Newsflash
OPINII

Cooperare prin IMI

Cooperare prin IMI

Sistemul de informare a pieţei interne (Internal Market Information System, IMI) este un instrument online securizat, multilingv, care facilitează schimbul de informaţii între autorităţile publice implicate în punerea în aplicare practică a legislaţiei Uniunii Europene (UE).

Sistemul IMI ajută autorităţile să-și îndeplinească obligaţiile de cooperare administrativă transfrontalieră în mai multe domenii de politică a pieţei unice (1), inclusiv în domeniul practicii medicale. Practica liberală extinsă în spaţiul european este gestionată acum în mare măsură prin acest sistem de informare și comunicare.

Implementarea IMI în UE, Spaţiul Economic European și Confederaţia Elveţiană este extinsă la 67 de proceduri în 17 domenii. În acest context, sunt în prezent înscrise în platformă 12.000 de autorităţi cu peste 35.000 de utilizatori. Conform Legii nr. 95/2006, Titlul XIII, Art. 509^3, Colegiul Medicilor Stomatologi din România transmite informaţiile menţionate la Art. 509^2 (calificare profesională și drept de practică profesională) prin alertă în cadrul IMI cel târziu în termen de trei zile de la data adoptării deciziei de restrângere sau interzicere, în întregime sau în parte, a exercitării unei activităţi profesionale de către medicul stomatolog în cauză.

Pentru îndeplinirea acestor cerinţe, au fost înfiinţate Comisii de alertă formate din doi-trei membri în toate colegiile teritoriale și o comisie la nivel naţional. Comisiile teritoriale au sarcina de a transmite informaţiile necesare la comisia naţională în termenul prevăzut. Proceduri similare sunt prevăzute și pentru celelalte autorităţi profesionale medicale de drept public.

Colegiul Medicilor Stomatologi din România este unul dintre utilizatorii sistemului IMI. Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 45 din 31 august 2016 au fost aduse completări importante în Legea nr. 95 privind reforma în domeniul Sănătăţii din 2006. Secţiunea a patra a fost introdusă prin această ordonanţă de urgenţă și reglementează mecanismul de alertă atât la Titlul XII – exercitarea profesiei de medic –, Capitolul II, cât și la Titlurile XIII – exercitarea profesiei de medic stomatolog –, Capitolul II și Titlul XIV – exercitarea profesiei de farmacist, Capitolul II din Legea 95/2006.

Mecanism de alertă

Operativitatea și transparenţa în comunicările cu autorităţi profesionale echivalente au crescut substanţial după implementarea sistemului IMI. Statutul profesional al unui medic poate fi transmis direct între autorităţile interesate și pot fi comunicate certificările eventuale solicitate de parteneri.

Datele care se transmit în mod curent sunt: identificarea medicului stomatolog în cauză, nivelul de calificare profesională al acestuia, aplicarea unor restricţionări sau interdicţii de exercitare a profesiei și perioada de aplicabilitate, dacă este cazul. Sancţiunile aplicate de comisiile de disciplină sunt comunicate către comisia naţională de alertă de comisiile de alertă teritoriale. Astfel, aplicarea unei sancţiuni care vizează aspectele menţionate este transmisă în maximum 72 de ore către toate autorităţile interesate, ceea ce este foarte important, deoarece sancţiunile sunt aplicabile în tot spaţiul european.

Cu alte cuvinte, un medic sancţionat în România prin suspendarea sau limitarea temporară a dreptului de practică nu poate exercita profesia în niciunul din statele UE, ale Spaţiului Economic European sau Elveţia. Reciproca este valabilă.

Prelucrarea datelor cu caracter personal se face cu respectarea prevederilor Legii nr. 506 din 17 noiembrie 2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea și cu aplicarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulaţia a acestor date.

Medicii stomatologi implicaţi au posibilitatea de a contesta deciziile privind aplicarea mecanismului de alertă dacă acestea se referă la persoana lor. De asemenea, poate fi cerută rectificarea unei astfel de decizii. Calea de atac este pe contencios administrativ. Trebuie cunoscut de toţi cei interesaţi că alertele se radiază în termen de trei zile de la data revocării sau expirării deciziilor de aplicare a vreunei interdicţii.

Acest mecanism funcţionează bine și în acest mod primim și transmitem informaţiile precizate mai sus. Am primit astfel de alerte de la autorităţi profesionale similare din alte state europene. Medicii sancţionaţi acolo nu pot exercita profesia pe perioada interdicţiei nici în România. Din fericire, alertele având ca temă interdicţii sau limitări ale dreptului de practică profesională sunt puţine.

România, în top

La data de 20 decembrie 2021 a fost publicat Tabloul de bord al Pieţei Interne, ediţia 2020 (2). Conform acestui raport, România a făcut progrese notabile în modul de cooperare prin sistemul IMI. În rândul statelor care acceptă cererile de informaţii în termen de șapte zile de la primire, România ocupă acum locul 3. Statisticile sunt globale și nu se referă doar la domeniul medical.

Un punct slab pentru România este faptul că la contactele naţionale publicate pe site-ul IMI, ţara noastră este una dintre puţinele state care nu au o persoană de contact nominalizată pe site, contactul fiind asigurat de Ministerul Afacerilor Externe. Cu toate că sistemul IMI este foarte util și funcţional în domeniul medical, mai există posibilitatea de extindere și dezvoltare a comunicărilor prin acest sistem, cu atât mai mult cu cât migrarea forţei de muncă dinspre România spre Uniunea Europeană și invers este importantă atât numeric, cât și ca impact social.


Notă autor:

Bibliografie

About - IMI-Net - The EU Single Market - European Commission (europa.eu)
https://single -market-scoreboard.ec.europa.eu/home

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe