Newsflash
OPINII

Cu gândul la Hipocrat

de Dr. Mihail CĂLIN - sept. 28 2011
Cu gândul la Hipocrat
   Societatea Română de Istoria Medicinii (SRIM), Asociaţia Medicală Română şi UMF „Carol Davila“ Bucureşti au organizat, nu cu mult timp în urmă, în cadrul somptuos al Sălii de Consiliu a Facultăţii de Medicină, al cincilea Simpozion Naţional Hipocratic. În cuvântul de deschidere, dl prof. dr. Nicolae Marcu a reafirmat sarcina acestor manifestări: regăsirea vieţii şi operei adevăratului Hipocrat, fundamentul pe care a fost clădită medicina ştiinţifică din zilele noastre. Dsa a evocat, de asemenea, opera a trei excelenţe pe care ţara noastră le-a dat în studiul hipocratismului: dr. Anton Dobrovici, dr. Constantin Săndulescu şi, mai ales, dr. Gheorghe Brătescu.
  Prima sesiune a manifestării, dedicată controverselor hipocratice, a fost deschisă de dl prof. dr. Nicolae Marcu, preşedintele SRIM, care a prezentat stadiul actual al chestiunii hipocratice. Amintind că stabilirea paternităţii reale a celor aproximativ 60 de scrieri antice care constituie corpusul hipocratic reprezintă şi în zilele noastre o problemă controversată, comunicarea a realizat o cercetare istorică a soluţiilor şi criteriilor propuse de-a lungul timpului pentru rezolvarea acestei probleme. Dl dr. Ioan Ieţcu şi-a început prezentarea intitulată „Acasă la Hipocrat“ cu aprecierea că, aşa cum orice musulman trebuie să meargă o dată în viaţă la Mecca şi orice român – la Putna, tot aşa se cuvine ca orice medic să ajungă măcar o dată în insula Kos. Dsa a rememorat cele mai importante momente ale vizitei sale în acele locuri legendare, culminând cu jurământul rostit alături de alte câteva sute de colegi, pe terasele Asclepionului. În încheierea primei sesiuni, dl dr. Alexandru Micu a realizat o paralelă între tipurile temperamentale hipocratice (sanguinic, flegmatic, coleric, melanacolic) şi tipologiile constituţionale din medicina tradiţională indiană Ayurveda (cu cele trei dosha – Vatta, Pitta şi Kapha), concluzionând că între acestea există similitudini evidente.
   În cea de-a doua sesiune, „Normele eticii hipocratice şi principismul bioetic-medical şi farmaceutic“, dna prof. farm. Ana Carata a prezentat o analiză a jurământului farmacistului, de la Hipocrate până în prezent, arătând că în toate formele de jurământ se regăsesc aproximativ aceleaşi norme, exprimate mai concis, ale jurământului hipocratic. Sesiunea s-a încheiat cu lucrarea „Între paternalismul hipocratic şi tirania dorinţelor pacientului“, în care dl prof. dr. Nicolae Marcu a demonstrat, printre altele, că din opera lui Hipocrat se desprinde concluzia că acesta a fost nu un paternalist în sensul bioeticii actuale, ci un medic cu înaltă autoritate profesională şi înalte principii morale, care nu-şi impunea punctul de vedere în faţa pacienţilor.
   Sesiunea Varia a început cu alocuţiunea, „Émile Littré şi opera hipocratică“, a dlui conf. dr. Octavian Buda. Dsa a evocat figura faimosului lexicograf şi etimolog francez, ale cărui studii de medicină, întrerupte chiar în pragul susţinerii licenţei, pot explica efortul depus pentru editarea şi tipărirea corpusului hipocratic, readus astfel, pentru prima oară din secolul 16, în circuitul occidental. Manifestarea s-a încheiat cu lucrarea dlui prof. dr. Nicolae Marcu, despre prima scriere de istoria medicinii: Despre vechea medicină, operă plasată în fruntea ediţiei Littré, care o consideră autentic hipocratică – scriere polemică de istorie şi teorie a medicinii, care apără identitatea acesteia ca disciplină intelectuală şi practică autonomă în raport cu alte arte, îndeosebi cu filozofia.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe