Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

De partea cealaltă a biroului

Viața Medicală
Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE vineri, 14 decembrie 2018

Primul medic pe care mi-l amintesc este pediatrul la care mă ducea mama. Un domn suplu, care avea darul de a mă impresiona cu fiecare vizită. Avea un cabinet mare cu un birou nu foarte mare, curat, doar cu cele necesare pe el. Nu erau nici computer, nici telefon, nici broșuri sau alte gadgeturi. În faţa biroului erau două scaune, unde mă invita să mă așez împreună cu mama. Cel mai mult vorbea cu mine și asta mă bucura enorm. Magia începea când mă chema pentru examinare la el. Ocoleam biroul și intram în zona lui. Era ceva magic dincolo de linia invizibilă care separa, peste birou, medicul de pacienţi. Timpul a trecut și nu am mai ajuns vreodată oficial de partea cealaltă. Birourile medicilor au devenit tot mai încărcate. Tot mai multe lucruri se așază parcă între medic și pacient.
Recent, la câteva traininguri cu medici, le-am arătat cursanţilor un film făcut de Clinica Cleveland despre comunicarea cu pacientul. I-am rugat să îl vadă fără sonor și să îmi spună ce îi frapează. Au fost remarcate trei lucruri. Primul, nu există ca spaţiu partea celalată a biroului medicului, ci doar un... perete. Pacientul și, eventual, însoţitorul stau pe scaun în prelungirea biroului, cu spatele la perete. Medicul stă la birou, dar cu faţa la pacient. Al doilea, atunci când pacienţii sunt așezaţi pe pat, medicul stă pe un scaun lângă bolnav și îl privește de la același nivel. Al treilea, în toate situaţiile există un contact fizic, fie că dau mâna, examinează sau fac un gest de compasiune. La unul dintre cursuri, cel care fondase spitalul a răspuns primul. A remarcat toate aspectele într-o singură expunere. Zilele trecute am vorbit cu el și mi-a spus că se va reloca spitalul, iar noul proiect va include dotarea și amenajarea cabinetelor și saloanelor în contextul celor discutate. M-am bucurat că, indirect, am putut ajuta niște pacienţi. Chiar și niște medici.

Etichete: relatia medic-pacient

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.