Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Cui îi e frică de intelectualul din politică?

Viața Medicală
Prof. dr. Dan V. POENARU vineri, 3 decembrie 2010

   Ciudată creatură şi intelectualul acesta. Încă de la momentul naşterii omenirii, s-a detaşat, fără ostentaţie, din rândurile comunităţii tribale. În timp ce alţii alergau după „hrana“ îmblănită, cu pene sau cu solzi, cea de toate zilele, învârtind ghioaga, amenajând locuinţe primitive în peşterile din creierii munţilor sau pe malurile periculoase ale fluviilor şi râurilor, a existat mereu o mână de oameni care au privit cerul, încercând să-i înţeleagă influenţa asupra comunităţii din care făceau parte. Acea mână de oameni, ca şi astăzi, a fost creierul din spatele creaţiei piramidelor, a marilor frumuseţi nemuritoare ale culturii şi civilizaţiei umane, a strategiilor care au permis o evoluţie progresivă şi nu o extincţie a rasei umane. (...)

   De multe ori cu o prezenţă pitorească, lipsită de inhibiţii, sigur pe valoarea sa ca putere a minţii şi vorbind un limbaj puţin accesibil marelui public, cel mai adesea neînţeles având în vedere că ideile şi convingerile sale depăşesc cu mult cunoştintele şi puterea de acceptare a noului ale contemporanilor obişnuiţi, intelectualul este tratat, în cel mai fericit caz, cu compasiune, cu condescendenţă sau, mai degrabă, cu adversitate şi violenţă. Ori la casa de nebuni, ori ars pe rug. Frumos, nu?
   Acesta a fost preţul depăşirii vremurilor, mentalităţilor înnămolite, convingerilor preconcepute, lipsei de obiectivitate într-o evaluare reală, aplicată, răutăţii animalice ancestrale. Sau, pur şi simplu, preţul indiferenţei faţă de cei care, deşi neînţeleşi la vremea lor, au anticipat şi au participat direct la evoluţia spectaculoasă a omenirii până în contemporaneitate, când omul modern nu numai că a ajuns pe Lună, dar priveşte cu îndrăzneală spre frontiere tot mai îndepărtate ale cunoaşterii spaţiale şi ale descrifrării universului Uman. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.