Newsflash
OPINII

Despre clinici

Despre clinici

Folosirea incorectă a termenului „clinică” are drept consecinţă denaturarea sensului original și corect lingvistic în limba română al cuvântului.

Sunt cuvinte care prin rezonanţa și mesajul lor sunt tentante, dar adeseori sunt folosite incorect. Toleranţa noastră dusă până la încurajare vădită menţine aceste sintagme greșit aplicate în viaţa de zi cu zi. Termenul „academia”, de exemplu, definește, corect și conform Dicţionarului Explicativ al limbii române, o instituţie superioară de cultură care are misiunea să ajute la dezvoltarea știinţelor și artelor. Dar găsim în jurul nostru, cu numele oficial și înregistrat ca atare, academii de șoferi, de coafor, de fotbal și altele!

Similar, în lumea noastră medicală vedem tot mai multe așa-zise „clinici”, care oferă servicii medicale în diferite domenii și specialităţi medicale. Sunt numeroase cabinete medicale care se autointitulează „clinică”, cu toate că denumirea oficială și corectă înscrisă în actele de înfiinţare ale acestora nu conţine cuvântul menţionat. Niciun cabinet stomatologic din România nu are înscris în actul de constituire denumirea de clinică.

        Mergem din nou la DEX, unde vedem că poate fi definit „clinică” un spital sau alt furnizor de servicii medicale în care se desfășoară, pe lângă actul medical, și învăţământ medical destinat studenţilor sau/și rezidenţilor. Practic, vorbim despre cel puţin trei dimensiuni ale unei unităţi medicale denumită clinică. În primul rând, este serviciul medical acordat unor pacienţi, apoi trebuie să avem în unitatea respectivă studenţi sau rezidenţi care învaţă și fac practică medicală și, în al treilea rând, personalul medical care lucrează acolo trebuie să aibă calitatea de cadru didactic titular sau asociat unei instituţii de învăţământ medical autorizate.

Dezinformare pentru reclamă

        Potenţialii pacienţi pot fi atrași de sintagmă, și pentru asta ei nu sunt vinovaţi. Medicii titulari ai cabinetelor știu însă ce este o clinică. Prin urmare, folosirea acestei titulaturi pentru un cabinet medical care nu îndeplinește aceste condiţii este o dezinformare evidentă, făcută cu scop de reclamă, ceea ce este contrar normelor de deontologie medicală. Folosirea sintagmei „clinică de stomatologie”, atât de frecvent întâlnită azi, este abuzivă, nelegală și imorală.

        Dar folosirea incorectă a termenului de „clinică” este și mai de neînţeles atunci când vine chiar din partea unor autorităţi. Recent a fost supus atenţiei publice un document în care, la pagina 17, este enunţată sintagma „clinici de stomatologie”, prin care se încearcă definirea furnizorilor de servicii medicale stomatologice, alţii decât cabinetele stomatologice singulare. Dar nici denumirea de cabinete stomatologice singulare nu este corectă, deoarece și cabinetele medicale individuale pot avea mai multe cabinete, cu mai multe unităţi de lucru și cu un număr de medici care nu este limitat de actele normative.

        Folosirea incorectă a termenului „clinică” are drept consecinţă denaturarea sensului original și corect lingvistic în limba română al acestuia. Prin folosirea lui abuzivă se generează confuzii, dincolo de posibilele speculaţii intenţionate. Astfel de practici pot fi considerate similare folosirii unor titluri profesionale și de calificare pe care cel care le declară nu le deţine legal. Oare va fi nevoie să inventăm un termen nou pentru a redefini corect o instituţie în care chiar se desfășoară atât acte medicale, cât și învăţământ medical sub îndrumarea unor cadre didactice titulare sau asociate?

        În cabinetele stomatologice se pot desfășura în anumite condiţii activităţi cu caracter didactic, mai ales în contextul actual, în care numărul de medici rezidenţi este foarte mare și practica de specialitate nu mai poate fi gestionată în clinicile universitare. Cu toate acestea, practica medicală cu caracter didactic efectuată de medici rezidenţi se desfășoară în unele spitale judeţene și spitale teritoriale fără ca acestea să devină automat clinici. Nu găsim încă sintagme de genul „clinica orășenească” pentru unităţile bugetare în care au loc astfel de activităţi cu caracter didactic.

        În limba română actuală constatăm exprimări artificiale care nu sunt corecte sau nu sunt justificate. Colegiul Medicilor Stomatologi din România a aprobat recent noul Cod deontologic al medicilor stomatologi, aplicabil de la începutul anului 2022, în care este prevăzută speţa folosirii incorecte a unor titluri profesionale, la care se poate asimila și interdicţia de a fi folosite de către medici denumiri incorecte ale cabinetelor stomatologice.

Citește aici și alte articole ale prof. dr. Radu Septimiu Câmpian

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe