză că, în ultimul an, nu și-au putut profesa specialitatea, fiind transformaţi în „anticovidiști”.

Este probabil cauza cea mai importantă a scăderii fericirii lor, și mai puţin familia sau situaţia familială. În plus, dr. Zagyva a punctat că mai depresivi sunt endocrinologii decât pneumologii: 9% dintre pneumologi, vs. 15% dintre endocrinologi au idei suicidale!

Endocrinologii reprezintă 1% dintre medicii din SUA. Pneumologii, de asemeni 1%. În România, endocrinologii și diabetologii, împreună, reprezintă 3% dintre medici. Pneumologi sunt circa 850, adică aprox. 1,4% (statistica medicilor fără medicii stomatologi și rezidenţi).



Notă autor:

* https://www.medscape.com/slideshow/2021-lifestyle
** https://www.medscape.com/slideshow/2021-lifestyle-endocrinologist-6013507

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe