Newsflash
OPINII

Cum se cumpără profitul din sănătate

de Dr. Răzvan VINTILESCU - apr. 16 2015
Cum se cumpără profitul din sănătate
Ne pregătim de război. Unul pe care nimeni nu l-a dorit. Nici furnizorii de servicii medicale, nici pacienţii, beneficiarii acestor servicii. Că va fi un război cald sau rece, este încă de văzut. Dar, în orice caz, „casus belli“ există.
Guvernanţii declară ceva la televizor, sau în comunicate de presă, iar ziariştii înghit găluşca pe nemestecate pentru că au o ştire ce „dă bine“ pe sticlă şi „e de interes“ pentru că are câteva milioane de oameni direct interesaţi. Dar nu o verifică. De ce? Pentru că nu se pricep, că nu vor să înveţe ce înseamnă birocraţia din sănătate sau le este lene să citească cele câteva sute de pagini de contract şi anexe care reglementează serviciile decontate de Casa de Asigurări.

Mai jos, expunerea motivelor pentru care majoritatea lucrurilor pe care le-aţi auzit la televizor sau le-aţi citit pe site-uri de ştiri sunt minciuni prin omisiune.

 

Ştire: „Medicii de familie vor putea face de două ori mai multe consultaţii la domiciliu“.
Realitate: Deşi s-a dublat numărul consultaţiilor la domiciliu ce pot fi decontate de un medic de familie, condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a deconta acea consultaţie sunt, în practică, aproape imposibil de îndeplinit. Ar însemna, fie că bolnavul ce nu se poate deplasa să prindă brusc viaţă precum în Scripturi şi în maximum trei zile să se prezinte şi la cabinetul medicului să valideze cu cardul de sănătate consultaţia (like that’s gonna’ happen), fie că medicul să se care după el cu laptop, token, cititor de card, stick de internet (ca să nu vorbim de zonele rurale unde nici semnal de internet nu există). Eventual şi cu o imprimantă să poată da o reţetă. Totul pentru un tarif ce nu acoperă nici măcar benzina. Deci, adio consultaţii la domiciliu!

 

Ştire: „Asiguraţii vor beneficia gratuit de analize medicale de laborator în baza unui nou bilet de trimitere de la medicii de familie“.
Realitate: În contractul cu laboratoarele, Casa de Asigurări le obligă să facă aceste analize fără să mai ceară bani nici de la pacienţi, nici de la Casa de Asigurări! Adică din buzunarul laboratorului!  De ce? Unde sunt banii de asigurări plătiţi de oameni? De ce nu îi plăteşte mai departe Casa către furnizorii de servicii şi îi pune să muncească gratis? Practic, dacă un laborator are contract cu Casa de asigurări în valoare de un milion de lei pe an, va trebui să presteze gratuit servicii în valoare de maximum 120.000 de lei (12% din valoarea contractului). Şinu este o clauză negociabilă, ci una impusă.

Pe pacienţi nu îi interesează acest amănunt. Ei îşi plătesc contribuţia, iar aceste analize erau gratuite şi înainte. Numai că le plătea Casa de Asigurări de Sănătate. Nici pe medici nu îi interesează, deoarece ei prescriau aceste analize şi înainte. Dar când laboratoarele vor spune un fapt evident pentru toţi, în afară de eminenţele guvernamentale: „Reactivii costă, aparatele costă, oamenii cer salarii. Cum să facem analize şi să le plătim din buzunar?“

 

Descrierea războiului. Actorii
În fapt, principala realizare a Casei de Asigurări este că a îngreunat accesul pacienţilor la serviciile medicale. Sau, dacă privim din punct de vedere financiar, este că va avea mai puţine facturi de plătit. Ca şi comunicare, a lăsat o impresie pozitivă, dar când realitatea îi va lua la palme pe cei care au gândit anumite decizii, cred că brusc se va schimba.
1. Pe fruntea medicilor de familie a apărut brusc un punct roşu. Sunt luaţi în vizor de lunetistul CNAS care îi va executa pe loc prin tăierea contractului şi implicit a veniturilor, condamnându-i la moarte subită prin faliment. Nu au voie să mai colaboreze oficial, pe bază de contract, cu laboratoare de analize sau cu alte clinici unde lucrau specialişti. Nu mai au voie să facă anumite servicii şi să prescrie anumite analize. Trebuie să facă mult mai multe acte birocratice, să raporteze altfel serviciile şi să accepte faptul că nu doar calitatea serviciilor, ci şi cantitatea de pacienţi le pune pita pe masă. Iar ca lucrurile să fie clare, acele analize pe care laboratoarele ar trebui să le plătească din buzunar pot fi date doar de medicul de familie. Şi nu doar că pot fi date, ele vor trebui prescrise în acest fel, deoarece va fi unicul mod cinstit în care pacientul să poată vedea cât de sănătos este în realitate. „Informat de la tv“ pacientul va cere serviciul, iar medicul e supus unui şantaj: fie îl oferă şi laboratorul unde va merge pacientul apoi nu va mai dori să colaboreze cu acel medic pentru că îi provoacă pagubă, fie va refuza să îi dea pacientului analizele gratuite pe motiv că nu are neapărat nevoie de ele şi mai mult ca sigur că îl va pierde de muşteriu.
2. Cu cât un laborator are mai multe puncte de recoltare şi vrea să ofere un acces mai larg pacienţilor la recoltarea de analize, cu atât se expune unui număr mai mare de cereri pentru analize neplătite. Deci, se expune la pagubă. Ca să vă dau nişte cifre, pentru un laborator mediu, poate însemna o pagubă de până la 2.000 de euro pe lună în reactivi şi consumabile, ca să nu mai vorbesc de costuri indirecte. Banii aceştia trebuie plătiţi din profitul înregistrat cu alte analize. Deci, probabil că vor fi oameni concediaţi pentru a reduce costurile şi puncte de lucru închise (în special de pe lângă medici de familie). Iar pacienţii vor fi puşi pe drumuri. Atât vor alerga pentru acele analize gratuite, încât în final vor ajunge la concluzia că mai bine le plăteau. Sau nu o să şi le mai facă.În orice caz, facturile plătite de Casa de Asigurări vor fi mai mici.
3. Limitând drepturile medicilor de familie, a crescut presiunea pusă pe medicii specialişti care trebuie să preia pacienţii. Numai că aceştia nu sunt pregătiţi pentru un asemenea aflux şi mai ales pentru o asemenea birocraţie, chiar dacă informatizată. Vor trebui să treacă din Evul Mediu în epoca modernă în doar 30 de zile! Lucrul acesta iar nu se vede la televizor. Majoritatea medicilor specialişti nu înseamnă doar câţiva medici din Bucureşti care apar la TV. Înseamnă şi Dorohoi, şi Paşcani, şi Beclean, şi Târgu Jiu, şi Slobozia, şi Mahmudia. Înseamnă uneori o liniuţă de semnal GSM. Alteori, lipsa unui soft specializat. Sau lipsă de timp pentru că este singurul specialist pe o rază de 20 de kilometri.
4. Pacientul va alerga între patru puncte cardinale: medic de familie, laborator, specialist şi sediul casei de asigurări (dacă îşi uită pinul de la card, sau dacă îşi pierde cardul). Şi nu va face un traseu liniar. Va ieşi un mileu de toată frumuseţea din drumurile sale, pentru ca în final, plin de scârbă şi obosit, să recunoască: „iar ne-au minţit“.

Deci, un război în toată regula, din care Casa de Asigurări de Sănătate va scoate un profit în buna tradiţie a Guvernului Ponta: prin reducerea cheltuielilor, nu prin creşterea eficienţei şi performanţei! Doar că de data asta, preţul pentru profit s-ar putea să fie sănătatea noastră!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe