Newsflash
OPINII

Drumul spre IELTS

de Dr. Ştefan GUTUE - aug. 1 2016
Drumul spre IELTS
     Nu are rost să explic importanța bunei cunoașteri a unei limbi străine de circulație internațională sau măcar europeană. Atunci când există și un act care să ateste un nivel cel puțin decent de stăpânire a respectivei limbi, CV-ul devine mult mai solid și evident, iar oportunitățile de angajare peste hotare sunt foarte mari. Scriu acest articol fără a avea vreo intenție de a atinge subiecte precum migrația medicilor, proaspătul și încă neînțelesul fenomen Brexit, implicațiile lui pe piața forței de muncă în domeniul medical sau orice alt subiect dramatic pe tema societății medicale românești. Pur și simplu, voi discuta despre importanța de a avea „la dosar“ și un atestat oficial de cunoaștere a unei limbi străine, mai exact limba engleză, întrucât pe mine, cel puțin, mă pasionează și, pe lângă acest argument, chiar am dat examenul respectiv – IELTS Academic (International english language testing system).
     Începând din vara anului 2015, GMC (General Medical Council) solicită medicilor care vor să se înscrie un certificat de limbă, mai exact IELTS Academic, care să fie promovat cu un punctaj de minimum 7,5 puncte din 9 maximum posibile. Punctajul de 7,5 corespunde unui nivel de utilizare a limbii engleze localizat între good user și very good user. Punctajul maxim este echivalent cu gradul de expert user. Examenul constă în patru probe care se desfășoară pe durata a două zile: în prima zi sunt probele de listening, reading, writing, totalizând trei ore, iar în ziua următoare proba de speaking, cu o durată de aproximativ 14 minute. Toate informațiile necesare celor interesați de acest examen pot fi găsite pe site-ul British Council din România sau în sediile din orașul fiecărui cititor.
     Dar să revin la câteva sfaturi practice pentru aceia dintre voi care vor să susțină acest examen, despre cum pot profita de timpul liber pentru a-și consolida vocabularul și a se pregăti cât mai adecvat pentru probele susținute. Pentru proba de listening, cel mai recomandat din punctul meu de vedere este să ascultați știri în timp real de pe site-uri dedicate, precum cel al BBC, sau podcast-uri de pe site-uri de știri, pe care la nevoie le puteți asculta în reluare pentru a vă lămuri termenii care v-au scapăt de prima dată. Știrile au avantajul că folosesc un limbaj clar, o exprimare eficientă și fraze relativ scurte. Termenii pot varia în funcție de subiectul abordat, de aceea în cursul unei sesiuni de știri veți fi expuși mai multor cuvinte din mai multe domenii: știință, politică, sport etc. A doua variantă ar fi urmărirea unui film în limba engleză, dar fără a avea subtitrare, pentru că astfel veți fi mult mai concentrați pe dialogul personajelor. Dacă simțiți că nu vă este prea ușor de la început, puteți opta pentru o subtitrare în limba engleză, având astfel avantajul de a putea face conexiunea între felul în care este pronunțat și scris un cuvânt. Acțiunea filmului face acest exercițiu mult mai interesant de realizat. În cele din urmă, youtube nu ne lasă la greu, aici putem găsi diferite materiale ajutătoare cu tot felul de ponturi, căutând cuvintele-cheie precum „ielts study skills“, „listening skills“ etc. Căutați materiale oficiale, sunt cele mai sigure.
     Pentru proba de reading, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să citiți cât mai mult în limba engleză. Ideal ar fi să găsiți texte cu subiecte academice, în reviste de calitate, precum National Geographic, care să abordeze diferite teme precum științele sociale, economice, politică, sociologie, știință și tehnică. Se pot găsi numere mai vechi ale diferitelor reviste, în format pdf, sau le puteți cumpăra pe cele noi, însă la un preț destul de ridicat. Alternativa este să vă faceți un abonament la librăria British Council și să le împrumutați de acolo. Este important să citiți și de plăcere, nu doar cu gândul la examen sau la un text de medicină. Nu există un subiect anume ci, după cum spuneam, ce vă face plăcere! De asemenea, este util ca la finalul fiecărui articol să scrieți câteva fraze, ca o sinteză a ceea ce ați citit. Aveți ocazia să rețineți mai ușor cuvintele noi și să vă pregătiți și pentru proba de scriere, considerată una dintre cele dificile ale examenului.
     Proba de writing este poate una dintre cele mai solicitante, în sensul că în timpul avut la dispoziție trebuie să gândiți în engleză, să vă exprimați în engleză, evident cât mai corect gramatical. De asemenea, vocabularul trebuie să fie pe măsură, dacă doriți să obțineți un punctaj bun. Ideal este să faceți cât mai multe exerciții de scriere din cărțile de teste pentru examen și, ulterior, eseurile voastre să fie corectate de un profesor sau vorbitor nativ de limba engleză. Ați putea încerca să scrieți eseul în word și apoi să încercați opțiunea check spelling, deși eu unul rămân tot la varianta cu profesor uman.
     Proba de speaking este și ea considerată a fi una din cele mai grele, de aceea este bine să aveți pregătite dinainte niște răspunsuri referitoare la subiecte personale: muncă, studii, pasiuni, petrecerea timpului liber sau experiențe plăcute pe care le-ați trăit. Atenție, nu este vorba despre spontaneitate, ci despre exercițiu. De aceea, căutați să repetați și să dezvoltați aceste subiecte într-o primă fază pe cont propriu, cu un cronometru în mână, întrucât la prima întrebare de examen veți avea la dispoziție cam două minute să răspundeți. Evident că exprimarea trebuie să fie cursivă, fără a repeta aceleași cuvinte și construind fraze relativ complexe. Al doilea subiect al probei orale constă în a aduce argumente pro și contra vizavi de un subiect anume, de interes general. De aceea, ideal ar fi să puteți conversa timp de 30 de minute pe zi în limba engleză cu un vorbitor nativ, pe un subiect de moment. Dacă aveți vreo cunoștință aflată în Anglia, de exemplu, ați putea vorbi cât permite timpul pe Skype despre diferite subiecte, ar fi un avantaj colosal. În această probă trebuie să stăpâniți următoarele elemente: să vă prezentați, să fiți de acord sau să contraziceți un punct de vedere, să cereți cuiva să detalieze amănuntele, să oferiți argumente pro și contra, să emiteți o ipoteză, să vă justificați punctul de vedere, fiindcă în mod sigur veți fi pus într-una din situațiile de mai sus, în cadrul examinării.
     Acestea sunt sfaturile mele vizavi de progresul pe care îl puteți face în timpul liber în învățarea limbii engleze. Pentru cei care nu își cunosc nivelul real, cel mai bun lucru ar fi o evaluare făcută de un profesor de engleză sau poate chiar înscrierea la cursurile specializate de pregătire pentru acest examen. Deși prețul poate fi piperat pentru mulți dintre noi, să nu uităm că este o investiție pe care o facem în viitorul nostru profesional și care se va întoarce de multe ori înapoi!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe