Newsflash
OPINII

Dincolo de tehnică e taina

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - dec. 10 2021
Dincolo de tehnică e taina

Medicina e neputincioasă singură. Studenţii și rezidenţii învaţă să aplice tehnici, dar nimeni nu le spune că acestea funcţionează doar parţial, în planul orizontal al existenţei.

Pășeam grăbit pe străduţa pe care odinioară o străbătuse Eminescu de atâtea ori, cu inima zvâcnind, numai gândindu-se că iubita-i va apărea la fereastră. Ieșisem din clădirea în care locuiseră soţii Micle și mă îndreptam înspre aceea unde, la 30 august 1874, poetul depunea Jurământul în Aulă, în faţa rectorului Ștefan Micle, înaintea preluării postului de director: „Sunt fericit că mi-am ales un loc potrivit cu firea mea singuratică și dornică de cercetare. Ferit de grija zilei de mâine, mă voi cufunda ca un budist în trecut. Mai ales în trecutul nostru atât de măreţ în fapte și oameni”. Era la puţină vreme după ce publicasem prima carte „Eminescu la Însemnări ieșene” și organizasem câteva evenimente care aveau în prim-plan legăturile poetului cu anumite spaţii locuite astăzi de instituţii universitar-medicale din capitala Moldovei.

Adâncit în gânduri, am fost surprins de un dialog strident ce se purta în faţa mea. Două studente se îndreptau, ca și mine, înspre aceeași instituţie. „Ce ore ai acum?”, întrebă prima. „C#c#atul de Psihologie”, răspunde, iritată, dar și cu o doză de superioritate, cealaltă. Replica tinerei boboc m-a smuls din reverie și m-a aruncat în realitate. Din calea budismului tibetan m-am prăvălit pe autostrada ignoranţei.

Greu cu restaurarea interioară!

Nu se scursese prea mult timp de când una dintre colege, doar cu un an mai mare decât indignata pe care tocmai o auzisem, fusese diagnosticată cu un neoplasm al sânului și, dincolo de trauma intervenţiilor chirurgical-oncologice, era muncită de gânduri negre și nu mai reușea să deslușească rostul a toate prin care trecea. Încurajările medicilor și suportul unora dintre colegi erau de folos. Însă, când se privea în oglindă, dar mai ales când încerca să adoarmă, corăbii negre îi invadau mările sufletului.

Plaga arată bine, ţesuturile din jur par indemne, nu se decelează celule patologice în trup. Dar viaţa ei, cu toate promisiunile chirurgului plastician, se împărţea în două: înainte și după cancer. Parcă boala îi convocase toate traumele și acestea o cuprindeau asemenea unor pitoni. Grea a fost misia celor care au însoţit-o în călătoria de restaurare interioară. La un moment dat simţeam că epuizasem specialiștii pe care îi rugasem să o asiste. Toate c#c#aturile de specialităţi umaniste le-am invocat și convocat.

Necesar, dar insuficient

Medicina e neputincioasă singură. Și mândră-n toate cele! Oamenii au segmentat totul și au împărţit lumea, ca s-o înţeleagă. Vorbesc părţilor, dar nu pricepîntregul. Studenţii și rezidenţii învaţă să aplice tehnici, dar nimeni nu le spune că acestea funcţionează doar parţial, în planul orizontal al existenţei. E necesară, în universităţile de medicină, o redobândire a înţelegerii faptului că dincolo de tehnică e taina, că medicul trebuie reconectat la înţelegerea deplină a Omului.

Am asistat în ultimii doi ani la diverse evenimente medicale în care s-a vorbit – din unghiul a numeroase discipline – despre infecţia cu SARS-CoV-2. Presa a relatat din morgă și a prezentat sumedenie de imagini cu victime răpuse de boală, în mantii negre de plastic transportate pe cărucioare. Microtrauma, trauma cumulativă și trauma colectivă nu au prea avut loc în discursul știinţific și jurnalistic.

Fragilizaţi deja psihic, prin știrile și imaginile înfricoșătoare prezentate non-stop, cei ajunși pacienţi s-au trezit în spitale fără telefoane, fără posibilitatea de a comunica firesc cu familia, cu personal costumat precum în serialele SF și, mai tragic, sărmanii care s-au sfârșit nu au avut pe nimeni alături. Moartea cuiva drag în spital este cu certitudine traumatizantă, atât pentru persoana care pleacă, dar mai ales pentru membrii familiei care nu o pot însoţi în ultimele sale clipe și nu pot integra trauma, toate acestea având efect și asupra procesului de doliu. Și ca să le fie și mai greu, se suprapune și amputarea tradiţiilor legate de ritualurile funerare.

Mintea și sănătatea mintală

Tratăm cu superficialitate lumea lăuntrică – atât a pacienţilor, dar și a personalului sanitar și a viitorilor medici. În societatea și în școala românească, mai ales, nevoile psihologice sunt pe ultimul loc. Este un potenţial enorm pe care nu vrem să-l valorificăm și nu vrem să creștem, atât ca persoane, cât și ca instituţii sanitare sau universitare.

Cunoscutul autor Daniel J. Siegel, psihoterapeut și respectat profesor al Facultăţii de Medicină de la Harvard, a fost curios să afle, colindând lumea, de la cei peste 70.000 de specialiști în domeniul sănătăţii mintale cărora li s-a adresat, câţi dintre aceștia au ţinut un curs dedicat minţii și sănătăţii mintale. A fost surprins de răspuns: sub 5%! Și le-a spus: „Atunci, cu ce ne ocupăm noi ca terapeuţi? Oare nu este timpul să devenim conștienţi de minte, și nu doar să continuăm să evidenţiem simptomele specifice bolii?”.

Să începem fiecare, atât cât ne stă în putinţă, mai ales cei din zona educaţională, să vorbim elevilor și studenţilor despre astfel de c#c#aturi: le putem și ne putem face viaţa mai luminoasă!

Și, da, parcă Eminescu a intuit ceva în acel discurs: „Lecturarea textelor budiste timpurii îl va convinge pe clinician că Buddha a fost, în esenţă, psiholog” (C.K. Germer, R.D. Siegel & P.R. Fulton, eds., Mindfulness and Psychotherapy, Guilford Press, New York,
2005, p. 13).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe