Newsflash
OPINII

Cooperare pentru siguranţa pacienţilor la graniţa cu Ucraina

de Gabriela Berezonschi - feb. 3 2023
Cooperare pentru siguranţa pacienţilor la graniţa cu Ucraina

ANMCS este partener într-un proiect cofinanţat de Uniunea Europeană care își propune să suplimenteze capacitatea de gestionare a riscurilor clinice a cinci spitale situate de-a lungul frontierei cu Ucraina. Se urmărește, astfel, și îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite în acele unităţi sanitare.

treatment-gadb250562_1280

      Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) s-a implicat în implementarea proiectului SIGMED RO-UA – Cooperare pentru siguranţa pacienţilor. Acesta este cofinanţat de Uniunea Europeană, prin Instrumentul European de Vecinătate (ENI) Ungaria-Slovacia-România-Ucraina Programul de Cooperare Transfrontalieră 2014-2020.

        Obiectivul principal al proiectului constă în creșterea capacităţii de gestionare a riscurilor clinice a cinci spitale urbane/municipale situate de-a lungul frontierei cu Ucraina, care se confruntă cu provocări comune privind siguranţa pacienţilor.

        În contextul complicat generat de războiul din Ucraina, proiectul creează o reţea puternică de profesioniști, care pot lucra împreună, îmbunătăţind astfel capacitatea instituţională a spitalelor și a părţilor interesate de a oferi servicii de îngrijire mai bune și mai sigure, bazate pe protocoale armonizate, schimb de bune practici și acces la echipamentele necesare. Totodată, se urmărește dezvoltarea serviciilor de sănătate pentru populaţia din zona transfrontalieră la niveluri de calitate acceptabile și comparabile, contribuind la evoluţia echilibrată a regiunii vizate.

Aspecte urmărite de proiect

        Complementar obiectivului principal, proiectul își propune să contribuie și la:

  • Îmbunătăţirea punerii în aplicare a ghidurilor de bune practici pentru procedurile de reanimare cardiorespiratorie în spitalele vizate în termen de 24 de luni.
  • Implementarea unei orientări comune de bune practici în domeniul antibioterapiei, care răspunde provocărilor specifice epidemiologiei umane.
  • Îmbunătăţirea eficienţei comunicării între furnizorii de servicii medicale din regiunea vizată pentru a preveni riscurile clinice asociate transferului pacienţilor.

        În urma implementării proiectului se urmărește îmbunătăţirea activităţii de gestionare a riscurilor clinice în cele cinci spitale, prin colaborarea în elaborarea și implementarea unor ghiduri de bune practici în reanimarea cardiorespiratorie și a unui ghid de bune practici pentru antibioterapie și procedura de raportare a transferului de pacienţi.

Evenimente complementare

        Unul dintre evenimentele de impact organizate în cadrul proiectului va avea loc în martie 2023. Acesta va consta în organizarea unui workshop cu scopul dezvoltării de bune practici în reducerea rezistenţei microbiene în spitale și pentru identificarea modalităţilor de implementare a Ghidului de bune practici în antibioterapie.

        La eveniment sunt invitaţi 50 de profesioniști care lucrează în cele cinci spitale din România și Ucraina, care vor fi informaţi despre soluţiile identificate în cadrul proiectului, pentru a răspunde provocărilor specifice epidemiologiei umane din regiunea transfrontalieră România-Ucraina.

        Proiectul SIGMED RO-UA este derulat de ANMCS, Asociaţia CREST, Fondul Caritabil pentru Dezvoltarea Cooperării Transfrontaliere și Zone Economice Speciale, precum și de Organizaţiile Nonprofit Municipale Spitalul - Maternitatea Orașului Uzhgorod și Spitalul Clinic pentru Copii din Orașul Uzhgorod.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe