Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

De partea majorităţii

Viața Medicală
Dr. Gabriel DIACONU vineri, 9 octombrie 2020

Alegerile pentru echipa Colegiului Medicilor din Municipiul București s-au încheiat.

395-felix-1256-teddy-kwanLipsit de orice substanţă, fără să fi făcut campanie, întrucâtva din
obligaţia formalităţilor, candidaţii s-au opintit ca măcar câţiva să îi aleagă. Și, din aproximativ 15.000 de medici cu drept de liberă practică, mai puţin de 10% și-au exprimat sufragiul.

Vă veţi întreba de care parte a statisticii mă aflu. N-am să vă mint. De partea majorităţii. Formatul electoral, cât privește reprezentanţii doctorilor în Colegiu, este învechit, mai puţin fiind învestiţi practicanţii de medicină să-și exprime o voinţă oarecare.

Asta, de bună seamă, pentru că încă sunt neclare menirea organizaţiei și rostul ei în vieţile noastre. O regăsesc pe felicitarea aniversară, sau – mai nou – prin mesajele plasate în context pandemic.

N-o critic. Ca să critic, ar trebui să treacă măcar un prag relevant. Supără-se proaspăt aleșii, dar lanţul de iubire le servește în principal universitarilor, care de altfel s-au și prezentat la vot disproporţionat de mult faţă de liberii practicieni.

Nu de alta, dar în mediul cu pricina instrumentele coerciţiei funcţionează un pic mai abil. Mă gândesc, în timp ce scriu aceste rânduri, că în fiecare an ofer Colegiului o sumă de bani, ocazional o brumă de expunere publică, și nu o singură dată am pus umărul la o cauză oarecare.

Nu-mi aduc aminte, în afară de câteva e-mail-uri seci, să fi primit de banii aceia măcar o brumă de interes, de viziune a dornicilor să urce treptele conducerii.

Agregatul acesta seamănă din ce în ce mai mult cu o enclavă a iniţiaţilor, mai degrabă decât cu un organism transparent al cărui scop să fie propășirea și ocrotirea medicilor, oriunde s-ar afla ei.

Media de vârstă a conducătorilor bate către în sus, ca și cum să ajungi acolo e o formă de „honoris causa”, și nu un alt domeniu de zbatere. Problemele medicilor sunt nenumărate, iar în contextul pandemiei de COVID-19 s-au înmulţit.

O spun din nou, în ceea ce privește stabilimentul medical central, mult prea des împăratul este gol.Faceţi un pustiu de bine. Deschideţi porţile pentru votul prin corespondenţă. Hai să facem pasul în secolul XXI.

E rușinos ca – până la urmă – președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București să fi fost ales cu un „spectaculos” număr de 451 de voturi. Din 1.300 de votanţi. Din 15.000 total cu drept de vot.

Etichete: CMR alegeri cmr Gabriel Diaconu vot corespondenta

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.