Practicat de unele grupuri din ţările nordice, ruși, finlandezi, scandinavi, germani, aproape necunoscut la români, înotul în apă foarte rece are consecinţe metabolice notabile.
Rezumăm principalele date în baza a 104 studii considerate relevante din 729 analizate cu maximă acurateţe, sinteza fiind publicată în septembrie 2022, sub egida Asociaţiei Internaţionale a celor care practică înotul iarna în apă foarte rece. Efectele neuroendocrine și metabolice ale înotului în apă foarte rece sunt considerabile și cu consecinţe benefice asupra sănătăţii. Se activează puternic arderea ţesutului adipos brun, ceea ce are efect anti-obezitate și de protecţie cardiovasculară.
Creșterea importantă a nivelului adiponectinei are ca efect și diminuarea rezistenţei la insulină. Studii efectuate îndeosebi în Norvegia, pe înotători experimentaţi în sezonul rece, au demonstrat o creștere a sensibilităţii la insulină.
Efectele favorabile asupra obezităţii se însoţesc cu reducerea colesterolemiei prin activarea ţesutului adipos brun. Scade nivelul homocisteinei, marker de ateromatoză alături de LDL-colesterol. Activarea hipotalamică duce la creșterea producţiei de ACTH, cortizol, dar și de hormoni tiroidieni care amplifică nivelul arderilor în organism. Evaluatorii au constatat o creștere a libidoului și a nivelului hormonilor sexoizi.
În plan psihic, efectele sunt importante: se promovează un stil de viaţă activ, efectul antistres este cert (rezilienţa la agresiunile stresante), dar foarte importantă este combaterea depresiei. Ne amintim că în trecutul mai îndepărtat al psihiatriei, cu multă vreme înaintea apariţiei chimioterapiei prin antidepresoare, în formele grave de melancolie se foloseau băile și împachetările reci.
Apoi, sistemul imunitar este întărit, crește rezistenţa faţă de infecţii. Se ameliorează circulaţia periferică.
Nu trebuie atins pragul termogenezei prin contracturi musculare incontrolabile – shivering thermogenesis (tremuratul de frig). Ritmul cardiac se accelerează, tensiunea arterială crește, aritmiile hipotermice pot fi periculoase la vârstnici și persoanele neantrenate progresiv.
De menţionat că nu oricine și mai ales nu dintr-odată poate începe practicarea înotului în apă foarte rece. Efectele benefice se obţin prin antrenament prudent și perseverent.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe