Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

De ce cred că psihiatria are loc în spitalul general

Viața Medicală
Dr. Vlad STROESCU vineri, 17 mai 2019

Cu ocazia vizitei de la Horezu, ministrul Sănătăţii afirma că viitorul spital din Cluj nu trebuie să conţină paturi de psihiatrie: „(...) într-un spital regional, psihiatria nu cred că își are locul”.* Pentru că sunt convins că publicul este de acord că oamenii cu boli psihice nu au voie să stea în același loc cu oamenii cu boli ale corpului, mă simt dator să enumăr câteva contraargumente:
1) Nu există, în medicina știinţifică, ideea că psihicul este separat de corp. Tulburările psihice sunt reale, codificate în clasificările internaţionale ale maladiilor și sunt tratate tot de medici, după un model biomedical.
2) Foarte frecvent, oamenii cu boli psihice pot face boli somatice și viceversa. Multidisciplinaritatea, mai ales în Urgenţe, este un mare avantaj al medicinei contemporane și este împotriva drepturilor fundamentale ale pacientului să-l privezi de acest avantaj.
3) Stigmatul asociat tulburărilor psihice este real și extrem de dăunător. Ideea că psihiatria ar trebui să existe doar în afara societăţii este stigmatizantă. Datoria ministerului este să combată acest stigmat.
4) Cu sau fără disponibilitatea îngrijirilor de sănătate mintală, pacienţii cu suferinţe psihice acute ajung oricum în spitalul general, pentru că diagnosticele psihiatrice presupun mereu excluderea prealabilă a celor nonpsihiatrice. O situaţie acută extrem de frecventă e tentativa de suicid, care necesită intervenţii toxicologice sau îngrijiri intensive. Și avem de ales între a ocupa un pat chirurgical cu un pacient care are nevoie de unul psihiatric și a elibera acel pat, cu riscul ca pacientul să se prăbușească în prăpastia dintre psihiatrie și restul medicinei (și restul societăţii).
Rezumând, nu există niciun motiv serios, nediscriminatoriu și bazat pe dovezi de a interzice prezenţa psihiatriei între zidurile spitalului general. În schimb, există un deficit acut de servicii psihiatrice de urgenţă în mijlocul viu și animat al oricărei comunităţi de oameni. Un psihiatru din comunitate o roagă pe doamna ministru să se mai gândească puţin la această temă. Îi stăm la dispoziţie pentru orice nelămurire.

*http://bit.ly/2Vn06T6

Etichete: Psihiatrie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.