Newsflash
OPINII

Destrămarea judecăților prefabricate

de Acad. Constantin POPA - dec. 28 2015
Destrămarea judecăților prefabricate
Nu încape îndoială că ne aflăm în fața unei scrieri pe cât de vaste, pe atât de minuțios elaborate. Încă de la început, este evidentă preocuparea autorului de a face ordine, prof. Radu Iftimovici ierarhizând mulțimea de date pe care medicina și arsenalul terapeutic le-au acumulat încă din zorii umanității (preistorie), până în zilele noastre. Istoria universală a medicinei și farmaciei devine accesibilă prin stilul vioi, atractiv,  reușind să trezească și interesul altor categorii de intelectuali din afara profesiei noastre, deoarece, în fond, este o îndrăzneață incursiune în cultură și în evoluția civilizației. Nu de puține ori, actul medical își dă mâna cu filozofia, istoria diferitelor orânduiri și state, ori, mai ales cu științele așa-zise pozitive precum chimia, fizica și matematica. În ciuda acestor incursiuni, accesibilitatea rămâne nealterată.
S-ar putea spune că în epoca în care trăim internetul ne poate oferi orice fel de informație. Este adevărat, numai că aceste informații sunt oferite pe baza unor cuvinte– cheie, care trebuie să fie foarte precise, limitate, punctuale. Foarte rar găsim conexiunile care să lege ideile între ele. Avem cărămizile, dar nu și casa. În aceasta constă de fapt rolul de veacuri al cărților: asamblarea ideilor disparate în complexe armonioase.
Referindu-ne la acest tratat, remarcăm tocmai privirile de ansamblu, dar și unele surprize, ce destramă judecățile prefabricate. Un exemplu ar fi modul în care autorul interpretează dezvoltarea medicinii în Renaștere. Din lucrările clasice, seduși de arta și literatura renascentistă, am fost invitați să fetișizăm respectiva epocă, mai ales că în această perioadă anatomia a făcut un pas uriaș atât prin unii artiști (Leonardo, Dürer), cât și prin medicii stăpâni pe arta disecției (Falloppio, d’Aquapendente, Eustachio, Vesalius ș.a.). Nu același progres l-a înregistrat însă patologia, în special explicațiile etiopatogenice. Dimpotrivă, acestea au căzut în mrejele astrologiei până la absurd. Izbucnirile epidemice (ciumă, variolă, febra tifoidă ș.a.) erau puse pe seama capriciilor conjuncturale ale unor planete, iar metodele de tratament erau încărcate de un misticism mai agresiv decât cel medieval. Și totuși, asistăm la răscrucea secolelor XV–XVI, la revirimentul iatrochimiei și iatrofizicii, care în ciuda faptului că păstrează destule interpretări fantezist-astrologice (Paracelsus, Van Helmont), aduc în câmpul meditației medicale elemente veridice, științifice, precursoare ale fiziologiei ce avea să se dezvolte în secolul XIX (Magendie, Claude Bernard, Johannes Müller ș.a.).
Deosebit de interesantă mi-a apărut și ideea lansată de autor conform căreia patologia modernă nu s-ar fi putut dezvolta decât după renunțarea la viziunile clasice, la unele concepții chiar din hipocratism și galenism, de pildă. Eram obișnuiți să credem că, în epoca modernă, concepțiile și practicile medicale se sprijină pe un fundament clădit de Hipocrate, Galen, Avicenna și alți asemenea clasici. Ei bine, autorul ne dovedește că viziunea lor, bazată pe interpretări calitative, a trebuit să fie demolată de fiziologii și patologii ale secolelor XVII–XIX și înlocuită cu o viziune cantitativă. Organismul sănătos și bolnav este privit ca o mașină (La Mettrie) care funcționează pe baza unor parametri cantitativi. Această direcție de gândire nu mai provine de la clasicii Antichității și Evului Mediu, ci se inspiră din matematica și fizica lui Galilei, Descartes, Newton, Priestley, Lavoisier etc. Noua orientare înseamnă știință, nu fantezie, ea generează experiment, reproductivitate a fenomenelor observate. De aici înainte, științele medicale se vor baza pe cifre precise, atât în fiziologie, cât și în patologie. Rezultatul va fi apariția conceptului de constanță al mediului intern (Claude Bernard, 1859), și în final de homeostazie (W. Cannon, 1929).
Ca neurolog, am urmărit cu interes filiația ideilor din neurologie și psihiatrie. Puține discipline medicale sunt atât de bântuite de revoluții conceptuale, de schimbări radicale de interpretare a diferitelor afecțiuni. Pe de altă parte, datele din tratat sugerează, în plus, faptul că evoluția cunoașterii în domeniu a permis unor autori să considere că secolul XXI este secolul neuroștiințelor, și anume a neuroștiințelor integratoare.
Așa cum rezultă din această lucrare, drumul a început de la o viziune mistico-magică absolută (Antichitate, Evul Mediu și prima parte a Renașterii), când se credea că ansamblul maladiilor sistemului nervos, neurologice și psihice sunt opera încuibării în pacient a unui spirit malefic, diavolesc. Urmărim apoi constituirea ansamblului anatomiei și histologiei neurologice din secolele XVII–XX (Th. Willis, Magendie, Bell, K. Brodmann, G. Fritsch, Ed. Hitzig, R. Y. Cajal, R. Magnus, Ed. D. Adrian, Ch. S. Sherrington ș.a.). În completare firescă evoluează și Ph. Pinnel, G. Duchenne, R. Burton, J. M. Charcot, P. Pavlov, E. Kraepelin, J. A. Jackson, C. Golgi, J. Babinski, A. Marie, Gh. Marinescu, C. Urechia, N. Ionescu-Șișesti, O. Sagar, S. Drăgănescu, V. Voiculescu ș.a.  În fine, psihiatria evoluează sub ochii cititorului de la J. Wier, cel care încă din anii 1563-1568 s-a opus violenței în terapia acordată bolnavilor psihici, la Ph. Pinel și dinastia „Tuke (Wiliam, Henry, Samuel, Daniel) campionii tratamentului blând“. În fir continuu, bine argumentat, am putut urmări apoi evoluția psihiatriei și mai ales marile progrese terapeutice obținute prin introducerea în secolul XX a medicației psihotrope.
In afară de contribuția științifică de excepție, relevată în acest mare tratat original, trebuie să remarcăm faptul că toți marii istorici ai medicinii din țara noastră subliniază contribuția românească în zona în care ne aflăm, de care au beneficiat secole, și mai ales în secolul XIX și XX, țările vecine, față de organizarea și dezvoltarea științelor și practicii medicale. Autorul demonstrează încă o dată capacitatea de sinteză față de un imens sistem informativ. O asemenea lucrare n-ar trebui să lipsească din biblioteca medicilor români și îmi exprim părerea că tratatul trebuie, prin bogăția sa de date, să fie tradus într-una din limbile de largă circulație.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe