Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

EMA se mută în Olanda

Viața Medicală
Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN marţi, 5 decembrie 2017
     Agenția europeană a medicamentului (EMA) va fi relocată la Amsterdam în urma deciziei luate luni, 20 noiembrie, în consiliul general al agenției. Instituția are la dispoziție 16 luni pentru a-și muta sediul din Marea Britanie. Guido Rasi, directorul executiv al EMA, a subliniat că decizia statelor membre a ținut cont de necesitatea derulării activităților din agenție fără discontinuități, dar și de nivelul protecției sănătății umane și animale în noua locație. Facilitățile oferite de clădirea propusă pentru noul sediu, accesibilitatea sediului și accesul pe piața muncii au reprezentat criterii de alegere a orașului-gazdă. Amsterdam s-a dovedit cel mai potrivit pentru minimizarea apariției lacunelor în cunoștințele și expertiza EMA, în procesul de mutare. Orașul olandez a fost unul din cele 19 europene care și-au oferit găzduirea la sfârșitul lunii iulie, printre care Milano, Helsinki, Lille, Barcelona, Bratislava sau București.
      Agenția europeană a medicamentului trebuie să își mute sediul până la 30 martie 2019, în urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. EMA și Olanda vor începe colaborarea prin formarea unei structuri guvernamentale de joncțiune pentru coordonarea procesului de relocare a agenției. S-a urmărit transparentizarea procedurilor, prin crearea unei diagrame de monitorizare în timp real a procesului, ce va fi afișată pe site-ul instituției.
     În ceea ce privește candidatura Bucureștiului, facilitățile oferite de clădirea propusă nu au fost suficiente pentru atragerea EMA în România, aplicația noastră fiind prea ambiguă în privința caracteristicilor sălilor de conferință și a facilităților audio-video și de transmisie din sălile de conferință. Bucureștiul nu a oferit un plan de relocare suficient de detaliat, iar lauda sistemelor impecabile de sănătate, educație și transporturi în videoclipul oficial al candidaturii – politizat, în viziunea unor critici – nu a reușit să-i convingă pe cei de la EMA. În plus, angajații colectivității LGBT ai EMA au spus că se tem că drepturile nu le vor fi respectate într-o țară din Europa de Est.

 

  

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.