Newsflash
OPINII

De ce nu sunt eficiente citostaticele?

de Prof. dr. Mihai GHIUR - iul. 24 2013
De ce nu sunt eficiente citostaticele?
Într-un articol apărut recent la rubrica „Viaţă lungă“, a ziarului „România liberă“, din 13 iunie a.c., chirurgul clujean Teofil Lung face o afirmaţie nonconformistă prin care avertizează lumea medicală că „chimioterapia şi cobaltoterapia afectează în mod negativ bolnavii de cancer al extremităţii cefalice, ba mai mult, tumorile maligne se extind sub această terapie“.
Acest avertisment, citat de Mediafax, mai apreciază că „şedinţele de chimioterapie distrug sistemul de apărare al organismului“. Teofil Lung de la Clinica din Cluj mai declară că a avut în tratament mulţi bolnavi de cancer care au urmat chimioterapie şi cobaltoterapie, iar rezultatele sunt catastrofale. Acestor constatări le lipseşte esenţialul. Bolnavii nu sunt urmăriţi printr-un studiu randomizat, dublu orb, controlat placebo, care să constate în mod obiectiv rezultatele clinice. Este adevărat că sunt sute de cazuri în clinicile de specialitate, unde medicii îi tratează pe bolnavii oncologici în lumina cuceririlor ştiinţifice ale secolului XXI, cu chimioterapie şi cobaltoterapie. Dar aceşti bolnavi sunt evaluaţi în rezultate de supravieţuire, exprimate în luni sau ani de zile. Cred că mesajul doctorului Lung se referă la pacienţii cu cancer avansat, care vin prea târziu, purtaţi prin clinicile din ţară şi străinătate şi care pun pe medici în situaţia de a încerca să facă lucruri imposibile. Dar singura şansă de a-i ajuta pe aceşti pacienţi este forma de terapie adjuvantă: chimioterapia şi cobaltoterapia pe care Lung o anatemizează total. Teofil Lung de la Clinica Maxilo-Facială din Cluj greşeşte în faţa specialiştilor pentru că această terapie adjuvantă este singura care asigură supravieţuiri consistente bolnavilor. Şi orice prelungire a vieţii este mai importantă decât costurile, chiar şi atunci când supravieţuirile sunt numai de ordinul lunilor de zile. Medicul clujean mai argumentează că „eficienţa este prea mică faţă de efectele secundare: chimioterapia distruge măduva hematoformatoare şi organismul nu se mai poate apăra“. El mai apreciază că „citostaticele sunt medicamente din care se câştigă foarte mult, fiind cele mai scumpe de pe piaţă, iar mulţi medici din asta trăiesc“.
„Nu există tumoră malignă dovedită histologic, care să fie tratată cu chimioterapie şi să dispară. Nu am văzut asta în cariera mea de 40 de ani“, a afirmat Lung, conform Mediafax. Atunci de ce comercializăm aceste medicamente?
Industria farmaceutică ni le vinde de ani de zile, dar orice medic care le foloseşte ar trebui să evalueze prin investigaţii rezultatele obţinute şi să schimbe procedurilor dacă acestea sunt ineficiente. Ce facem însă cu dogmele terapeutice? Schimbarea lor nu este uşoară şi nici nu e bine primită de toţi confraţii. Totuşi, dogmele terapeutice depăşite vor muri şi singure dacă nu sunt corecte şi reale.
Un alt mod prin care dogmele se pot schimba este să demonstrăm că nu sunt bine fundamentate, că au baze greşite, nesusţinute de cercetare, ci pe simple afirmaţii. Pentru aceasta trebuie să fim la curent cu rezultatele altora. Este bine ca medicii să aibă opinii argumentate pe care să le susţină ştiinţific pentru a veni cu idei noi în terapie.
Mijloacele terapeutice utilizate actualmente în oncologie sunt mai eficiente decât în trecut în diversele forme de tumori maligne, dar sunt încă multe necunoscute în terapia oncologică. Deşi în tratamentul cancerului s-au înregistrat progrese importante, ele sunt puse de unii autori mai degrabă pe seama depistării precoce, decât pe seama progreselor terapeutice. Or, evoluţia tumorilor maligne este un proces greu de înţeles în ciuda marelui volum de date de biologie celulară şi genetică acumulate. Calitatea lor este validată de datele clinice şi experimentale, care pot conduce la identificarea unor noi direcţii de cercetare în economia generală a bolii canceroase.
Este evident că şi deciziile terapeutice în cancer sunt dictate de evoluţia locală a neoplasmelor şi prevenirea diseminării tumorilor maligne. Întâi cancerul a fost văzut ca o boală, evoluând dintr-un focar local, care va disemina ulterior în toate staţiile ganglionare şi apoi în viscere. Această concepţie a stat la baza radicalităţii chirurgiei oncologice. Ulterior, cancerul a fost văzut ca o boală sistemică de la debut.
Consecinţa practică a acestei concepţii a fost promovarea mijloacelor terapeutice, sistemice, cum este chimioterapia, care a crescut speranţele oamenilor în găsirea unei terapii salvatoare. Dar urmărirea clinică a observat că există şi forme intermediare de leziuni cu evoluţie strict loco-regională, care răspund la mijloacele terapeutice loco-regionale: chirurgie şi radioterapie. Se vede deci limpede locul important al chirurgiei în actul terapeutic oncologic, dar şi valoarea altor metode adjuvante care sunt legate direct de modul cum înţelegem evoluţia bolii canceroase. Varietatea genetică, histologică şi clinică a cancerelor indică utilizarea unor metode terapeutice diferite. Opinia noastră este că nu trebuie să renunţăm la chimioterapie şi radioterapie, poate cel mult să schimbăm schemele terapeutice şi să utilizăm în continuare terapia cu citostatice, care trebuie condusă numai de specialişti oncologi bine calificaţi cu indicaţii precise pentu fiecare formă de cancer.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe