Newsflash
OPINII

Dr. Ludovic Fialla

de Dr. Carol LÖWY - nov. 14 2011
Dr. Ludovic Fialla
   Am citit cu deosebit interes recenzia-studiul „Serviţiul“ sanitar în „rezbelul“ pentru neatârnare, semnat de dl dr. Mihail Mihailide, apărut în „Viaţa medicală“ nr. 43/2011 şi, ca unul care am tradus o carte despre acest subiect, îmi permit să fac nişte completări – socot eu – necesare şi omagiale totodată.
   Cartea pe care am tradus-o din română în maghiară (1977) se intitulează Reminiscenţe de război 1877/78 şi îl are ca autor pe doctorul Ludovic Fialla, despre care se ştiu următoarele: născut la 12 martie 1831 la Baja, în Austro-Ungaria, absolvă întâi filosofia, mai apoi şi medicina, la Viena. În 1875, călare, cu câţiva gologani în buzunar, ajunge la Bucureşti. În scurt timp îşi însuşeşte limba română şi devine totodată cunoscut în lumea medicală. În 1863, a luat-o de soţie pe Elena Bălanu, de numai 17 ani. Prima sarcină medicală importantă a primit-o de la Carol Davila, care fondase, în 1859, Şcoala Naţională de Medicină. Atunci, a fost numit şeful catedrei de anatomie şi histologie. Şi-a ţinut prelegerile în sala mare a Spitalului Colţea, în faţa unui auditoriu de 25–50 de persoane. Dovada dezinteresului său material este (printre altele) că a donat salariul propriu pentru stipularea tinerilor studenţi români la medicina de la Paris. Apoi, a funcţionat chirurg oftalmolog, timp de şase ani. A fost printre primii care au introdus conceptul de antisepsie al lui Lister. Tot el trece la o treaptă superioară a chirurgiei de război – „chirurgia conservatoare“, care evită mutilarea inutilă a răniţilor.
   Un respect neţărmurit l-a legat de dr. Davila, care, cu mult înainte de declanşarea războiului, a urgentat, pe urmă organizat, instituţia Crucii Roşii, care ia fiinţă efectiv (a doua în Europa) în 1886, dr. Fialla devenind mâna dreaptă a lui Davila şi membru fondator al Societăţii. În aceste condiţii, într-o solidaritate astăzi greu de conceput, s-a dezvoltat în întreaga Transilvanie mişcarea de subscripţii pe plan local în folosul Crucii Roşii din România, prin care, din circa 400 de localităţi, s-au adunat (forinţi cu forinţi şi chiar creiţari cu creiţari) în jur de 125.000 de franci de aur.
   Tot patriotul român Fialla crede de cuviinţă să descrie în ale sale „Memorii“: „În mijlocul unui entuziasm uriaş al poporului român, adunarea legislativă ia la cunoştinţă, în urma discursului lui Mihail Kogălniceanu, că rezbelul între România şi Turcia, că ruperea legăturilor noastre cu Poarta şi independenţa absolută a României au primit consacrarea lor oficială“. Comanda trupelor româneşti şi ruseşti a fost preluată de principele Carol.
   La începutul războiului, dr. Davila declara: „Am nevoie de chirurgi buni care să-mi stea la dispoziţie nu numai în capitală“. Doctorul Fialla a făcut faţă cu prisosinţă acestui deziderat, însoţindu-l pe Davila, pe postul de chirurg activ, pe front, de câte ori a fost solicitat. Tot atunci a aflat şi marele public că exista Societatea de Cruce Roşie la noi, al cărei preşedinte era prinţul Dimitrie Ghica.
   Dr. Davila, întemeietorul Şcolii medicale bucureştene, a venit în ţară în anul 1852 la invitaţia principelui Ştirbei şi a cules lauri datorită realizărilor sale. „Merită respect pentru tot ceea ce a făcut acest om – scrie doctorul Fialla. Timp de 30 de ani a făcut ceea ce s-a putut pentru a doua sa patrie. Cunosc îndeaproape activitatea sa şi ştiu că după moartea sa s-au găsit în total 8 lei în buzunarele sale. Astfel, Statul a suportat cheltuielile de înmormântare, în semn de omagiu. Abea în octombrie 1903 s-a dezvăluit statuia sa monumentală din faţa Universităţii de Medicină“. Iar „Tribuna Medicilor“ îl memorează pe dr. Ludovic Fialla (1831–1910) ca pe unul „care a iubit poporul român mai mult decât mulţi compatrioţi de-ai noştri“.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe