Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Diagnosticul malformațiilor cardiace congenitale

Viața Medicală
Dumitru ŞERBAN miercuri, 31 mai 2017
       Grupul de lucru de cardiologie pediatrică și boli cardiace congenitale al Societății Române de Cardiologie a organizat, la 12 mai, la Iași, cursul „Cardiologia pediatrică în practica curentă – patologia cardiovasculară a perioadei perinatale”. Directorii cursului au fost dr. Alina-Costina Luca și conf. dr. Constantin Iordache. Cursul s-a desfășurat în amfiteatrul „Prof. dr. M. Burdea” din incinta Spitalului Clinic de Urgențe pentru Copii „Sfânta Maria”.
      În cadrul manifestării științifice au fost prezentate și dezbătute teme ce pun probleme de diagnostic în practica medicală curentă. La aceste dezbateri au participat specialiști în cardiologie pediatrică. Una dintre temele abordate a fost „Circulația fetală și neonatală”, prezentată de dr. Dumitru Gafițanu, specialist în ecografie fetală. Dr. Alina-Costina Luca, șefa Clinicii de cardiologie pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgențe pentru Copii „Sfânta Maria” Iași, a vorbit despre hipertensiunea pulmonară persistentă a nou-născutului.
     Din programul cursului nu au lipsit nici prezentările pe tema bolilor cardiovasculare. Estimativ, 8% din numărul nou-născuților prezintă o malformație congenitală cardiacă și există o întreagă patologie pe care o întâlnim în perioada perinatală, cum ar fi tahicardia paroxistică supraventriculară. Aceste boli sunt în apanajul cardiologiei pediatrice și presupun un management complex.
     Malformațiile congenitale cardiace ale nou-născutului și urgențele cardiovasculare din perioada neonatală au fost prezentate de conf. dr. Constantin Iordache, iar dr. Georgiana Rusu a prezentat lucrarea „Cardiomiopatiile la nou-născut”. În același registru, o altă temă de interes a fost legată de malformațiile cardiace congenitale ducto-dependente, prezentată de dr. Alina-Costina Luca, situație în care administrarea de prostaglandină PGE-1 poate ajuta la supraviețuirea unui copil până la realizarea intervenției chirurgicale. Insuficiența cardiacă congestivă a nou-născutului, algoritmul de tratament în malformațiile congenitale de cord, șocul cardiogen și tulburările de ritm și de conducere în perioada neonatală sunt alte patologii care necesită instituirea unui tratament prompt și eficient.
     Evaluarea inițială a nou-născutului cu patologie cardiovasculară este realizată de medicul neonatolog. Dacă în urma investigațiilor se constată că există o malformație cardiacă congenitală, pacienții sunt îndrumați către medicii cardiologi pediatri. Malformațiile severe pot fi amenințătoare de viață, putând duce chiar la decesul nou-născutului. În unele cazuri intervenția chirurgicală este instituită de urgență pentru stabilizarea hemodinamică a pacientului.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.