Newsflash
OPINII

DEPRESIA SE CONSTRUIEȘTE

de Dr. Vlad STROESCU - oct. 25 2019
DEPRESIA SE CONSTRUIEȘTE

Părinţilor cu copii cu dizabilităţi, în ciuda tuturor nevoilor urgente, le vine foarte greu să iasă din casă.

O prietenă*, mamă de copil cu dizabilitate severă, organizează evenimente pentru alţi copii cu dizabilităţi. Filme și concerte accesibilizate, ateliere, întâlniri în care oricine poate veni cum vrea, cu tot cu chiote și plânsete și furie și tot ce mai vine la pachet cu viaţa războinică de părinte de copil cu nevoi speciale. Dar ne povestește că foarte puţini oameni vin la întâlnirile ei, deși toată lumea vorbește despre nevoia urgentă de incluziune socială pentru acești copii și pentru părinţii lor.
Am cunoscut mulţi astfel de părinţi. E drept că eu văd oamenii când nu sunt bine, dar am o explicaţie crud de simplă pentru prietena mea. Părinţilor cu copii cu dizabilităţi, în ciuda tuturor nevoilor urgente, le vine foarte greu să iasă din casă. Pentru că sunt extrem de obosiţi de toate lucrurile pe care trebuie să le facă zi de zi. De toţi oamenii „normali” și „cu bun-simţ” pe care trebuie să-i înfrunte. Pentru că orașele noastre nu sunt prietenoase cu oamenii în general, iar pe cei vulnerabili îi strivește din greșeală, cum un camion lovește o vrabie și merge mai departe. Pentru că toate lucrurile astea formează scheletul unei colivii, iar spaţiile dintre zăbrele se umplu de o disperare justificată, simbolică, iar razele mici de lumină (filme pentru copii, socializare, mâinile singuratice întinse) devin prea mici ca să le mai poţi vedea, ca să pătrundă. Și atunci mai bine stai în casă.
Cred că ar trebui să revizităm o veche dihotomie psihiatrică. În zorii psihiatriei, depresia era considerată de două tipuri: endogenă, adică apărută dinăuntru, fără explicaţie narativă inteligibilă, și exogenă, adică un fel de reacţie la factorii nocivi din mediu. Clasificarea asta s-a perimat și se consideră că există o singură depresie, cu mulţi factori (modelul biopsihosocial).
Dar, cel puţin în cazul părinţilor de copii cu nevoi speciale pe care i-am cunoscut, e o depresie pe care societatea le-a construit-o minuţios, cărămidă cu cărămidă, în jurul lor. E depresia pe care noi le-am construit-o semenilor noștri pe care nu vrem să-i vedem, cu care nu vrem să empatizăm. Și ar trebui să fim atenţi, noi, cei „normali” și „cu bun-simţ”, pentru că nu există o parte bună și o parte rea a cuștii, iar depresia pe care le-o clădim celorlalţi e depresia pe care ne-o atragem asupra noastră.


Notă autor:

*Prietena mea e Ruxandra Mateescu, puteţi afla despre generozitatea implicării ei la supereroiprintrenoi.ro.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe