Newsflash
OPINII

Cuvântul care vindecă

de Adrian ROMAN - mar. 7 2012
Cuvântul care vindecă
   Am înţeles până la urmă. Scris sau oral, cuvântul poate fi orice: argument, vorbă goală, medicament, literatură sau armă… nu albă, ci colorată, în lupta corp la corp. Înveţi să vorbeşti în prima copilărie, dar să literaturizezi înveţi mai târziu. Sau deloc. La ce-ţi poate folosi? Un respectabil domn ce se declara literat, arborând un zâmbet candid dar şi sigur de sine, discuta, printre altele, cu o jurnalistă despre răspândirea patimii cititului, actualmente, la noi. „Cititul este, astăzi, o plăcere de nişă“, constata el, adăugând: „şi scrisul, cam la fel“. Specia scriitorului, totuşi, nu dispare, nu îi dispare nici publicul, găseşte de cuviinţă să-i consoleze pe cei care ar crede contrariul. Are chiar şi o recomandare metodologică, un know-how pentru eventualii aspiranţi la gloria exprimării literare. Surprinzător, dar dânsul nu-i sfătuieşte pe neiniţiaţii de astăzi să apeleze la maeştrii de creative writing şi nici măcar să descarce de pe net asemenea cursuri disponibile în regim free, ca mai apoi să aplice trucuri repertoriate din vremuri imemoriale. Le propune, în schimb, calea testată – înţelegem – de către dumnealui: să nu înceteze lecturile şi să exerseze scrisul, timp de patru ore pe zi. Cu rezultate, garantează dsa, ce nu vor întârzia să apară, dar după zece ani de perseverare în asemenea exerciţii. Nu pare să fi auzit de Cărtărescu şi de Nina Cassian, ca maeştri în promovarea creative writing-ului. Ajunsă la o vârstă apreciabilă şi la o experienţă de excepţie, Nina Cassian oferea, nu demult, mostre de creativitate în direct la emisiunea Marinei Constantinescu, spunând că ar putea purcede la un remake semantic al traducerii replicii hamletiene „go to nunnery“, adresată Ofeliei, nu prin „du-te la mănăstire“, ci prin „du-te la bordel“, demonstrând cu prisosinţă actualitatea perpetuă a lui Shakespeare, nu doar oportunitatea polisemiei termenului cu pricina. Paranteză: puternic impresionată de creativitatea maestrei, Marina Constantinescu foloseşte ulterior surprinzătorul exemplu, dar uită să spună şi de la cine l-a împrumutat.
   Creativitatea, la o adică, se poate şi automatiza, algoritma. Toate sunt vechi, doar prostul e nou.
   Cu titlu subsidiar, recomandăm aspirantului la cariera de jurnalist rău, bătăios, să se antreneze în prealabil la simulator. Există pe net aşa-numite „generatoare de injurii“, care s-ar potrivi de minune scopului. Unele pot fi cumpărate şi descărcate pe telefonul mobil. Cu titlu informativ şi bonus ilustrativ, reamintim că softul denumit Brutus, conceput acum peste un deceniu la o universitate americană, a reuşit să „scrie“ în maniera lui Hemingway, astfel încât a fost clasat (de un juriu format din literaţi pursânge) pe locul al doilea la un concurs literar unde fusese înscris – clandestin – printre oameni vii…
   Dar cuvântul care vindecă are totuşi nevoie de un om, nu de un robot, de un cuvântător vindecător cu cel puţin şase ani de antrenament intens de creative speaking la activ.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe