Newsflash
OPINII

Cunoaşterea pacientului începe de la mediul lui de viaţă

de Prof. dr. Gavril CORNUŢIU - iun. 12 2014
Cunoaşterea pacientului începe de la mediul lui de viaţă
Am fost contemporanii unui mare biolog, Anthony Lawrence, care şi-a petrecut aproape toată viaţa în Africa dedicându-se elefanţilor, creând rezervaţii naturale şi luptându-se cu guvernele pentru salvarea acestei specii. A murit în căsuţa lui din savană, acum un an. Exact în acea zi, de la peste 20 km, două familii de elefanţi au pornit în şir indian, fiecare în linie dreaptă, ţintit, fără să se rătăcească, până în faţa casei mortului. Cum au ştiut ei exact ziua morţii sau unde se afla mortul? Nu avem un răspuns. Facem inginerie genetică, dar nu ştim încă nimic despre spaţializarea corpurilor biologice. Când vom stăpâni aceste aspecte, vom putea da corpurilor, inclusiv celui uman, forma şi dimensiunea dorite. Sunt întrebări cărora biologia viitorului le va da răspunsul.
În cadrul larg al evoluţiei biologiei generale, şi medicina a evoluat mult. Nu doar acumulând informaţii, ci schimbând paradigme. Să ne reamintim hegelianul „acumulările cantitative duc la schimbări calitative“. Prima schimbare masivă de perspectivă a fost de la paradigma medicinii ca artă – în care personalităţile medicale uimeau mai mult prin intuiţie decât prin informaţie – la paradigma „medicinii bazate pe dovezi“. O altă paradigmă, dezvoltată în ultimii 10–15 ani, este „medicina centrată pe persoană“.  Astăzi, pe măsură  ce acumulările de informaţii au dus la înţelegerea faptului că majoritatea bolilor sunt rezultatul unui sistem binar, compus din interacţiunile persoanei cu mediul său (ecologic, psihologic, de muncă etc.), ne îndreptăm spre o paradigmă ecologică: nu poţi înţelege bolnavul dacă nu cunoşti şi mediul lui de viaţă. Trebuie să acordăm un loc tot mai important comportamentelor: fumatul, regimul alimentar, ritmul de muncă, sedentarismul etc.
Astăzi înţelegem că există un risc ecologic pentru fiecare om şi pentru fiecare boală. Respirăm aer condiţionat, bem băuturi artificiale, stăm mai mult de o treime din zi în lumină artificială, mâncăm alimente produse industrial din plante modificate genetic şi din animale crescute cu hormoni. Ne petrecem ore întregi în faţa ecranelor, într-un zgomot perpetuu. Ne plimbăm pe gazoane artificiale, printre arbuşti artificiali, ne punem în locuinţe şi birouri flori şi plante artificiale. Depărtarea de natură este un risc ecologic major. Paradigma ecologică completează cele două paradigme dominante precedente: medicina bazată pe dovezi şi medicina centrată pe persoane.
Acestea sunt perspective care abordează omul din exterior. S-au făcut, însă, progrese mari şi în ceea ce priveşte cunoaşterea individului dinspre genetic spre exterior. Astfel, evoluţiile înregistrate în domeniul celulelor stem vor duce, în curând, la producerea de ţesuturi şi organe perfect compatibile cu organismul pacientului, transformând ireversibil medicina. Dacă îmi vor cădea dinţii, nu voi avea nevoie de proteză, îmi vor creşte alţii. Pacienţii cu demenţe nu vor mai avea nevoie de medicamente. Celulele dispărute vor fi înlocuite de celule cultivate. Multe alte boli vor avea aceeaşi abordare. La rândul ei, industria farmaceutică va trebui să se transforme, făcând loc unităţilor de producţie biologică medicală.
Cea mai mare provocare porneşte însă de la faptul că exprimarea fenotipică a bagajului genetic este direct influenţată de factorii de mediu. Când vom cunoaşte în profunzime influenţa acestor factori, vom putea evita multe boli pornind de la vulnerabilităţi genetice. Pentru medicina psihiatrică, aceste aspecte au o importanţă majoră în profilaxie. Ştim, de exemplu, că structurile de personalitate dominant afective au tendinţa de a privi interlocutorul spre stânga, iar cele dominant raţionale spre dreapta, în funcţie de emisfera cerebrală dominantă. Atunci, dacă am un copil dintr-o familie cu diateză afectivă, îl voi pune să înveţe şi să citească în condiţii în care lumina să-i vină din dreapta, pentru a antrena emisfera cerebrală nedominantă. Pentru un copil dintr-o familie cu diateză schizofrenă, voi proceda invers. Desigur, nu este suficient pentru a evita o boală, dar micşorăm astfel dosarul de vulnerabilităţi care favorizează afecţiunea. Aceste lucruri se ştiu, dar nimeni nu le aplică. Sunt practici care aparţin unei paradigme a viitorului, iar noi suntem prizonierii corului medical: mai rigizi în gândire decât ne place să credem. Doar rămânând la curent cu informaţiile noi, vom putea face faţă acestui moment crucial din evoluţia medicinii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe