Newsflash
OPINII

De ce pneumologii?

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - oct. 9 2017
De ce pneumologii?
    Ca în fiecare an, Asociația Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a afișat lista cu veniturile și sponsorizările medicilor. Până aici nimic nou: o activitate de publicare transparentă a veniturilor unei categorii profesionale, pusă adesea la zid. Nici o altă profesiune din această țară nu este așa de vizibilă la capitolul sponsorizări precum halatele albe din România.
   Grav este însă altceva: declarațiile conțin cifre false. La unele declarații, fie că veneau de la medici sau de la companiile-sponsor, sumele au fost umflate, prin adăugarea a două zerouri. Astfel, în loc de sute de euro, acestea ajung la nivelul a zeci de mii de euro. Și uite așa, ulterior, statisticile au explodat: sunt patru pneumologi în primele cinci locuri și doisprezece în primele 25 de locuri. Societatea Română de Pneumologie (SRP) se regăsește pe locul doi la capitolul sponsorizări, după Societatea Română de Cardiologie. Cum era de așteptat, nu au întârziat nici comentariile, unele blânde, cum că pneumologii apar surprinzător în acest top, dar altele agresive, cu televiziuni și ziare care au repetat la infinit această știre, exprimând și lăsând loc de interpretări „sugerate” și cultivate prin repetiție.
   Poate că nu aș fi scris acest articol, dacă nu aș fi văzut un rezident de-al meu în topul primilor 20 din țară la capitolul sponsorizați. Sigur că ne dorim cu toții ca rezidenții să fie în topul veniturilor din țară. Poate nu vor mai emigra și vom fi „bogați” cu toții, iar sănătatea se va însănătoși brusc și la noi. Respectivul rezident avea plătit drumul și cazarea în Republica Moldova, unde a avut și o lucrare prezentată. Adăugarea a două zerouri l-a aruncat brutal în top și astfel a intrat „nemeritat” între „VIP-uri”. Ce câștigă în realitate și ce se întâmplă după ce termină rezidențiatul, în condițiile în care nu are un post, doar el știe. Iar ceea ce pătimește, ca toți cei pe care-i reprezintă, este altceva, despre care nu vorbesc statisticienii și nici mass-media.
   Și totuși, rămâne întrebarea: de ce pneumologii? Dacă privim sponsorizările SRP, toți banii primiți se regăsesc într-o multitudine de acțiuni. Această organizație profesională are o dinamică recunoscută de confrații din alte specialități, dar rareori remarcată de presă, cu acțiuni educative multiple pentru pacienți și medici, cu punți de comunicare create cu autoritățile, cu alte asociații și ONG-uri. O parte din aceste acțiuni constante, organizate an de an, merită chiar punctate: ziua BPOC și ziua astmului (organizate de zece ani și cuplate cu screeninguri de spirometrie), conferința rezidenților (opt ediții), ziua națională antifumat, proiectele și anchetele de aderență la tratament, de prevalență a BPOC, întâlnirile cu pacienții, traininguri organizate regulat cu medicii tineri, cu mass-media, cu pacienții etc. O multitudine de exemple, care argumentează fiecare ban primit de la companiile farmaceutice pentru aceste activități.
   Dacă ne referim la medicii pneumologi care au fost promovați fals și cu nonșalanță „ingenuă” în top, poate ar fi bine să fim atenți și la ce au făcut ei la evenimentele pentru care au fost sponsorizați. Iată ce regăsim, dacă ne uităm cu atenție: participări la evenimente internaționale, întâlniri de experți unde și-au reprezentat țara și au avut expuneri pe diferite teme de strategie națională în domeniul pneumologiei, prezențe la congrese unde au avut postere și comunicări despre progresele în domeniu ale pneumologiei românești, și exemplele pot continua.
   „Turismul medical” pe care-l suspectează autoritățile s-a cam terminat. Promovarea simplă a unor nume într-un top cu sponsorizări și chiar punctarea că o bună parte vine consecutiv unei greșeli IT de la o singură companie, nu face decât să alimenteze suspiciuni și să lanseze speculații în presă, cum că acești pneumologi sunt gata cumpărați și vânduți. De asemenea, mixarea sponsorizărilor cu veniturile care le revin din drepturile intelectuale ca urmare a prezentărilor de teme științifice nu face altceva decât să altereze imaginea acestor medici.
   Colportarea de cifre false, umflate, crearea de astfel de poziții ireale sunt un prejudiciu grav la adresa unor oameni care și-au creat prin muncă și cu multă greutate imaginea de lideri de opinie. Vânătoarea de știri senzaționale cu jurnale la televiziuni sau apariții editoriale zilnice despre medici vânduți adaugă la pădurea, și cu uscături desigur, pe care nu le neg, elemente falsificate care, ulterior, nu mai sunt recunoscute de aceleași autorități, televiziuni, jurnaliști pentru a fi dezmințite. De fapt, după ce arunci în „fluviul informațional” o astfel de știre, orice dezmințire începe să piardă din greutate, iar în online rezistă doar anunțurile încărcate de falsitate.
   În aceste condiții, poate că este vremea ca cei care monitorizează activitățile medicale, precum ANMDM sau Observatorul Român de Sănătate, să înregistreze și activitățile voluntare ale medicilor, multe la număr, care aduc beneficii țării, sănătății nației și nu neapărat reprezentanților în halate albe atât de vânați și blamați de cei care-i consideră ca fiind printre primii corupți ai acestei țări. Oare o astfel de statistică, un astfel de top de ce nu ar fi important?
   Sigur că pneumologii deranjează. Ei au curajul să ceară să le fie recunoscută specialitatea la nivel european și nu să capete eticheta, în continuare luată de bună și de confrații din alte zone, de ftiziologi. Ei au menținut specialitatea în jurul unei asociații profesionale, s-au implicat în susținerea legii antifumat și luptă pentru recunoașterea și acceptarea unor programe de competență noi, pentru compensarea de la Casă a unor aparate care susțin respirația pacienților aflați în suferință, pentru un învățământ modern la nivelul programului HERMES al Societății europene de pneumologie, simplificarea drumurilor care leagă pacientul de specialist și pentru colaborarea largă între autorități și ONG-uri etc.
   Pneumologii își vor regăsi și după asemenea evenimente neplăcute, poate nu întâmplător regizate incorect, locul binemeritat în ierarhia profesională a specialităților, cinstit alcătuită și nu malformată de cifre. În același timp, cred că este vremea ca la masa negocierilor regimului unor astfel de declarații (pe care, repet, medicii nu doresc să le ascundă) să se așeze Colegiul Medicilor, Universitățile de Medicină, asociațiile profesionale, ARPIM și ANMDM, autoritățile statutului, pentru a defini exact, nepărtinitor care sunt condițiile și obligațiile fiecărei părți.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe