Newsflash
OPINII

COVID-19 sau între cinism și mită

de Dr. Virgil RĂZEŞU - apr. 10 2020
COVID-19 sau între cinism și mită

Ce strângere de inimă! Mi-a lăcrimat sufletul când am privit harta Sucevei, cu inelul de comune supuse carantinei, și m-am cutremurat.

COVID-19 sau între cinism și mităÎn perioada 1956-1958, am fost primul medic al Circumscripţiei Sanitare Adâncata. Brăilean get-beget, era pentru prima oară că trăiam efectiv la ţară și am făcut-o cu o bucurie și cu o plăcere fără seamăn. Circumscripţia avea în com­ponenţa ei și comunele Mito­cul Dragomirnei și Hânţești.

M-au năpădit amintirile: prima pacientă, moara, lampa cu gaz de fiecare zi, spălatul la fântână, dispensarul pe care l-am amenajat în părculeţul comunei, prima naștere asistată, oficiantul sanitar Alupoaie, bicicleta cu care mă deplasam între comune, epidemiile de poliomielită, vaccinările, registrele de sifilis, tuberculoză și pelagră, dar mai ales oamenii satului.

Cu care m-am identificat: corul de școlari, nunţi, botezuri, sărbători cu horă și scrânciob, drumurile la raionul Iţcani, uneori pe jos, prin pădure, gara Burdujeni, drumurile la Suceava cu doctorii Climescu, Andriu, Comănescu, Posteucă, Ciocan – primul anestezist, Ciobanu, Buzdugan, familia părintelui Brătianu – adevăraţi părinţi adoptivi, cetatea, mănăstirea Sf. Ioan. Câte greutăţi, dar și bucurii și împliniri!

În urmă cu un an, spitalului sucevean, unitate de primă mărime a medicinei românești i se acorda, de către președintele Iohannis, Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler, „în semn de apreciere pentru activitatea de asistenţă medicală, precum şi pentru rezultatele obţinute în perfecţionarea actului medical”. Nu multe unităţi din ţară se bucurau de asemenea recunoaștere.

A survenit urgia COVID-19. Pe fondul unor disfuncţionalităţi grave, în condiţiile subfinanţării de durată și fără asigurarea unui suport material minimal, pretinșii conducători ai spitalului impuși de o administraţie lipsită de respect și de dragoste pentru propriii cetăţeni, persiflând realităţile elementare și riscurile potenţiale și-au expus profesioniștii din linia întâi.

I-au trimis cu mâinile goale, fără mijloace de protecţie și de intervenţie către moarte și către agravarea epidemiei severe, hărăzind unităţii o soartă pe care nu o merita.

Din păcate, administraţia centrală nu i-a venit în ajutor, nu a gestionat începutul de criză, dacă nu cumva a abandonat-o, lăsând-o să se descurce cum poate.

Toate meritele agonisite de-a lungul deceniilor și numeroasele aprecieri s-au risipit, s-au spulberat în neant. Președintele și-a luat păpușile înapoi. A retras distincţia acordată. Când a greșit oare? Când a acordat Ordinul sau când l-a retras?

Aflaţi într-o situaţie disperată, unii profesioniști supuși riscului de a-și pierde viaţa și de a-i pune în pericol și pe cei pe care îi îngrijesc, ca un Vasile Roaită de altădată, cu pieptul desfăcut în faţa gloanţelor, au reacţionat. Ameninţând cu demisia.

Au făcut-o și alţii din ţară, ca și personalul din clinicile londoneze care nu mai acceptă să lucreze în condiţii de suprasolicitare, epuizare fizică și risc de îmbolnăvire.

Corul hienelor, cu Cristian Tudor Popescu în frunte, a prins glas, s-a dezlănţuit și i-a pus la zid: „trădători ai jurământului lui Hipocrat, nemernici, ticăloși, să fie eliminaţi din tagma medicală! Pentru totdeauna”. Fiindcă aparent, medicul și personalul medical nu au dreptul să-și apere viaţa, familia.

 „Opriţi-vă!”, a cuvântat premierul, „și așa avem puţini”. Presat însă de realitate, a găsit soluţia. Meschină, cinică și degradantă: „Dăm o OUG și prelungim preavizul la 90 de zile. Cât scăpăm de necaz. La nevoie… prelungim”.

Splendidă vocaţie de conducător! Nici ursul nu joacă de voie. Legislaţia muncii și drepturilor omului din toată lumea limitează drastic preavizul la 14 zile.

Nu știu dacă greșesc, dar măsura preconizată are un pronunţat iz de „Drumul spre victorie” (film cu Stallone și Pelé), peliculă celebră, evocare a unui episod în care un grup de prizonieri ucraineni a fost silit să-și joace viaţa în miza unui meci de fotbal împotriva unei echipe de naziști cu apucături de SS-iști. Sau invers. Bineînţeles, cu final fatal.

Deputatul Eugen Bejinariu îi cere premierului să-și ceară scuze în faţa medicilor suceveni, acuzaţi de nepăsare. Suceava a ajuns un infern, „punct cardinal al morţii, oraș al groazei și sursa unor tragedii fără precedent”.

Sub ameninţarea unui viitor tulbure și în perfectă comuniune cu premierul, și președintele a scos din mânecă un as. Pe care l-a numit pompos „bonus”. 500 de euro („suficient și echitabil”) pe care ar urma să-i acorde medicilor și personalului care luptă direct cu COVID.

Splendid! Atenţie, domnule președinte!

Hotărârea dv. are toate atributele mitei. Nu numai medicii luptă cu dușmanul invizibil. Iar dacă o faceţi, aveţi grijă ca bancnotele să poarte filigranată menţiunea „mită prezidenţială”, să fie oferită într-un plic special, cu tricolorul imprimat, neapărat alături de drapelul înstelat al Uniunii Europene.

Și asta pentru că n-aţi uitat să precizaţi că mita va fi asigurată din fondurile UE, nu din pușculiţa naţională. Nutresc speranţa că medicii și ceilalţi aflaţi în linia întâi vor refuza acești bani murdari, slinoși.

Așa cum nu s-au bucurat până acum de sporurile de suprasolicitare, de asistenţă medicală și medicamente gratuite, de pensionare anticipată cu 85% din salariu etc., acordate cu mărinimie celor din Justiţie. Premierul a promis 6.000 de testări diag­nostice pe zi. A redus previziunea la 3.000. În trei luni vom acoperi 1 milion de testări!

Din nefericire, situaţia Sucevei devine ameninţătoare și tinde să se extindă: Arad, Deva, Făgăraș, Ţăndărei etc. Încă mai gravă este perspectiva viitorului. Industrie – nu, agricultură – nu, marii îmbogăţiţi din furturi și jaf își păstrează averile în locuri sigure.

Noi continuăm cu ordonanţe militare, cu amenzi care nu vor fi plătite niciodată și conferinţe de presă din care nu ne alegem cu nimic. Să aibă dreptate fostul președinte, deosebit de vocal, când spune că am pierdut bătălia cu COVID-19?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe