Newsflash
OPINII

Doctorița B și cutremurul

de Dr. Jules Cohn BOTEA - mar. 21 2016
Doctorița B și cutremurul
     Era o seară obișnuită. Se făcuse schimbul de tură la ora 19, iar medic coordonator era doctorița B. Multe fete de la telefoane se plângeau că au avut ghinion să fie de gardă, pentru că la televizor rula un film bulgăresc, „Dulce și amar“. Cine putea să-și închipuie că vor avea parte, la propriu, de atât de mult amar.
     Era 4 martie 1977 și la ora 21,22 s-a cutremurat pământul. Lumina s-a stins, telefonistele – fete tinere – țipau isterizate. Doctorița B a intrat în fugă cu o lanternă în mână și cu un glas hotărât a spus: „Gata, s-a terminat, treceți la telefoane. Aveți voie să dați telefon acasă, dar numai cu «sunt bine, la voi cum este?». Atât“. 
     Lumina a revenit, la fel și medicii și asistenții Salvării – de acasă. Ceaușescu nu era în țară și nimeni din conducere nu își lua răspunderea până nu hotăra „șeful“ că a fost cutremur. Doctorița a luat atunci o hotărâre care putea să o coste mult. Pentru că nu aveau mașini, a dat telefon la taxi și le-a cerut celor de acolo să trimită taximetrele la Salvare.
     După un timp, sună telefonul. Un glas bărbătesc, ferm, sever: „Sunt colonelul (nu mai știu cum îl chema), vreau cu medicul coordonator!“. „La telefon“, răspunde doctorița. „Care este situația?“, întreabă el. Doctorița i-a spus că majoritatea medicilor și asistenților au venit de acasă, că a cerut ca taxiurile să vină la Salvare și a luat legătura cu toate spitalele, unde, la fel, medicii au venit de acasă: „E nevoie de oameni să scoată victimele“. „Cum ați mobilizat medicii așa de repede?“, întreabă colonelul. Doctorița îi spune că nu i-a mobilizat nimeni, ci doar propria lor conștiință. Colonelul îi spune doctoriței că armata și pompierii sunt pe teren, „în focare“, să ducă răniții la spitalul cel mai apropiat, pentru că „la Floreasca sunt supraaglomerați“.
     La Salvare exista o ladă imensă, cu lacăt, pe care scria: „Pentru calamități“. Cheia era predată din tură în tură. Au deschis-o și au constatat că era plină cu tot ce aveau nevoie pentru acordarea primului ajutor și împrospătarea continuă a truselor de teren.
     După circa două săptămâni, doctorița B a fost chemată la minister, unde a fost premiată pentru merite în munca medico-sanitară și i s-a înmânat o insignă cu tricolor, însoțită de recomandarea: „S-o purtați cu mândrie!“. „Ați învățat ceva din cele întâmplate?“, a fost întrebată. „Da“, spune ea. „Am învățat că fiecare dintre noi trebuie să avem pregătite fluiere, pentru că dacă ești sub dărâmături, țipând, foarte repede îți pierzi și puterile și oxigenul.“

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe