Newsflash
OPINII

Descoperire importantă a cercetătorilor români: noua frontieră electrică a creierului

de Dr. Aurel F. MARIN - sept. 27 2013
Descoperire importantă a cercetătorilor români: noua frontieră electrică a creierului
   Atunci când Bogdan Florea, un tânăr neurolog clujean, a fost chemat la secţia de terapie intensivă pentru a evalua activitatea cerebrală a unui pacient resuscitat cu succes dintr-un stop cardiorespirator, nici nu îşi putea închipui ce avea să urmeze. Nu era prima dată când Florea era chemat să diagnosticheze moartea cerebrală pentru potenţialii donatori de organe. Legea prevede că sunt necesare opiniile a doi medici primari din specialităţile ATI, neurologie sau neurochirurgie, iar responsabilii din Cluj ştiau că pot apela cu încredere la expertiza colegului lor. Până la urmă, cine mai vine benevol, cu echipamentul lui, să-şi petreacă timpul liber în preajma muribunzilor sau celor morţi de-a dreptul dar ţinuţi încă în viaţă doar de maşinile la care sunt conectaţi?
   Doar că în acea zi nimic nu părea să se lege pentru medicul neurolog. Cu conştiinciozitate, a încercat să înregistreze un interval de 30 de minute în care linia izoelectrică să nu fie întreruptă de artefacte sau de alte unde. Aşa prevede legea: moartea cerebrală se declară după înregistrarea a două perioade de 30 de minute fiecare, la interval de cel puţin şase ore, în care orice urmă de activitate cerebrală lipseşte. Iar secţia de ATI de la Cluj, condusă de conf. dr. Natalia Hagău, aplică aceste reguli cu religiozitate. La fel ca şi toate celelalte secţii din ţară incluse în programul de transplant. După mai multe încercări, doctorul Florea era deja nedumerit: linia izoelectrică era, din când în când, întreruptă de nişte unde ciudate, ca nişte clonii izolate. Ciudate pentru că pacientul era într-o comă profundă şi cortexul său era inactiv. Şi totuşi... Târziu în noapte, a decis să revină a doua zi şi să încerce să înţeleagă ce se întâmplă, de fapt, acolo.

Când răspunsurile pun întrebări

   În ziua următoare, Bogdan Florea a eliminat tot ce putea să paraziteze traseul electroencefalografic. Aparatul l-a pus în priză într-un alt salon, a tras prelungitoare pe holuri, a lăsat afară telefoanele mobile, a verificat tot ce se putea. Nimic. Electroencefalograful său se încăpăţâna să arate, când şi când, în diverse derivaţii, acele unde ciudate pe care nu le mai văzuse până atunci în niciun atlas. Iar aparatul, chiar dacă nu era cine ştie ce gadget scump şi strălucitor, continua să îşi facă treaba, aşa cum şi-o făcuse în ultimii zece ani. Bine. Fără să filtreze semnalul din softul aparatului, cum fac mulţi din colegii lui. Profesorul Florin Amzică, cel pe care tot el îl convinsese de câţiva ani să revină în România şi să ţină cursuri pentru colegii din ASNER – societatea de neurofiziologie electrodiagnostică, readusă la viaţă de un grup de tineri energici –, îl învăţase că semnalul filtrat nu este unul real. Filtrele îţi tund undele, poţi să ratezi periodicitatea lor, chiar dacă, aparent, îţi fac munca mai uşoară şi înregistrările mai plăcute ochiului. Sunt alte unde, deci nu e bine. Iar profesorul Amzică sigur ştie ce spune. A fost elevul lui Mircea Steriade, faimosulÎnregistrare EEG la un pacient cu comă profundă. A. Traseu EEG tipic pentru complexele niu, înregistrat în derivaţii temporale (T3, T4) şi occipitale modificate (O19, O29); traseul este contaminat de activitatea electrică a cordului, cum se întâmplă deseori la pacienţii comatoşi; B. La acelaşi pacient, după eliminarea medicaţiei antiepileptice, se înregistrează un ritm caracteristic comei, cu burst suppression; contaminarea ECG este vizibilă în derivaţiile temporale (după Kroeger, Florea, Amzica, 2013) neurofiziolog care s-a afirmat în toată lumea prin cercetările lui de la Montreal. Florin Amzică i-a urmat, în capitala provinciei francofone a Canadei, la Universitatea Laval. La câţiva ani după moartea maestrului său, Florin Amzică s-a mutat de la Quebec la Montreal, unde i s-a oferit postul de profesor şi propriul laborator de neurofiziologie. A păstrat legăturile cu România, unde a revenit ori de câte ori a fost chemat, invitat, solicitat. A venit pentru că a văzut că neurologii români, tinerii medici sunt interesaţi să înveţe, să cerceteze. Bogdan Florea este unul dintre aceşti tineri.
   Nu e de mirare că neurologul clujean a apelat la profesorul din Montreal atunci când nu a reuşit să-i dea de cap cazului din ATI. „Ce medicamente primeşte?“, l-a întrebat Florin Amzică. I se administrau carbamazepină, diazepam şi tiopental. Un coctail puternic, căci pacientul prezentase convulsii generalizate cvasiperiodice. „Încearcă să reduci dozele şi vezi ce se întâmplă“, a fost recomandarea. Zis şi făcut. Cu acordul intensiviştilor şi înregistrând evoluţia EEG, pacientului i-a fost redusă doza de antiepileptice. Surpriza a fost nu doar că au dispărut complexele acelea ciudate, de care nu putea să scape la început, dar a apărut un model cunoscut: burst suppression. Creierul era viu! Pacientul era încă acolo. În căutare de răspunsuri, neurologul clujean a găsit mai mult decât căutase. Întrebările care îşi aşteptau acum răspunsul erau însă uriaşe.

Dincolo

   Ce se află dincolo de linia izoelectrică? Se află ceva? Sau sunt doar artefacte? Răspunsul nu putea veni decât din laboratorul de vârf pe care profesorul Amzică îl conduce în Canada. Împreună cu Daniel Kroeger, studentul său înscris la studii doctorale, au pus la punct un experiment simplu şi clar, care să cerceteze dacă şi ce ar putea fi dincolo de temuta linie izoelectrică. Nu au căzut în capcana de a studia comportamentul electric al unor culturi celulare sau fragmente tisulare. Oricât de frumoase ar fi lamele şi oricât de spectaculoase imaginile ultrastructurale obţinute cu jucării tehnologice de ultimă oră, nu poţi simula activitatea electrică a creierului într-un disc Petri. Nici drosofila cu cei câţiva neuroni ai ei nu e de prea mare ajutor. Chiar şi şoarecii au o altă arhitectură cerebrală decât mamiferele mari. Dacă vrei ca experimentul tău să fie translatabil la om, atunci modelul activităţii electrice a creierului uman trebuie reprodus cât mai fidel. Se pretează foarte bine la astfel de cercetări pisica, un mamifer al cărui creier seamănă incredibil de mult, electric vorbind, cu creierul uman. Şi cei doi au procedat metodic. Au luat 26 de pisici de ambele sexe, la care au indus o anestezie profundă. Au folosit un anestezic halogenat volatil, uşor de administrat, care le-a oferit un dublu avantaj: timp de înjumătăţire scurt, deci control rapid asupra efectului anestezic, şi vasodilataţie la nivelul vascularizaţiei cerebrale, deci păstrarea unei bune perfuzii chiar şi în fazele profunde ale anesteziei. Activitatea electrică cerebrală a fost apoi înregistrată în cele mai bune condiţii.
   Ei bine, ce a urmat nu este o surpriză, ci un rezultat firesc al tenacităţii şi al unui experiment bine gândit. Toate animalele (statistic vorbind, 100%) au prezentat fazele electrice cunoscute, caracteristice stării de veghe şi apoi celorlalte faze, până la linia izoelectrică. Depăşirea concentraţiei de izofluran necesare atingerii stadiului de linie izoelectrică (3,5%) a avut ca efect, din nou la toate animalele, apariţia unei stări electroencefalografice noi, nedescrise anterior. Da, exact starea care-i dăduse bătăi de cap lui Bogdan Florea, la Cluj.

Creier vs. inimă

   Urmând tradiţia de peste opt decenii a electroencefalografiei, noua stare EEG descoperită a primit ca nume o literă grecească; cum s-a ajuns până la miu, următoarea pe listă era litera niu. Un nume nou (fonetic, niu în engleză înseamnă „nou“) pentru complexul nou/niu.
   Ce se întâmplă, de fapt, în creier? Redus la tăcere dar încă viu, cortexul nu mai are o activitate ce poate fi evidenţiată pe EEG. Ca şi cum ar fi mort. De fapt, diagnosticul de moarte cerebrală nu se poate pune doar pe EEG, este nevoie de teste de irigaţie şi de apnee. Şi aici vine descoperirea trioului româno-canadian: linia izoelectrică nu este un capăt de drum, punctul terminus dincolo de care începe teritoriul disputelorModele electroencefalografice în starea de veghe şi în diverse grade de lipsă a conştienţei. Înregistrări EEG realizate la pisică, după administrarea de izofluran în diverse concentraţii. Traseul superior prezintă secvenţa completă şi momentele de intensificare a anesteziei. A. Traseu electric în absenţa administrării de anestezic (stare de veghe); B. Unde lente asemănătoare stării de somn, după administrarea de izofluran 1%; C. Ritm de tip burst suppression, indus cu izofluran 2% (comă); D. Creşterea concentraţiei de izofluran la 3% duce la stabilizarea liniei izoelectrice; E. Administrarea de izofluran 4% duce la reapariţia potenţialelor cvasiritmice cu amplitudine crescută, denumite complexe niu. (Kroeger, Florea, Amzica, 2013) teologilor cu filozofii. Ei bine, toţi aceştia pot să mai aştepte, creierul nu e ca inima, lucrurile sunt mai complicate. Liniştea corticală înregistrată de electroencefalograf poate fi tulburată. În profunzimea creierului, controlate autoritar de cortexul activ, sunt structurile arhaice, al căror rol ne străduim să-l înţelegem. Când scoarţa tace, liniştea poate fi spartă. Neuronii din hipocamp continuă să fie activi, să oscileze; când aceste oscilaţii depăşesc un anumit prag, ele se transmit către cortex şi – nefiresc, deloc intuitiv – activează cortexul.

Poveşti cu medici fericiţi

   Povestea doctorului Florea şi a mentorului său de peste ocean, Florin Amzică, a fost publicată în PLOS ONE acum câteva zile, pe 18 septembrie (Kroeger D, Florea B, Amzica F. Human brain activity patterns beyond the isoelectric line of extreme deep coma. PLoS ONE. 2013;8:e75257). Este o poveste care deschide un drum al cercetării, al înţelegerii. Dacă nu punem întrebări, nu vom afla niciodată răspunsurile. Iar câteodată, răspunsuri aparent banale ne fac să punem întrebări cruciale.
   Profesorul Amzică spune că acesta este articolul de care este cel mai mândru, din cele de până acum. Are la activ 20 de articole care au fost citate de peste 100 de ori (primul dintre acestea se apropie de 900 de citări, aflăm din Google Scholar). Aşteaptă însă cu interes opiniile lumii ştiinţifice faţă de noua sa descoperire. Dacă „peştişorul de aur“ ar exista, i-ar cere bani. Nu mulţi, ci doar cât îi trebuie ca să continue această cercetare. Bogdan Florea este un medic norocos. A îndrăznit să privească dincolo de frontiera peste care toţi ceilalţi credeau că nu se poate trece. Norocos şi pentru că alături i-au fost alte două perechi de ochi curioşi: ai profesorului Amzică şi ai lui Daniel Kroeger. Mesajul neurologului clujean? „Azi am văzut că în camera în care stăteam demult mai este o uşă, pe care am deschis-o cu îndrăzneala celui care nu ştia că nu se poate deschide“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe