Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

De ce să desfiinţăm Secţia de pneumoftiziologie a Spitalului Municipal Mediaş?

Viața Medicală
Dr. Ioan CÂMPEAN miercuri, 13 februarie 2013
   Tuberculoza pulmonară este o boală ce poate fi vindecată, iar răspândirea ei poate fi stăpânită, dar despre eradicare deocamdată nu putem vorbi. Problema tuberculozei este o prioritate de sănătate publică în multe regiuni ale lumii, inclusiv în ţara noastră. Unul dintre principiile terapeutice de bază este acela al administrării tratamentului cât mai aproape de domiciliul pacienţilor, pentru a se asigura o cât mai bună accesibilitate şi, în acest fel, a se obţine complianţa, întrucât cauza principală a eşecului terapeutic este abandonarea prematură a medicaţiei.
   În Secţia de pneumoftizio­logie Mediaş există toate condi­ţiile de diagnostic şi tratament al tuberculozei şi nu sunt necesare investiţii suplimentare. De aceea, nu se justifică necesitatea dirijării pacienţilor către Clinica de pneumoftizilogie Sibiu. Actualul ma­na­ger al Spitalului Municipal Mediaş doreşte însă desfiinţarea paturilor destinate pacienţilor cu tuberculoză, iar argumentele sale sunt: • pericolul răspândirii bolii prin libera circulaţie a pacienţilor în curtea spitalului • necesitatea acordării sporului salarial de periculozitate personalului medical şi auxiliar din secţie (un medic, şapte asistente medicale, cinci infirmiere), în condiţiile în care sporul acordat este cel minim legal, de 50% • destinarea celor 12 paturi alocate pacienţilor cu tuberculoză pentru înfiinţarea unei alte secţii.
   La toate acestea, aduc următoarele contraargumente, menite să justifice continuarea funcţionării paturilor pentru pacienţii cu tuberculoză din teritoriul arondat Spitalului Municipal Mediaş: • pacienţii cu tuberculoză, odată cu înce­perea tratamentului, nu mai prezintă pericolul de răspândire a bolii; de asemenea, contagiozitatea e maximă în spaţii închise şi neaerisite, neventilate corespunzător, nicidecum în spaţii deschise • la momentul în care secţia a fost mutată în sediul actual, s-a obţinut un aviz epidemiologic, eliberat de organele competente • pentru pacienţii cu tuber­culoză pulmonară, care necesită spita­lizare îndelungată (săptămâni sau uneori chiar luni de zile), apropierea de domiciliu şi familie este esenţială pentru a se asigura complianţa lor la tratament şi pentru a se obţine în acest fel o rată de vindecare cât mai bună, faţă de spita­lizarea într-o unitate aflată la 60 km de domiciliu; costurile de deplasare pentru pacienţi şi familiile lor sunt astfel mult mai mici, în comparaţie cu o eventuală spitalizare la Sibiu • Spitalul Municipal Mediaş asigură servicii medicale pentru locuitorii din partea de nord-est a judeţului şi cuprinde un teritoriu cu aproximativ 110.000 de persoane • indicele de utilizare a paturilor în Secţia de pneumoftiziologie a fost, în 2012, unul foarte bun, de 198,58 • durata medie de spitalizare pentru cazul de tuberculoză pulmonară a fost de 29,06 zile • această orientare a managerului Spi­talului Municipal Mediaş este o acţiune care poate perturba un serviciu cu performanţe bune şi care nu este temeinic motivată.
   Sperăm într-o rezolvare favorabilă a situaţiei menţionate, iar paturile de tuber­culoză pentru pacienţii din teritoriul deservit de Spitalul Municipal Mediaş să rămână cu destinaţia pe care o au în prezent. Acest apel este adresat Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Sibiu, Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi CNAS, Ministerului Sănătăţii – Direcţia de sănătate publică, Comisiei consultative de pneumologie a MS.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.