Newsflash
OPINII

Dragoste între condoleanțe și felicitări

de Dr. Virgil RĂZEŞU - feb. 5 2021
Dragoste între condoleanțe și felicitări

Orice s-ar zice, nu vă faceţi griji: iadul are gata pregătite vetre de foc, numai bune de aprins. Și mai important este că are cine să le aprindă.

Nu vă îmbătaţi cu apă de ploaie. În mai bine de treizeci de ani, nimic nu s-a schimbat și nici n-o să se schimbe. În permanenţă se găsesc și se vor găsi artificii, injectomate, aeroterme, tuburi de neon și câte și mai câte scurtcircuite gata amorsate, fiindcă nici scânteile și nici electricitatea, gazul și toate celelalte, care ar trebui să ne asigure confortul și viaţa mai ușoară, de oameni civilizaţi, nu s-au terminat. Asemenea bombe, fără ceas sau cu ceasul de veșnică pomenire pornit pentru unii, există la tot pasul: în fiecare salon de spital, secţie de ATI și sală de operaţie, locuinţe, magazine, metrou, clasă de școală sau spaţii obișnuite și așa mai departe. Noroc de bunul Dumnezeu că are grija noastră și ne ferește de necazuri.

        Cum să nu te bucuri când citești atâta îngrijorare pe chipul președintelui nostru, care împarte condoleanţe pentru cei duși de la „Balș”, felicitări celor care au luptat cu iadul și care au avut, de data asta, noroc să scape, și încearcă să rezolve situaţia medicinei românești („I-am cerut ministrului Sănătăţii un proiect de reformă. Trebuie rapid soluţii”).

        Premierul tună și el către mai marii Sănătăţii: „Cine nu-și face treaba să plece acasă!”. Atâta fermitate! Auzi dumneata, când toate domeniile de activitate sporesc și funcţionează din plin, cu motoarele turate la maximum, gata să doborâm orice statistică a Uniunii Europene, se găsesc cei din Sănătate să ne tragă în jos cu tot felul de mofturele de domnișoare. Nici așa! Să punem pe ei corpurile de control, amenzile, anchetatorii, procurorii, să vânăm vinovaţii, ba să căutăm și „agenturili” străine care și-au băgat coada. După care, să aprindem lumânări și să depunem coroane de flori la locurile tragediilor „naţionale”.

        Și să ne întoarcem la limbajul de lemn dintotdeauna: vom face, vom drege, vom..., și vom... pe toate gamele minore și majore posibile. Ba și la aceleași spaime și bombe, la aceleași cârpeli de dorul lelii dintotdeauna, să ne trecem zilele încărcate de grija de azi și de fiecare zi.

Nemulţumiri evidente

        Sănătatea noastră, a tuturor, ideal organizată și susţinută, cu spitale aidoma bolniţelor de altădată de pe lângă sfintele mănăstiri, fără perspective și programe, fără fabrici de medicamente, vaccinuri și produse specifice, fără cercetare și susţinere materială și strategii, cu improvizaţii și temelii de azi pe mâine și cu cârpeli peste cârpeli, nu are cum să nu-și dea duhul în orice clipă.

        La vremea catastrofei de la Piatra Neamţ s-au grăbit unii să arunce cu zoaie peste spitalul etichetat ca unul „al morţii”. Am fost afectat, fiindcă a fost întotdeauna dedicat vieţii și îngrijirii celor în suferinţă. Nu era drept ca amintirea celor care și-au jertfit energia și viaţa, ca și a celor care continuă să lupte împotriva bolilor și a morţii să fie murdărite. Încerc aceeași nemulţumire pentru cei care-și dau prea repede drumul la gură și aruncă vorbe grele, de ocară, inacceptabile, asupra Institutului „Matei Balș”.

        Nu mă sfiesc să le spun, cu toată sinceritatea, celor dispuși să citească ori să asculte, că în profesia pe care am practicat-o aproape jumătate de secol, aproape niciodată, nici înainte, nici după Revoluţie nu ne-am bucurat de condiţii de lucru firești, normale. Ne-am aflat mereu într-un soi de medicină de război, de campanie, în raport cu colegii din Vest, fără să pot spune că eram rămași de căruţă faţă de ei.

        Să mai amintesc de confort? Pentru bolnavi și pentru cei care îi îngrijesc? Nici vorbă. Cu toate acestea, nu ne-am lăsat doborâţi, am știut că eram porniţi pe drumurile dedicate îngrijirii aproapelui și am suplinit toate neajunsurile cu pasiune și dragoste pentru tot ce aveam de făcut. Să fi venit, oare, vremea aceea în care nu se mai poate nici să rămâi pe loc?

pag 3 florentina

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe