Newsflash
OPINII

Componenta emoțională a bolii

de Demostene ŞOFRON - mar. 10 2017
Componenta emoțională a bolii
    UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu fundația „Cry fot Help” și Asociația Balint au organizat un curs de perfecționare axat pe noutăți în psihosomatică. Evenimentul s-a desfășurat la Miercurea Ciuc la data de 18 februarie și a fost onorat de peste 50 de specialiști din țară.
    Profesorul Frecska Ede (Catedra de psihiatrie, UMF Debrecen, Ungaria) a fost unul din invitații evenimentului științific. Psihiatru atipic, pasionat de antropologie, acesta a ales să vorbească despre alimentație, despre flora microbiană și despre felul în care aceasta influențează sistemul nervos central. Prezentarea sa a constituit o analiză a evoluției obiceiurilor alimentare ale speciei umane comparativ cu alte specii animale, ilustrând mutațiile produse de-a lungul secolelor, pledând totodată pentru menținerea diversității hranei și pentru evitarea excluderilor dietetice fără o motivație științifică. Au fost prezentate date despre compoziția și funcția microbiomului, insistându-se asupra efectelor locale din lumenul și peretele intestinal și pe efectele asupra sistemului nervos central. În ultimul timp, mai multe studii au arătat legătura dintre bolile nervoase – precum Parkinson –, tulburările psihice – cum este autismul – și starea de sănătate a tubului digestiv.
    Profesorul Dan L. Dumitrașcu din Cluj-Napoca și-a început prezentarea cu o introducere în psihosomatică, incluzând o definiție a acesteia, istoricul și situația actuală în Europa. De asemenea, s-a accentuat rolul modelului biopsihosocial de boală în abordarea psihosomatică a pacienților. Profesorul Dumitrașcu a pledat pentru abordarea pacientului dintr-o perspectivă holistică, integrativă, în care corpul și viața afectivă se află în strânsă legătură, spre deosebire de modelul clasic biomedical, care tratează separat aceste două componente ale fiecărui organism. În continuare, acesta a abordat subiectul tulburărilor funcționale digestive din perspectiva gastroenterologică. S-a vorbit despre definițiile și schimbările aduse de lucrările comitetelor de lucru Roma IV, mai ales cele privitoare la intestinul iritabil și la durerea abdominală mediată central. Prezentarea a inclus și date obținute de autor în colaborare cu echipe de cercetători din străinătate, privind diferențele interculturale dintre pacienții cu intestin iritabil din România și din alte țări.
    Dr. Veress Albert și-a îndreptat atenția spre abordarea balintiană a bolilor psihosomatice, respectiv rolul și importanța metodei Balint în prevenirea sindromului de burnout. S-a vorbit despre umanizarea relației medic–pacient și despre abordarea holistică a pacientului în cadrul unei medicini psihosomatice. Terapia în sine debutează odată cu punerea și stabilirea unui diagnostic precis, iar pentru asta trebuie scoase la suprafață adevăratele cauze ale suferinței. Se apelează la un grup de dezbatere de caz – grupul Balint –, alocentric, focalizat asupra bolnavului, în centrul atenției aflându-se transferurile emoționale ale celor suferinzi. Tot în cadrul acestor discuții a fost evidențiat rolul antidepresivelor în prevenirea suicidului.

 

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe