Newsflash
OPINII

Elitele şi dorinţa de glorie

de Dr. Vasile IVAN - sept. 5 2014
Elitele şi dorinţa de glorie
    În era globalizării informaţiei, şi în România s-au dezvoltat o aristocraţie industrială, una politică, alta funciară, financiară, speculativă, medicală, culturală etc. Avem elite aşadar. Din luările de poziţie ale actualilor aristocraţi, constat însă că sunt nefericiţi: „Plăcerea se poate rezema pe iluzie, fericirea stă pe adevăr“ (N. Chamfort). Nu am simţit la actuala aristocraţie că „modestia este aceea care poartă adevărata coroană“ (B. Franklin). Dimpotrivă, domină starea de suficienţă, de păstrători ai regulilor de aur ale cunoaşterii. Tot ce au gândit, creat ori promovat înaintaşii noştri ori contemporanii români este mistificare. Dacă ambiţia „este o dorinţă arzătoare de a produce ceva“ şi este şi în folosul tuturor, atunci nu este rău. Cel mai adesea „ambiţia este dorinţa de glorie, de onoruri, de parvenire“ (DEX) dar axiologic, binele nu poate fi despărţit de rău. Este de preferat mai mult bine şi mai puţin rău.
     Din păcate, nu numai la elite, „ambiţia fiecărui om se umflă pe măsură ce-i creşte puterea“ (J. P. Sartre). Parvenirea şi puterea se circumscriu banilor. Însă nu am constatat că „cinstea este cea mai bună strategie când implică banii“ (M. Twain).
     Cu astfel de elite, într-o societate profund secularizată, nu este de mirare că o parte din lumea medicală alege emigrarea. Cei care rămâ­nem, o parte avem credinţa în mai bine, o parte ne dăruim divertismentului, alta misticismului, iar a cincea parte vegetăm. „Munca fără rugăciune este servilism; rugăciunea fără muncă este cerşetorie“ (Părintele Cleopa). Nu-i aşa că ne caracterizează, pe cel puţin o parte?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe