Newsflash
OPINII

Competiție internațională pentru persoanele cu dizabilități

de Demostene ŞOFRON - iul. 1 2016
Competiție internațională pentru persoanele cu dizabilități
La sala sporturilor din Cluj-Napoca, în perioada 21–25 iunie se desfășoară partidele celei de-a noua ediții a Romanian International Table Tennis Open (RITTO), dedicată persoanelor cu dizabilități. Competiția este organizată de Centrul sportiv Lamont Cluj-Napoca, Comitetul Paralimpic Român, Federația Română de Tenis de Masă (FRTM) și Federația internațională de tenis de masă.
Ediția din acest an înseamnă un număr de 245 de sportivi din 30 de țări ale lumii (Austria, Argentina, Belarus, Brazilia, Chile, Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Japonia, Kazahstan, Liban, Olanda, Nigeria, Filipine, Polonia, România, Rusia, Thailanda, Statele Unite ale Americii, Serbia, Venezuela ș.a.), mulți dintre ei prezenți pentru a-și îmbunătăți poziția în clasamentul mondial de profil, cel care conferă șansa participării la Jocurile paralimpice 2016, de la Rio de Janeiro.
Echipa României, antrenată de Anca Cherecheș, aliniază un lot de 26 de seniori (la masculin și feminin), plus doi jucători U23 (Gabriel Ioniță, Ioana Țepelea). Dintre cei 26 de seniori, doi au obținut deja biletele pentru Jocurile paralimpice Rio 2016 – Bobi Simion și Makszin Dacian (ambii de la Centrul Sportiv Lamont Cluj).
În clasamentul mondial dat publicității la 1 iunie 2016, cei mai bine clasați români sunt: Dacian Makszin (clasa a treia, locul 18, 1.087 puncte), Bobi Simion (clasa a șasea, locul al zecelea, 1.302 puncte), Gabriela Constantin (clasa a șaptea, locul 13, 1.066 puncte), Florentina Hrișcu (clasa a noua, locul 15, 928 puncte), Ioana Țepelea (clasa a zecea, locul 18, 1.201 puncte).
RITTO va fi urmat imediat de Campionatul național pentru persoane cu dizabilități, la care și-au anunțat participarea peste o sută de sportivi!
Este absolut admirabil ceea ce fac acești oameni, pentru care nu există limite, gata să se autodepășească într-o disciplină sportivă solicitantă fizic și psihic. Din păcate, statul român nu le acordă atenția cuvenită, în raport cu munca depusă și responsabilitatea sportivă. Să nu uităm că sportul paralimpic a adus României medalii în competiții oficiale.
RITTO este cel mai amplu eveniment paralimpic din Europa Centrală și de Est. Persoanele cu dizabilități fizice sunt adesea percepute eronat în mentalitatea colectivă, din cauza prejudecăților asociate cu imaginea lor. RITTO le oferă acestor persoane mediul propice pentru a desființa aceste prejudecăți și a demonstra că ei sunt mai mult decât dizabilitatea pe care o au și că acea dizabilitate nu îi definește.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe