Newsflash
OPINII

Cuponul de pensie

de Dr. Vasile IVAN - dec. 6 2012
Cuponul de pensie
   Românii – dar şi celelalte popoare – se conduc după cutume şi legi. Ne asumăm conştient sau prin impunere îndatoriri şi obligaţii. Plata contribuţiilor pentru sănătate, pensie, şomaj ne vor „asigura“ nişte „drepturi“. Statul este administratorul de drept al unor fonduri asiguratorii pentru „zilele negre“ ale poporului pe care-l păstoreşte.
   La fondul de pensii se ajunge prin vârstă, boală, cauză socială ori pe cale ocultă. Se decade din pensie prin deces, acţiune judecă­torească, legislaţie etc. Fondul de pensie a fost gândit pentru 10–20% din populaţia României. După decembrie 1989, toate guvernările au promovat cu cerbicie, pe un palier, demolarea industriei, agriculturii, culturii etc., iar pe alt palier, pensionarea forţată ori trecerea la stare de asistaţi social de stat. Nu era necesar să fii nobelizat în economie pentru a înţelege că „se coace o bubă foarte mare“, care va genera seisme.
   Azi, dacă fondul genetic îţi permite, iar peristaza a fost binevoitoare, la 65 de ani ai şansa să devii posesorul unui cupon de pensie. Acesta este a doua carte de identitate. Mergi cu cuponul de pensie la doctor, la primărie, la regiile statului ori la serviciile descentralizate. Cuponul de pensie este certificat financiar asigurator la purtător.
   Privesc cu condescendenţă la peste 50% din posesorii de cupon de pensie cu venit de până la o mie de lei pe lună şi pe care nu atât vârsta, cât grijile îi înconvoaie. Ce vor fi simţind aceşti peste 50% din pensionari, posesori de cupon de pensie, când vocile autorizate din guvern anunţă cu cinism că nu mai există buget pentru sănătate pentru ultimele luni ale anului, pentru programele naţionale de oncologie sau de boli cardiovasculare, că se introduce coplata? Cât cinism trebuie să suporte posesorii de cupon de pensie când vocea cea mai autorizată a României anunţă că a dat „sănătăţii“ cu un miliard de lei mai mult decât în anul precedent. Dar uită să spună că de la pensionari a încasat peste 1,4 miliarde de lei.
   Astfel, posesorii de cupon de pensie ajung în spital cu o morbiditate extrem de gravă, parcă „pregătiţi“ pentru despărţirea definitivă de acest act numit…
   Greu, Senioratul!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe