Newsflash
OPINII

Educație continuă pentru excelență profesională

de Estera STĂMOIU - mar. 23 2018
Educație continuă pentru excelență profesională
    Un studiu recent aplicat unui eșantion reprezentativ de asistenți medicali aflați în diferite poziții în sistemul de îngrijire, având ca principal obiectiv identificarea concretă și obiectivă a nevoilor de pregătire și perfecționare profesională, îmi întărește convingerea că Ordinul Asistenților Medicali este pe drumul corect în ceea ce privește educația medicală continuă a membrilor săi. Profesia de asistent medical este cumulul unei multitudini de competențe, responsabilități, calități, deziderate, ceea ce o particularizează între profesiile liberale al căror „obiect de activitate” este omul.

    Pregătirea și dezvoltarea profesională continuă sunt obligatorii într-un domeniu de activitate în care empatia, devotamentul, înțelegerea suferinței și a durerii trebuie să constituie o prioritate. Cu toții știm că în cariera profesională primul pas îl reprezintă formarea inițială, când se acumulează cunoștințele de bază, esențiale pentru înzestrarea cu noi competențe, atitudini, abilități. În contextul schimbărilor accelerate ale societății, într-o eră a tehnologiei și a informațiilor multiple, formarea și dezvoltarea profesională continuă reprezintă procesul prin care asistentul medical își manifestă preocuparea de a ține pasul cu exigențele profesiei. Acest concept cuprinde nu numai progresul personal, dar și mijloacele care facilitează adaptarea la schimbările survenite în domeniul tehnico-științific.

    Prin atitudine proactivă față de învățare și cunoaștere, prin participarea la programe și proiecte educaționale, asistenții medicali demonstrează că sunt implicați în optimizarea permanentă a calității serviciilor de îngrijire furnizate, că doresc să contribuie la consolidarea unei societăți bazate pe cunoaștere și învățare pe tot parcursul vieții.

    Însă formarea și dezvoltarea profesională continuă a asistentului medical nu sunt un „spectacol” în care evoluează un singur personaj. Ele trebuie să fie produsul la realizarea căruia contribuie o numeroasă echipă, cu atribuții specifice: angajator (obligativitate prin Codul Muncii), instituțiile statului (prin cadrul legislativ specific în materie), guvernul (prin politicile promovate în sistemul de sănătate), dar și OAMGMAMR, prin strategiile și programele profesionale de educație medicală continuă derulate. Acțiunile întreprinse de organizație, la centru și în teritoriu, consolidează percepția asistenților medicali că educația medicală continuă reprezintă, în fapt, componenta majoră a dezvoltării profesionale, nicidecum o activitate coercitivă.

    Ca entitate instituțională, OAMGMAMR are un rol important în evoluția profesională a asistenților medicali și moașelor din România. De altfel, în Programul Național de Dezvoltare/Formare Profesională Continuă, elaborat de organizația profesională, sunt enunțate acțiuni, activități și tematici identificate și corelate atât cu domeniile de sănătate prioritare și politicile educaționale din Strategia Națională de Sănătate 2014–2020, cât și cu cerințele exprimate de asistenții medicali și moașe. În vederea furnizării unor cursuri cât mai utile pentru activitatea lor profesională, ariile prioritare sunt: sănătatea femeii și a copilului, bolile netransmisibile majore, bolile transmisibile, sănătatea mintală, bolile rare, siguranța transfuzională.

    În procesul formării profesionale continue, se acordă o maximă atenție asigurării calității programelor de educație și de dezvoltare profesională prin identificarea unor metode eficiente și adecvate de prezentare. Există o reală implicare a asistenților medicali în întregul proces de formare, atât în calitate de formatori, cât și ca autori de lucrări prezentate în cadrul manifestărilor științifice, ceea ce reflectă existența unui context motivațional și stimulativ pentru dezvoltarea profesională.

    Tendința acestui mileniu este de a acumula informații noi, iar asistenții medicali, prin participarea în număr din ce în ce mai mare la programe de formare și dezvoltare profesională continuă, răspund acestei provocări, conștienți de rolul important pe care îl au în comunitate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe