Newsflash
OPINII

Diabetul nu mai poate fi ignorat

de Prof. dr. Maria MOŢA - nov. 14 2011
Diabetul nu mai poate fi ignorat
   Ziua Mondială a Diabetului este marcată anual la 14 noiembrie, începând din 1991, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF) şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), ca răspuns la creşterea alarmantă, în toată lumea, a numărului cazurilor de diabet.
   Fără îndoială, ziua de 20 decembrie 2006 va rămâne în istorie ca un moment de răscruce în lupta împotriva acestei maladii care afectează, fără discriminare, din ce în ce mai mulţi oameni, indiferent de vârstă, sex, pregătire profesională sau poziţie socială. În acea zi, Adunarea generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a promulgat Rezoluţia nr. 61/225, prin care diabetul este recunoscut ca un veritabil „inamic“ mondial, o boală cronică, netransmisibilă, dar cel puţin la fel „de temut“ ca orice afecţiune contagioasă: foarte costisitoare, se asociază cu complicaţii majore; o boală care, din nefericire, pune în real pericol întreaga lume. Astfel, Rezoluţia ONU desemnează oficial ziua de 14 noiembrie ca Zi Mondială ONU a Sănătăţii, alături de Ziua Mondială a Diabetului, tocmai pentru a trage un semnal de alarmă asupra pericolului iminent al extinderii epidemice a acestei maladii. ONU încurajează statele membre să iniţieze politici naţionale de tratament şi îngrijire specifice, dar şi de prevenţie.
   IDF, organizaţie internaţională creată în anii ’50 ai secolului trecut, cuprinde în prezent peste 200 de asociaţii naţionale din peste 160 de ţări. Scopul federaţiei este reprezentarea intereselor persoanelor ce suferă de diabet şi ale celor la risc pentru dezvoltarea acestei afecţiuni, dar şi promovarea prevenţiei, îngrijirii şi descoperirii unui remediu. Federaţia influenţează pozitiv politicile de sănătate la nivel naţional şi promovează schimburile de informaţie de înaltă calitate între state, oferind programe de educaţie persoanelor bolnave, dar şi programe de prevenţie.
   Anual, IDF alege o temă, în funcţie de problemele cele mai acute din domeniu, de real interes. În 2004, a fost „Diabetul şi obezitatea“; în 2005, „Diabetul şi îngrijirea piciorului“; în 2006, „Diabetul la persoanele defavorizate şi vulnerabile“. În 2007 şi 2008, tema Zilei Mondiale a Diabetului a fost: „Diabetul la copil şi adolescent“, întrucât diabetul este una dintre cele mai des întâlnite afecţiuni cronice ale copilăriei. Incidenţa diabetului de tip 1 este în creştere cu aproximativ 3% pe an la copii şi adolescenţi şi cu 5% pe an la preşcolari. Se estimează că, anual, aproximativ 70.000 de copii cu vârsta sub 15 ani dezvoltă diabet zaharat de tip 1 (aproximativ 200 de copii pe zi). De asemenea, se estimează că ar fi, la nivel mondial, 440.000 de copii care suferă de diabet de tip 1. Tipul 2 de diabet, considerat, până nu demult, apanajul vârstei adulte, înregistrează o creştere alarmantă în rândul populaţiei tinere – copii şi adolescenţi deopotrivă. Interesul arătat de IDF timp de doi ani pentru această temă se explică prin necesitatea imperioasă de informare a părinţilor, a educatorilor, a medicilor, a factorilor de decizie şi a publicului larg, asupra riscului de dezvoltare a afecţiunii la populaţia tânără.
   În 2009, IDF a dat startul unei campanii multianuale, 2009–2013, cu tema: „Diabet – educaţie şi prevenţie“. Scopul acesteia este încurajarea guvernelor de a implementa şi consolida politici de prevenţie şi control pentru diabet şi complicaţiile acestuia; enunţarea metodelor de suport a iniţiativelor de prevenţie şi management; ilustrarea importanţei educaţiei bazate pe dovezi în diabet; încurajarea depistării precoce a bolii; informarea asupra metodelor de reducere a principalilor factori de risc modificabili pentru dezvoltarea tipului 2 de diabet zaharat; informarea asupra riscului de apariţie a complicaţiilor diabetului; promovarea metodelor de prevenire sau combatere a complicaţiilor. Mesajele-cheie ale campaniei sunt: recunoaşterea „semnelor de alarmă“ şi informarea asupra factorilor de risc, cunoaşterea metodelor de management al diabetului şi preluarea controlului bolii.
   Predicţiile OMS pentru viitor sunt sumbre. În deceniul următor, numărul persoanelor afectate de diabet ar putea ajunge la 500 de milioane. În prezent, circa 366 de milioane de oameni suferă de această afecţiune în întreaga lume. Anual se înregistrează aproximativ 4,6 milioane de decese, adică unul la fiecare şapte secunde. Diabetul se situează printre primele zece cauze de dizabilitate, cu complicaţiile sale severe – cecitatea şi amputaţiile de membre inferioare (peste un milion de amputaţii anual).

În România, diabetul afectează peste un milion de oameni. Aproximativ 2.800 de copii sunt bolnavi de diabet, dar şi mai mulţi riscă să dezvolte această afecţiune din cauza stilului de viaţă nesănătos.

   Diabetul scade speranţa de viaţă în medie cu 5–10 ani şi este una din cauzele majore de moarte prematură. Sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea,stresul, adăugate moştenirii genetice, sunt principalii factori de risc pentru apariţia diabetului.
   Anul acesta, motto-ul Zilei Mondiale a Diabetului este: „Controlează-ţi diabetul!“. Mesajele care subliniază importanţa cunoaşterii, descoperirii şi prevenţiei aceste afecţiuni sunt: • Diabetul ucide • Diabetul nu discriminează • Diabetul nu mai poate fi ignorat • Dreptul la viaţă nu este un privilegiu • Alege alimente şi medii sănătoase. Alege sănătatea!
   În România, campania va fi marcată în perioada 12–14 noiembrie 2011, la Craiova. Organizatorii acestui eveniment sunt Asociaţia Română de Educaţie în Diabet şi Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Dolj. Mesajul pe care dorim să îl transmitem tuturor este că trebuie să luptăm împotriva diabetului, boală care afectează din ce în ce mai multe persoane. Sperăm că toate activităţile pe care le vom desfăşura în cadrul Zilei Mondiale a Diabetului vor contribui la conştientizarea acestei probleme şi vor determina atât persoanele cu diabet, cât şi autorităţile cu responsabilităţi în domeniu să controleze eficient această afecţiune.
   Prima zi a reuniunii de la Craiova va implica medicii diabetologi (majoritatea liderilor de opinie din domeniu, din România) şi colegii noştri din alte specialităţi, alături de care îngrijim pacienţii cu diabet. Tema: „Actualităţi şi perspective în prevenţia şi tratamentul diabetului zaharat“.
   Testarea gratuită a glicemiei şi a hemoglobinei glicozilate, în corturi special amenajate în centrul oraşului, acţiunea „Sănătate pe două roţi. Împreună împotriva diabetului“ (marşul bicicliştilor), concertul extraordinar al Orchestrei Medicilor, decernarea premiilor „Educaţie şi prevenţie în diabet“, luminarea clădirii prefecturii în albastru şi lansarea a sute de lampioane sunt doar câteva din acţiunile care vor marca, la Craiova, Ziua Mondială a Diabetului. Cu acest prilej, se va lansa Imnul diabetului şi se va desfăşura un flash mob, acţiuni cu rolul de a semnala necesitatea stopării active a diabetului.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe