Newsflash
OPINII

Cum rămâne cu rezidenții?

de Dr. Ştefan GUTUE - aug. 29 2016
Cum rămâne cu rezidenții?
    De ce ar mai visa un tânăr medicinist să profeseze în sistemul medical românesc? Este o întrebare legitimă în contextul crizei actuale accentuate de personal, de bani, de materiale, de orice. De la finalul lunii iulie am văzut o serie de tentative eșuate de negociere în vederea plății gărzilor suplimentare între sindicatele care îi reprezintă pe medici și Ministerul Sănătății. Motivele medicilor sunt mai mult decât întemeiate: se cere plata orelor suplimentare, cât și reglementarea programului de muncă după terminarea gărzii, adică o pauză de 24 de ore, necesară refacerii organismului. Ministerul prezintă aceeași scuză eternă, lipsa banilor. Am fost plăcut impresionat să găsesc și un studiu făcut de Federația „Solidaritatea Națională“, numit „Gărzile medicilor. Situația actuală și principiile utilizabile pentru modificarea Regulamentului privind timpul de lucru și organizarea gărzilor în unitățile sanitare publice“, conform căruia 76% din medicii români afirmă că muncesc și 36 de ore neîntrerupt într-o gardă, consecințele fiind previzibile: oboseală cruntă și scăderea calității actului medical, precum și creșterea probabilității de erori medicale.
    „Media numărului maxim de ore lucrate continuu de medici este de 33,3 ore. Peste 93,7% dintre medici au lucrat continuu un număr maxim de ore mai mare de 24; 76% din medici au lucrat continuu un număr maxim de ore cuprins între 30 și 36 de ore“. Studiul mai arată că media orelor lucrate săptămânal de medici este de 62,3 ore (echivalentul a peste 1,7 norme). În jur de 94% din medicii care fac gărzi lucrează mai mult de 40 ore pe săptămână, iar 96,7% lucrează mai mult de 36 ore de săptămână, care este, de altfel, durata normală a unei săptămâni de lucru pentru un medic.
    Un om obișnuit s-ar întreba de ce nu pleacă medicul imediat acasă după gardă? Răspunsul este simplu: fiindcă nu are cine să se ocupe de pacienții internați pe durata gărzii pentru investigații ulterioare când diagnosticul nu este lămurit imediat, sau de începerea și monitorizarea tratamentului pentru urgența cu care pacientul a venit la spital. Răspunderea pentru pacienții internați cui revine? Evident, tot lui. Așa că, vrea, nu vrea, mai bea o cafea și încearcă să o scoată la capăt muncind suplimentar: un telefon la Radiologie pentru a programa o coronarografie cât mai repede, o rugăminte la un coleg de la Gastroenterologie pentru o endoscopie în plus, câteva rugăminți cu palmele împreunate la șeful de secție pentru un antibiotic necesar mai scump, care s-ar putea să îi crească nepermis de mult consumul de medicamente al secției la final de lună, lucruri de genul acesta. La pacienții internați se adaugă și cei deja spitalizați pentru care trebuie să intervină terapeutic în cazul în care starea lor de sănătate o cere. Toate aceste responsabilități sunt doar în cârca medicului curant și, deși toți afirmăm pe un ton politically correct că, desigur, acesta trebuie să meargă acasă după 24 de ore neîntrerupte de muncă, discuția se schimbă când devenim aparținătorul unui pacient internat pe durata nopții, în urgență, iar a doua zi dimineață medicul ar fi acasă, de negăsit pentru a ne explica de ce evoluția stării pacientului nu merge deloc spre bine. Cine ar trebui să preia cazurile medicului aflat în repaosul de 24 de ore? Să amâne o operație, de exemplu, cu o zi, crescând durata spitalizării și, consecutiv, costurile spitalului? Dar astea sunt deja finețuri care nu se vor produce prea curând, sau mai bine zis, vreodată.
    Cât despre medicii rezidenți, cum li se va majora venitul atâta timp cât nu li se plătește nicio gardă? Știm cu toții că în privința lor este o nebuloasă cu privire la plata gărzilor. Fie li se plătește doar o singură gardă pe lună, fie li se plătesc gărzile începând cu anii mai mari de rezidențiat, fie nu se plătesc deloc. Argumentele sunt simple: spitalul în care lucrează rezidentul nu are bani pentru plata gărzilor (spitalul plătitor de salariu nu este același întotdeauna cu spitalul în care rezidentul își efectuează activitatea, știu, e amețitor pentru cineva din afara sistemului să înțeleagă, dar așa stau lucrurile). Pot interveni și argumente de la diferiți colegi/superiori, de tipul „lasă că primesc ei bani de la pacienți în timpul gărzilor, așa că să nu se plângă că nu sunt plătiți de spital“, afirmația culminând cu râsetele acoliților care gravitează în jurul șefului respectiv. Este o sincopă managerială din care medicul rezident nu se alege cu nimic. Paradoxal, rezidentul este cel care are parte de toată „alergătura“ într-o gardă, că doar nu o să coboare medicul primar la camera de primiri urgențe pentru orice unghie încarnată sau cistită, după cum nici pe secție nu se poate deplasa pentru orice episod de vărsături care poate ascunde până la urmă un infarct miocardic, sau pentru orice tub de dren înfundat. Și apoi, rezidentul trebuie să învețe, nu? Că doar de aia se află în spital.
    Ironic, tocmai această migrație a proaspeților absolvenți ai facultății de medicină în alte sisteme este cea care se face răspunzătoare pentru numărul mare de ore de muncă petrecute de medici în gărzi și pentru epuizarea lor. Căci ar prinde extrem de bine o linie în plus de gardă asigurată de proaspătul rezident, chiar dacă nu abundă el de cunoștințe medicale, măcar consultă pacienții și prezintă cazul cum poate mai bine medicului primar care asigură linia principală de gardă. De bine, de rău, îl scutește de câteva drumuri la camera de gardă pentru prezentările banale, care nu sunt urgențe în adevăratul sens al cuvântului. Este tânăr, nu simte oboseala, ce să mai, este ideal! Dar nu trebuie răsplătiți. Dacă își vor lua nasul la purtare și vor începe să realizeze că sunt o rotiță foarte importantă în sistem? Și nu mă refer la spitalele din București, unde nu crâcnește nimeni din rândul rezidenților vizavi de dreptul lor de a fi plătiți pentru gărzile efectuate, ci în spitalele din orașele mai mici, care au mari probleme în a acoperi liniile de gardă în diferite specialități.
    Personal, cred că această măsură (deși binevenită) de plată a sporurilor, orelor și gărzilor suplimentare nu va rezolva nici problema migrației medicilor tineri, după cum nu va scădea nici nevoia de a primi plicul, însă este un pas în direcția unui sistem mai normal, puțin câte puțin. Un pas timid, ce e drept.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe