Newsflash
OPINII

Coplata, din perspectivă etică

Coplata, din perspectivă etică
   În sistemul de sănătate românesc s-a acceptat periodic sistemul de coplată, el reprezentând, printre altele, şi un angajament asumat faţă de forurile internaţionale. Pacientul deja plăteşte o grămadă de biruri, un impozit consistent pentru serviciile de sănătate. Desigur că el se poate întreba „de ce atâtea impozite?“ şi „de ce nicio facilitate oferită în schimbul lor?“, „plătesc şi impozit pentru sănătate, dar mai plătesc şi în situaţia în care chiar am nevoie de aceste servicii“. Răspunsurile la aceste întrebări se pot rezuma astfel: „plăteşti pentru că aşa vrea sistemul, dacă îţi convine bine, dacă nu, iarăşi bine!“.
   Ştim că situaţia economică precară din această perioadă creează oricum suficiente dificultăţi românilor. Pentru pacienţi, a devenit un efort chiar şi plata transportului către unităţile de sănătate. Mulţi vin către spitalele din Bucureşti şi povestesc întreg periplul prin care au trecut pentru a ajunge într-o „Mecca a medicinii“, însă, ajunşi la destinaţie, sunt obligaţi să contribuie financiar pentru diverse servicii.
   Avantajele sistemului de coplată se referă la colectarea de bani, acoperirea unor deficite economice, menţinerea unui echilibru în furnizarea de servicii medicale. Numărul dezavantajelor este mult mai mare însă, iar coplata contrazice o serie de valori etice ale medicinii: bunăstarea (reduce bugetul pacientului, creează disconfort, frustrare, afectează moralul), adevărul (pacientul îşi face un calcul acasă şi, când intră în sistemul sanitar, are o serie de surprize ca urmare a cererii de a plăti parţial unele servicii), dreptatea (este nedrept ca pacientul să plătească impozit pentru sănătate şi apoi să mai plătească în plus), libertatea (pacientul poate fi restricţionat de situaţia economică şi se vede în imposibilitatea de a beneficia de serviciile de sănătate, este privat de libertatea de a fi tratat, de a avea acces la servicii), siguranţa (dacă pacientului îi cerem să plătească, el se simte în nesiguranţă, se întreabă „ce fac dacă mi se termină bugetul?“), recunoaşterea (după ce a plătit o viaţă întreagă contribuţia la serviciile de sănătate, pacientul se poate întreba: „Dar banii pe care i-am dat o viaţă întreagă pentru sănătate nu contează? Dacă fac un calcul rezultă o contribuţie consistentă…“), justiţia (aceeaşi coplată pentru toţi, deşi unii au venituri mult mai mari ca alţii), altruismul (contribuabilul simte că sistemul social nu vrea să îl ajute), autodeterminarea (pacientul este îngrădit în a-şi exercita dreptul la îngrijiri de sănătate), respectul (consecinţa celor de mai sus).
   Când se propune coplata, se încalcă principiile de bază ale actului medical: abordarea umană (tratarea pacientului în mod uman, nu ca pe un obiect), orientarea spre comportamentul etic în îngrijiri, promovarea valorilor de bază ale îngrijirilor (încredere, apropiere, confidenţialitate, prietenie, respect reciproc, respect de sine), obţinerea stării de bine, respectarea valorii morale şi culturale şi a convingerilor sale filosofice, dreptul la o protecţie corespunzătoare a sănătăţii (prin măsuri preventive şi curative care urmăresc atingerea nivelului personal optim de sănătate).
   Aşadar, coplata conduce la apariţia unor aberaţii etice, aduce în esenţă atingeri drepturilor pacienţilor (Legea nr. 46/2003). În art. 2 al Legii 46, se precizează că „Pacienţii au dreptul la îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate de care societatea dispune, în conformitate cu resursele umane, materiale şi financiare“, iar următorul articol afirmă că „Pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoană umană fără nicio discriminare“. Prin coplată, rezultă însă că pacienţii fără posibilităţi materiale nu pot beneficia de „îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate“, fiind supuşi direct unui fenomen de marginalizare (discriminare pe criterii economice).
   În consecinţă, dacă se aplică sistemul de coplată, pacienţii se vor simţi repudiaţi, izgoniţi din sistemul la care au contribuit, vor avea gustul amar al dezamăgirii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe