Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Cutuma din Codul Penal

Viața Medicală
Dr. Vasile IVAN marţi, 17 martie 2015
   De peste 40 de ani activez în sistemul sanitar românesc şi mai bine de 35 de ani am activat în învăţământul medical universitar. Mă doare sufletul şi uneori chiar percep durere fizică atunci când aflu că un dascăl ori medic a făcut o faptă reprobabilă sau că se încadrează la acte de corupţie.
   Din copilărie şi până astăzi am simţit ce înseamnă să provii dintr-o familie modestă social, dar cu frică de Dumnezeu, şi nu dintr-una cu poziţii sociale înalte. În învăţământul primar, apoi în cel liceal, adeseori am fost surprins de notele obţinute de unii colegi, copii ai potentaţilor vremii, în comparaţie cu rezultatele mele. Judecata părinţilor mi-a fost însă de mare sprijin: „Ai ştiut? Fii mulţumit, ai învăţat, ai deprins, va rămâne“.
   În învăţământul universitar medical pe care l-am urmat, lucrurile s-au repetat. În preclinic, la un examen, după ce am prezentat şi subiectele unei colege aflate în „criză de exprimare“, am fost apreciat cu notă mai mică decât preopinenta. La un alt examen, pentru că am înlocuit un calcul aritmetic lung şi obositor cu o ecuaţie algebrică de gradul doi, am fost invitat să susţin examenul în toamnă. Lucrurile au continuat în acelaşi mod în clinică, dar şi în secundariat.
   Ajuns cadru didactic universitar, activând şi în totalitarism şi în democraţie, de multe ori mi s-a sugerat telefonic, direct, prin interpuşi ori prin bileţele, că X provine din „stirpea“ cutare. Am considerat că este colegial şi civilizat să răspund că voi ţine cont de recomandare. Am avut însă bunul-simţ să anunţ studenţii că între ei se găseşte un personaj – fără a-i declina numele – pentru care am primit recomandarea unei notări maxime. Dar mi-am îndeplinit, în fiecare caz, funcţia de examinator al cunoştinţelor teoretice şi practice, al deprinderilor, al punctelor slabe şi al celor puternice, recomandându-le studenţilor în cauză ce să remedieze ori să dezvolte, chiar dacă le-am dat nota maximă. După câţiva ani, considerat a fi o persoană „nesigură“, nu am mai primit vreo „recomandare“. Şi eram în totalitarism.
   În democraţie, poziţia mea nu a mai contat, a trebuit să răspund la intervenţii telefonice, bileţele, intervenţii verbale directe sau prin interpuşi. Menţinându-mi poziţia mi-am creat neprieteni, clevetitori.
   „Cutuma“ funcţiei, a telefonului, a bileţelului, a abordării directe ori prin interpuşi, în învăţământ, funcţionează nu numai în România, ci şi în cele mai consolidate democraţii. Când însă cutuma se transformă în articole din Codul Penal, atunci se nasc foarte multe întrebări.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.