Newsflash
OPINII

Copii fără șansă

Copii fără șansă

Ce facem cu vidul legislativ în cazul tratamentului stomatologic la pacienţi cu deficienţe psihomotorii, neurologice sau metabolice, care au nevoie de sedare sau anestezie generală?

CMSR

Sănătatea este un dar, mai mic sau mai mare, pe care-l primim și pe care dorim să-l păstrăm cât mai mult. Serviciile medicale ne ocrotesc sănătatea sau ar trebui să o facă. Dar serviciile medicale contează doar dacă pot fi accesate de cei care au nevoie de ele. Ne place să vorbim despre egalitatea în drepturi și despre eliminarea discriminărilor. În acest context, să ne gândim la o categorie de pacienţi năpăstuiţi de soartă, semeni de-ai noștri pentru care asocierea unor boli este un handicap în accesarea îngrijirilor medicale stomatologice, mai ales atunci când bolnavii nu pot suporta o intervenţie pe fotoliul dentar în condiţii normale.

Tratamentele stomatologice sunt invazive, neplăcute și uneori chiar dureroase. Din cauza unor patologii asociate afecţiunilor oro-dentare, astfel de pacienţi trebuie pregătiţi, sedaţi sau chiar supuși unor proceduri de anestezie generală în vederea unui tratament stomatologic. Astfel de intervenţii medicale nu se află în competenţa exclusivă a medicilor stomatologi și pot fi efectuate doar de medici care au specialităţi corespunzătoare, în general, medici specialiști în Anestezie și terapie intensivă. Din acest punct, lucrurile se complică până la faza de blocaj total al actului medical.

În contextul nevoii de tratament stomatologic la pacienţi cu deficienţe psihomotorii, neurologice sau metabolice, se pun în evidenţă aspectele legislative necorespunzătoare. Practic, putem vorbi de un vid de legislaţie pentru astfel de situaţii. În majoritatea cazurilor, pacienţii sunt copii. Părinţii sunt exasperaţi pentru că nu se găsește o soluţie legală, previzibilă, conformă și aplicabilă pentru rezolvarea problemelor stomatologice apărute la copiii lor. Medicii stomatologi vor să-i ajute cu empatie maximă, dar se lovesc de barierele amintite. Sunt trei aspecte majore care trebuie luate în considerare și rezolvate: nevoia de asociere în actul medical al medicului stomatolog cu un medic specialist ATI, autorizarea specifică pe care o are centrul de servicii medicale în care ar trebui să se efectueze tratamentul și sprijinul legislativ pentru acordarea tratamentului medical în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România.

Cabinetele stomatologice din UPU nu oferă servicii din pachetul de bază

Asocierea medicului stomatolog cu medicul specialist ATI este neobișnuită. Fiecare dintre cei doi specialiști are condiţii de creditare și autorizare a practicii profesionale specifice și semnificativ diferite. Un posibil cadru legal de asociere s-ar putea reglementa în unităţile de primire a urgenţelor (UPU), care au obligaţia impusă de lege (ordin de ministru) de a avea funcţional un cabinet stomatologic cu dotarea necesară și cu personal medical de specialitate aflat în relaţii contractuale cu furnizorul de servicii medicale. Un serviciu de UPU poate rezolva și cea de-a doua problemă, aceea de autorizare corespunzătoare a spaţiului în care se va efectua tratamentul stomatologic sub anestezie generală sau sedare. Cea de a treia problemă poate fi rezolvată doar dacă vor exista un interes și o preocupare la cele două autorităţi implicate procedural: Ministerul Sănătăţii și Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din România.

În prezent, astfel de cazuri clinice sunt rezolvate prin bunăvoinţa medicilor în secţiile clinice de chirurgie maxilo-facială sau în mediul privat. Dar în secţiile de chirurgie maxilo-facială nu există relaţii de muncă reglementate între angajator (spital) și medicii stomatologi care pot efectua tratamentele stomatologice. Medicii specialiști de chirurgie orală și maxilo-facială au în competenţă și în contract cu casele de asigurări de sănătate cu totul alte servicii medicale decât cele din pachetul de bază pentru medicina dentară. Internările de zi ar putea fi o soluţie pentru rezolvarea din punct de vedere stomatologic a cazurilor de copii cu deficienţe și patologii complexe. Dar decontarea tratamentelor stomatologice nu se poate face, pentru că spitalele nu pot contracta servicii stomatologice în secţiile de chirurgie maxilo-facială.

Problemele se agravează

O problemă care în aparenţă este simplă, adică efectuarea unor tratamente stomatologice în condiţii de sedare sau cu anestezie generală, este de fapt o situaţie încurcată. Ea  nu poate fi rezolvată corect și complet în baza reglementărilor în vigoare. Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) a sesizat în repetate rânduri autorităţile asupra acestei situaţii care nu mai poate continua: dreptul la tratamente medicale stomatologice al copiilor cu deficienţe și patologii asociate care impietează efectuarea unui tratament stomatologic în condiţii obișnuite.

Tocmai din cauza accesului dificil la asistenţă medicală dentară, copiii aflaţi în aceste situaţii delicate au foarte multe probleme de patologie stomatologică care se agravează de la o zi la alta. Este frustrant și pentru medicii stomatologi care au făcut demersuri la autorităţi locale pentru rezolvarea acestor situaţii și au primit răspunsuri formale. Copiii care suferă din cauza situaţiei descrise nu vor ieși în stradă să își ceară drepturile. Este de datoria noastră, a tuturor, să ne implicăm în soluţionarea acestei speţe, să ajutăm și să determinăm autorităţile să elaboreze acte normative care să ofere soluţii fezabile și accesibile.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe