Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

De ce poate fi greu să ai încredere în medic

Mai jos este comparaţia head-to-head a concluziilor unor investigaţii pentru aceeași problemă, realizate la trei clinici de top din Capitală.

medic de familieImaginează-ţi următorul scenariu. Medicul de familie îţi face o electrocardiogramă și îţi spune că a văzut urmele unui infarct în istoric și că trebuie să mergi de urgenţă la cardiolog. Începi să derulezi imagini din amintiri și apoi suspectezi că poate ar fi adevărat și decizi să urmezi sfatul medicului.

Dar cum nu prea știi unde ar fi mai bine să mergi, alegi trei clinici cu ceva reputaţie de top din Capitală și îţi faci trei programări în aceeași zi. Fiecare îţi măsoară tensiunea, îţi face o electrocardiogramă și o ecocardiografie. Cu anamneza lucrurile stau mai diferit. Unii întreabă, alţii te bagă direct în teste. Mai jos este comparaţia head-to-head a concluziilor acestor investigaţii:

Clinica A: Anamneză amănunţită care i-a făcut plăcere, TA 150/90, regurgitare mitrală grad II/IV organică, recomandări – regim alimentar, hidratare, efort fizic regulat în limita toleranţei fiziologice, analize de laborator, tratament (Noliprel, Concor,
Aspenter), test de efort.

Clinica B: Anamneză rezonabilă, TA 150/100, regurgitare mitrală grad 0-I, recomandări, ţinte terapeutice, regim alimentar, hidratare, activitate fizică regulată, analize laborator, Holter TA, fără tratament deocamdată.

Clinica C: Fără anamneză (!!), TA 110/80, fără regurgitare aortică, recomandări controlul factorilor de risc cardiovasculari, fără indicaţie de tratament. Ce concluzii aţi trage, mai ales dacă vă imaginaţi că nu înţelegeţi deloc medicina (ceea ce poate fi o provocare, într-adevăr), dintr-o astfel de experienţă chiar și atât de sumar explicată? Ce ai putea spune despre doctori?

Acesta nu e însă un exerciţiu de imaginaţie, este o întâmplare reală, o scriu cu documentele medicale în faţă. În mod evident, sunt și multe similitudini. Am inclus aici doar diferenţele care probabil au dus la concluzii și atitudini diferite.

Pacientul va face analize, va face toate investigaţiile recomandate. Poate că va afla ceea ce este cel mai bine pentru el. Însă dacă e să îl întrebi câtă încredere are în opinia medicilor, va da un răspuns cu multe explicaţii.

Gândește-te că, independent de ceea ce ești și faci tu, mâine va intra pe ușă pentru prima dată un astfel de pacient. Poate că își dorește să aibă încredere în tine, dar experienţa lui îl invită la circumspecţie. Poate vei crește încrederea în el sau poate că o vei scădea și mai mult. Asta va depinde de ceea ce spui și faci, dar nu în totalitate.

Etichete: investigatii semne infarct infarct electrocardiograma

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.