Newsflash
OPINII

Completări asupra concediului medical

de Drd. Rareș Voroneanu - aug. 13 2021
Completări asupra concediului medical

După cum ziceam în numărul trecut, concediile medicale au suferit o serie de modificări din punct de vedere legislativ.

certificatAvând în vedere faptul că suntem direct interesaţi de acestea, am considerat că este de folos să vă aduc în atenţie unele chestiuni. Astfel, persoanele care suferă de boli obișnuite au dreptul de a-i cere medicului specialist un concediu medical pentru incapacitate de muncă. Important de știut este faptul că putem acorda un maximum de 15 zile.

Dar dacă suntem medici de familie? Ei bine, în această situaţie, concediul acordat în prima fază poate fi de maximum patru zile. În cazul în care problema de sănătate ce cauzează o incapacitate de muncă se menţine, iar acest lucru este dovedit de analize de laborator, de investigaţii imagistice ori funcţionale, medicul de familie ori cel de specialitate poate elibera în continuare un certificat de concediu medical ce va putea avea o durată maximă de șapte zile.

Privind retrospectiv, din punct de vedere legislativ, nu existau reglementări care să impună acordarea unui concediu medical în mai multe etape, cu excepţia situaţiei medicului de familie, ce putea acorda un concediu de maximum zece zile pentru incapacitate temporară de muncă.

Persoanele care suferă de tuberculoză vor beneficia de un concediu medical până la duratele maxime prevăzute de lege.
Ce facem în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă se menţine? Medicul din ambulatoriu are prerogativa de a prelungi concediul medical, etapizat, până la cel mult 30 de zile calendaristice.

Apare o altă întrebare: cât va putea o persoană să beneficieze de acest tip de concediu pentru incapacitate de muncă? Consultând Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, vom afla că limita anuală maximă este de 90 de zile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe