Newsflash
OPINII

Educația sexuală în școală

de Dr. Jules Cohn BOTEA - oct. 26 2015
Educația sexuală în școală
     Se discută mult, în ultimul timp, despre educația sexuală în școală, insistând inutil dacă să fie benevolă sau nu, să aibă acordul părinților etc. Nu acestea sunt problemele, acțiunea fiind mai mult decât benefică, dar poate cădea în derizoriu dacă nu se precizează când, cât și cum. Trebuie să apară niște puncte de reper așa încât cele predate să fie un numitor comun în toate unitățile de învățământ. De la început trebuie precizat că orele nu trebuie făcute în clase mixte, ci separat cu fetele și băieții. Predarea trebuie făcută de medicul școlar, de psiholog (acolo unde există) sau de medicul de familie care are arondată școala.
     A existat o asemenea acțiune și înainte de 1989, dar a dispărut repede din cauza proastei organizări. În clase era o veselie generală, chicoteli, aplauze și intervenții verbale în jargon. Lecțiile au fost suspendate la cererea părinților, oripilați de ce povesteau copiii că au auzit la școală.
     Personal, ani în șir am ținut prelegeri pentru fetele de clasa a douăsprezecea, care se găseau la o cotitură importantă în viață. Ele plecau după ce suportau vulgaritățile „spirituale“ ale colegilor sau cu ce vedeau acasă dacă făceau parte din familii dezorganizate. Desigur că ora începea cu explicații despre pubertate, ciclul menstrual și apariția ovulației, cu prevenirea diagnosticului tardiv al tumorilor mamare. Încercam să le conving de necesitatea abstinenței înaintea căsătoriei. Atrăgeam totuși atenția că nefolosirea prezervativului de către partenerul cel mai adesea efemer dovedește că este un tip iresponsabil, deoarece așa apar bolile venerice ori sarcinile nedorite, așa se umplu casele de copii cu cei părăsiți.
     Un alt subiect era despre prietenie și dragoste. Antoine de Saint-Exupéry spune că nu este dragoste atunci când un bărbat și o femeie se uită unul în ochii celuilalt, ci când amândoi se uită în aceeași direcție. Spuneam că nu sunt de acord cu sintagmele sex slab/sex tare, care țin cont de forță, putere și dominație, ci în diferența de atitudine prin care unul ocrotește și celălalt trebuie ocrotit. Cineva spunea: căsătoria nu trebuie să fie ca o trăsurică în care unul stă tolănit privind peisajul, iar ea trage între hulube fără pauză.
     Trebuie să repet necesitatea ca lecțiile să fie prezentate de un medic sau un psiholog. Am asistat la unele lecții pe această temă ținute de diriginți. Un profesor de fizică pretindea că femeia este ca o priză: bărbatul este un ștecher care intră în priză și totul se luminează. O profesoară de biologie a venit cu două postere mari, care prezentau organele genitale la bărbat și la femeie, explicate în exces, spre deliciul elevilor. Sau profesoara care își încheia lecția spunând „Așa ca între noi, fetele: o clipă de intimitate și-ajungi la maternitate“.
     La final, le rugam să fie atente la familia lor, la cele ale colegelor, ale vecinilor și vor constata cu surprindere câte femei sunt nefericite deoarece au făcut greșeala de a nu observa comportări și vorbe care să le arate că „el“ nu era cel potrivit. Participarea atentă a elevelor, surprinse pozitiv de comentariile și sfaturile primite, dar și întrebările pe care le aveau la final m-au convins o dată în plus de necesitatea acestor convorbiri. La una din lecții a fost în sală și o doamnă profesoară trimisă de director să asiste. La plecare mi-a spus: „Ce păcat că nu v-am cunoscut când eram în clasa XII-a“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe