Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  OPINII

Document necesar şi valoros

Viața Medicală
Dr. Puiu STOICULESCU vineri, 20 iunie 2014
   A doua jumătate a secolului XX a fost una din cele mai negre din istoria spiritualităţii româneşti – perioada comunistă, în care politizarea oricărui domeniu a atins cote maxime. În medicină, pavlovismul a căutat să împiedice orice activitate şi cercetare medicală adevărată, firească. Pavlov a fost genial şi a meritat cu prisosinţă premiul Nobel, dar politizarea şi vulgarizarea primitivă a concepţiilor lui a fost un obstacol foarte greu de trecut, acolo unde a fost aplicată, indiferent de graniţe. Au fost momente cumplite, în care tot ce se întâmpla în corp, de la o simplă bătătură până la icter se datora scoarţei cerebrale!
   În cartea Medicina internă românească din a doua jumătate a secolului XX, autori Nicolae Baltă şi Ion Bruckner (Ed. Academiei de Ştiinţe Medicale), se arată că au existat, în acele timpuri, personalităţi în medicina internă de la noi care, prin activitatea lor, au străpuns această barieră politico-medicală impusă, străpungere pe care eu am trăit-o pe viu, lucrând lângă personalităţi medicale de rang internaţional. Aceşti savanţi au atins cote profesionale comparabile cu cele din lumea liberă. Chiar în acele condiţii s-au ţinut congrese medicale valoroase, care arătau realizările medicale româneşti, s-au făcut schimburi, deşi cu mare dificultate. S-a luptat, cu riscuri, pentru a fi la înălţimea nivelului internaţional.
   Mai mult decât atât, multe personalităţi medicale româneşti, prin valoarea profesională, didactică, morală, au creat valoroase şcoli de medicină internă, ai căror membri s-au răspândit în toată ţara, căutând să menţină un nivel sanitar satisfăcător. Toate aceste realizări se reflectă în acest volum. El conţine şi prezentări uneori exagerate, dar ele nu reprezintă majoritatea informaţiilor. Chiar şi în acest context, este un document necesar şi valoros. Orice spirit critic tot va simţi nevoia să-l frunzărească pentru a afla date necunoscute despre medicina internă a jumătăţii a doua a secolului trecut, o realitate până acum puţin cunoscută, impresionantă, ce reprezintă rădăcina medicinii româneşti.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 180 de lei
• Digital – 115 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC