Newsflash
OPINII

De ce trebuie să fie Festivalul Enescu pe prima pagină

de Vlad MIXICH - sept. 6 2013
De ce trebuie să fie Festivalul Enescu pe prima pagină
   Ce ciudată e această specie în care miliarde de indivizi petrec ore în şir ascultând diverse succesiuni de sunete fără nicio logică, cărora ei le spun muzică. Aşa gândeau extratereştrii lucizi şi raţionali descrişi într-o nuvelă de Arthur C. Clarke şi, probabil, aveau dreptate în privinţa ciudăţeniei acestui fenomen*. „Noi, oamenii, suntem o specie muzicală la fel de mult pe cât suntem una lingvistică“, scrie neurologul american Oliver Sacks. „Toţi putem percepe tonurile, timbrul, armonia şi ritmurile. Integrăm toate aceste elemente şi construim muzică în minţile noastre folosind părţi diferite ale creierului. La această structură, în mare parte inconştientă, se adaugă adesea reacţii emoţionale profunde şi intense“. Deşi o folosim în special ca divertisment, muzica e importantă pentru specia umană. Pentru că ea îi influenţează consistent indivizii.
   Într-un studiu publicat în 1995, Gotfried Schlaug şi colab. au demonstrat că la muzicienii profesionişti corpul calos şi o parte a cortexului auditiv sunt mai mari decât la oamenii obişnuiţi. Efectul benefic al expunerii timpurii a cortexului plastic al copiilor la educaţia muzicală intensivă a fost demonstrat în mai multe studii (primul fiind publicat de Takako şi colab.). Oliver Sacks concluzionează fără echivoc: „Pentru marea majoritate a elevilor, muzica poate avea o importanţă educaţională la fel de mare precum cititul sau scrisul“.
   Dacă neuroştiinţele nu au reuşit să desluşească prea mult din mecanismul efectului produs de melodie asupra cortexului uman, asta nu înseamnă că muzica ar fi un moft. Muzica este folosită cu succes ca terapie în forme grave de amnezie, în afazie, în parkinsonism sau în demenţa Alzheimer. Atunci când suntem bolnavi, muzica ne face bine. Atunci când suntem sănătoşi, ne face şi mai bine.
    Festivalul George Enescu îi aduce la Bucureşti pe cei mai eficienţi „practicanţi“ ai acestei forme de terapie (dr. M. Gh. Călin face mai jos o trecere în revistă a invitaţilor). Indiferent de partidul aflat la putere, Guvernul României sprijină de ani buni acest festival, unde ajung să cânte cei mai buni solişti şi cele mai valoroase orchestre de muzică clasică din Europa. Iată că până şi obiceiurile atroce ale politicii româneşti au fost îmblânzite. Într-o societate care a făcut o obsesie din a-şi exhiba cele mai urâte laturi, faptul că, pentru o lună, centrul capitalei României va fi ocupat de un eveniment atât de melodic şi de curat este o terapie de care avem mare nevoie. Avem nevoie să repunem lucrurile frumoase la locul pe care, nemeritat, l-au pierdut: pe prima pagină.
 
 

*Oliver Sacks, Musicophilia, Random House, 2008.  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe