Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

DE RĂSUL ŞI PLĂNSUL LUMII (2)

2) Efectul economic. Aceşti inchizitori „integri“ vor trebui plătiţi imens, pentru a-i determina să fie – măcar teoretic – incoruptibili. (...)

Va trebui cumpărată aparatură sofisticată şi foarte scumpă, care va necesita permanent aducerea la zi •Vor trebui obţinute sedii corespunzătoare pentru procesarea datelor şi elaborarea „operelor“ de turnătorie • Vor trebui plătite cursuri de specializare şi perfecţionare (pentru
monitorizarea exactă a numărului de trandafiri din buchetul oferit unei asistente), cursuri, cu siguranţă, mai scumpe şi mai confortabile, decât banalele cursuri profesionale pentru personalul medico-sanitar, pe care Ministerul Sănătăţii nu şi-a pus problema niciodată să le plătească • Toate acestea, una peste alta, vor impune cheltuieli considerabile din bugetul sărac al sănătăţii, din puţinii bani pentru viaţa şi sănătatea bolnavilor.
   3) Efectul psiho-social • Odată create, aceste „trupe securiste“ nu vor mai putea fi oprite. Va apărea şi efectul de robot defect sau autoperfecţionist, care scapă de sub control şi se întoarce împotriva creatorului, distrugându-l. Vor întrona teama, groaza, frica, teroarea şi suspiciunea în întreaga societate medico-sanitară românească • Vor urmări totul, ca sarcină de serviciu, dar şi din proprie iniţiativă, zelos şi abuziv, ca orice structuri de securitate îndreptate împotriva individului. Întreg sistemul sanitar va arăta ca-n filmele SF de groază, ca o grădină zoologică, în care vieţuitoarele aparent par libere, dar în realitate sunt supravegheate şi bine controlate, la dispoziţia câtorva. Lucrătorul sanitar va deveni un număr sau un cod, fără viaţă personală, fără intimitate, fără drept de raţiune şi opţiune, complet controlat, un simplu robot de muncă • Va deveni o securitate perfidă şi atotputernică, va ajunge să şantajeze, să solicite taxe de protecţie, taxe de tăcere, vor monta şi regiza flagrante, trucaje, vor pune materiale la dispoziţia poliţiei şi a procuraturii, vor batjocori şi vor teroriza salariaţii, care se vor strădui din toate puterile să facă şi activitate medicală între două flagrante • Vor putea fi folosiţi pentru eliminarea din instituţiile sanitare a celor nedoriţi sau incomozi la un moment dat, sau chiar a celor a căror loc de muncă convine altora… mai iubiţi • Vor deveni un instrument de reglare de conturi, între persoane, familii, grupuri sau partide politice. Vor fi folosiţi ca grup de presiune pentru rezolvarea unor probleme nerezolvabile „la lumină“ • Vor putea călca „legal“ orice normă de dreptate pentru interesul lor, al şefilor lor sau al sistemului. Vor viola toată viaţa, toată intimitatea şi toate libertăţile persoanei • Se încearcă astfel un lucru fără precedent – formarea, în interiorul sistemului sanitar, a unui monstru, cu efecte incalculabile, care odată pornit, va fi greu sau imposibil de oprit ori de controlat, chiar de către creatorii săi, încât va ajunge, de fapt, să conducă sistemul după normele lui. Faţă de acest tip de securitate, vechea securitate comunistă pare fără idei • Se vor organiza pe principii ierarhice, vor avea plan de turnătorii şi „execuţii“ de personal medico-sanitar, vor fi premiaţi şi promovaţi în funcţie de viclenia, ferocitatea şi sadismul de care dau dovadă • Sistemul sanitar va ajunge să fie format din două reţele paralele, una muncitoare, sanitară, şi una „căpuşă“, de securitate internă, care va schingiui şi zeciui totul. Totul va fi perfect, democratic, românesc! „Bravos naţiune, halal să-ţi fie!“ Sănătatea-n România… „stima noastră şi mândria“!
   Nu înţelegem cum de se pot inventa asemenea lucruri, chiar dacă trăim într-o perioadă în care toată lumea are impresia că se pricepe la medicină, fotbal şi maşini de curse. Or, în spatele problemei stă, de fapt, altceva, uitându-se că avocaţii dau tot mai insistent târcoale spitalelor sau societatea românească n-a ajuns încă să deosebească binele de rău, lupul de miel şi râsul de plâns. Nu prea credem nici vorbele liniştitoare ale unora, că de fapt totul ar fi un artificiu în scopul de a crea nişte „posturi grase“ din banii Sănătăţii, pentru nişte „obligaţii“. Sau, cine ştie, poate prin aceste structuri integre de integritate, se mizează ca şi sistemul de sănătate să fie… reformat şi integrat într-o societate perfect integră aşa cum este şi societatea românească în prezent. Cu aşa reformă… să tot lucrezi în sănătate, nene Iancule!
   Personalul medico-sanitar din România, cu o dotare şi investiţie minimă, a reuşit de-a lungul timpului, să menţină prestigiul medicinii româneşti la loc de cinste, prin efortul, pregătirea şi dăruirea sa. Acest personal medico-sanitar, care de altfel este mereu invitat să lucreze pe alte meridiane, pe alţi bani şi în alte condiţii de muncă şi de respect profesional, la noi în ţară, urmează să fie vânat, terfelit şi terorizat, întrucât cineva doreşte – prin aceasta – să-şi facă… un „nume bun“ (şi cine mai ştie… ce alte interese).
Dezaprobăm total ideea creării acestor bande de securitate ce vor şi consuma substanţial din bugetul subţire al Sănătăţii, deşi România, ca orice stat independent, are instituţii speciale care se ocupă de corupţie şi abuzuri, iar sectorul sanitar este organizat în colegii profesionale, liber alese, ce organizează, monitorizează şi răspund de activitatea membrilor săi. Suntem siguri că această măsură bizară va aduce deservicii mari societaţii româneşti, bolnavilor, sistemului sanitar şi României în contextul european actual.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.