Newsflash
OPINII

Dreptul de a muri în condiții umane în spital

Dreptul de a muri în condiții umane în spital
     După accidentul de la Colectiv suntem confruntați cu situații dramatice: tineri nevinovați condamnați la moarte, schilodire sau vătămare corporală pe viață. Lucruri devenite posibile din cauza celebrelor sindroame românești – delăsare, dezinteres și corupți –, dar și printr-o atitudine devenită plagă națională – „ce mă interesează?“, „nu mă atinge pe mine“, „e treaba lor“, „lasă că merge și așa“. Mai devreme sau mai târziu fiecare dintre noi va fi atins amarnic de consecințele acestei boli. Secția pentru arși de la Spitalul de Urgență creată prin corupție și „nefolosită“, sau mai bine-zis rămasă nedisponibilă tocmai când era cel mai mult nevoie de ea, este doar un exemplu grăitor.
     În secțiile de terapie intensivă din unitățile în care au fost repartizate victimele nerespectării normelor elementare de securitate, acestea se întâlnesc în același salon cu cei care au avut șansa sau „nefericirea“ să îmbătrânească biologic. Pacientul vârstnic găsește pe patul de alături un tânăr sau o tânără care a fost la momentul nepotrivit, la locul nepotrivit. Amândoi au ajuns într-un sistem medical neviabil, în care alte norme elementare nu mai pot fi respectate din cauza lipsei personalului calificat și suprasolicitării celui existent.
     Tânăra sau tânărul de alături are viața înainte numai dacă urmările accidentului îi mai permit asta. Nu întotdeauna un pacient resuscitat de echipajele de urgență ajunge să mai poată fi integrat în societate. Cauzele sunt multiple, dar una, decisivă, este că din punct de vedere financiar „sistemul“ nu-și permite să îi asigure întregul proces de reintegrare. Vindecarea este cel mai dificil de atins, iar prețul extrem de mare. 
     Revin la altă parte tragică a situației reale. În același salon, vârstnicul zace răpus de complicațiile colaterale produse în spital. Zace pentru că nu a fost îngrijit adecvat la momentul potrivit, ceea ce a favorizat apariția unor situații de boală ce nu trebuiau să apară. Punându-i în același salon pe a­cești doi pacienți, cel în vârstă este complet neglijat. Toată atenția ce a rămas la dispoziția unui personal medical stors de energie și umanitate nu se poate împărți echitabil. Un coleg binevoitor îmi explica: „La această vârstă, moartea este inevitabilă“ pentru bătrânul care ajunge în spital la ei. Să nu uităm că ambii pacienți au aceleași drepturi la îngrijire, compasiune și demnitate. Ca amănunt: persoana în vârstă a fost complet abandonată, iar moartea ce parcă nu mai venea părea a fi singura responsabilă de înjosirea la care era supusă.
Sper că ieșirea în stradă a românilor să poată face posibilă readucerea demnității pacienților indiferent de cauza bolii lor și să creeze și celor care îngrijesc pacienți șansele de a-și practica meseria la nivelul maxim de umanitate și responsabilitate. În România nu există acel pat de spital, indiferent că este în sistemul de stat sau în privat, în care să fie posibilă demnitatea de a muri uman. Sper ca revolta din aceste zile să schimbe și acest lucru.
 
A treia zi de spitalizare
Ziua 20
Ziua 30
Ziua 31
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe