Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Dispar medicamentele ieftine

Viața Medicală
Monica GEORGESCU vineri, 15 decembrie 2017
     Taxaclawback este principalul motiv pentru care medicamentele ieftine dispar din farmacii și spitale, avertizează Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER). „Autoritățile nu pot sau nu vor să înțeleagă că această taxă, aplicată medicamentelor sub 25 de lei, produce efecte devastatoare pentru populație, sistemul sanitar și industria de medicamente”, a declarat Dragoș Damian, directorul executiv PRIMER. Taxa clawback ajunge să reprezinte 25% din costul unui medicament care la producător costă 20 de lei și în farmacie 25. Asta înseamnă că aceste produse farmaceutice au rentabilitate zero după scăderea costurilor de producție, desfacere și a celorlalte taxe și impozite. „Situația este și mai gravă pentru medicamentele sub 15 lei, care dau pierderi de unu–doi lei producătorilor”, a adăugat reprezentantul acestora.
     Soluția pe care producătorii de medicamente din România o propun autorităților este scutirea de la plata acestei taxe în cazul medicamentelor care costă sub 25 de lei. Argumentul invocat este că nicio altă țară din Uniunea Europeană nu mai aplică impuneri fiscale suplimentare medicamentelor ieftine, sprijinind accesul populației la acestea și contribuind în acest fel la scăderea costurilor din sistemele sanitare. Producătorii de medicamente din România consideră că este momentul ca țara noastră să adopte la rândul său această măsură.
      Un pas timid în acest sens a fost deja făcut. Miercuri, 6 decembrie, în urma unei ședințe de guvern, premierul Mihai Tudose a decis, la propunerea ministrului sănătății, suspendarea aplicării taxei de clawback pentru doi ani la produsele medicamentoase derivate din plasmă și sânge, la fel ca în celelalte state europene, în contextul deficitului de imunoglobulină. Conform unui comunicat de presă, Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor Publice vor analiza posibilitatea scutirii taxei de clawback și pentru medicamentele cu preț scăzut. Aceste măsuri urmează a fi incluse într-o ordonanță de urgență care va intra pe ordinea de zi a ședinței de guvern de săptămâna viitoare.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.