Newsflash
OPINII

Colegiul Medicilor și medicina bazată pe dovezi

Colegiul Medicilor și medicina bazată pe dovezi

Gheorghe Borcean: „Constatăm azi că apare o medicină defensivă, bazată pe protocoale de diagnostic, pe ghiduri terapeutice, nu atât în interesul pacientului, cât pentru siguranța juridică a medicului. Fiecare medic, în spiritul acestei medicine defensive, este tentat să producă toate mijloacele tehnice obiectivate prin documente, înscrisuri, cu care să justifice un diagnostic și alegerea unei terapii. Această medicină defensivă induce costuri și duce la frânarea progresului medicinii prin teama medicilor de a încerca ceva nou. În felul acesta, nimeni nu va mai face nimic din ce nu s-a făcut până acum, iar acest lucru nu are cum să fie în beneficiul medicinii și nici al pacientului.“
(sursa: Sănătatea buzoiană, 21 oct.)





    În urmă cu doar câteva zile, președintele Colegiul Medicilor din România a criticat public protocoalele de diagnostic și tratament, precum și conceptul de medicină bazată pe dovezi. Încă din 1973 a fost documentată variabilitatea inter-medic în diagnostic și tratament (Wennberg). Absența protocoalelor duce inevitabil la erori de diagnostic și tratament, evaluate de specialiști din aceeași specialitate (Chassin et al., 1987). Protocoalele de diagnostic și tratament au ca rol nu doar protejarea medicului de consecințele legale ale acțiunilor sale, ci mai ales protejarea medicului de eroare – în diagnostic, în tratament – ce poate afecta calitatea vieții pacientului și poate duce chiar la decesul acestuia. Protocoalele constituie un set de recomandări pentru pacientul modal, permițând devierile în cazuri excepționale și extrem de bine justificate.
    Probabil că domnul președinte al Colegiului Medicilor din România este un clinician desăvârșit, posesor al unui raționament medical ireproșabil. Poate însă dânsul să garanteze pentru toți ceilalți aproximativ 70.000 de medici? Protocoalele se adresează pacientului modal și medicului modal. Protocoalele îi protejează pe medici și pe pacienți de posibile erori de raționament, cunoștințe insuficiente sau consecințele unei gărzi intense în noaptea anterioară. În absența protocoalelor, este imposibil de apreciat dacă diagnosticul și tratamentul au fost corecte și potrivite pentru pacient. Studiile arată că absența evaluării performanței actului medical duce la plafonare și la calitate slabă. Colegiul Medicilor este cel care ar trebui să insiste în utilizarea protocoalelor deja existente și ignorate, în scopul de a-și proteja membrii – în primul rând de consecințele erorii medicale, abia secundar de consecințele legale.
    Dacă instalatorul care ar veni la voi acasă să monteze centrala termică v-ar spune că el ignoră manualul de instalare de la producător, că preferă să se ghideze după intuiție, anticipez că ați deveni puțin anxioși. Pe urmă v-ar explica că manualul este acolo doar în scop defensiv, în cazul în care se întâmplă ceva rău, dar el consideră că instalatorii ar trebui să poată monta centrale așa cum li se pare lor potrivit. Există studii care arată că țeava de gaz trebuie înșurubată de două ori și jumătate, pentru cele mai bune rezultate, dar că la unele centrale (foarte puține) trebuie doar de două ori; în concluzie, el înșurubează țeava atât cât simte în patent, pe durata procedurii de înșurubare. Eu unul aș căuta un alt instalator, care să monteze centrala conform manualului de utilizare!
    Medicina bazată pe dovezi (manualul de utilizare a sănătății umane) constituie fundamentul științific pe care se bazează practica medicală modernă, conform recomandărilor Organizației mondiale a sănătății. Înainte de apariția teoriei microbiene, înainte de apariția antibioticelor, medicina era o formă de artă – multe diagnostice erau doar supoziții sau speculații, iar numeroase tratamente erau de-a dreptul dăunătoare pacienților, fiind bazate pe intuiție și explorare oarbă. În 2016, există studii științifice extrem de riguroase care documentează practica medicală în cele mai mici detalii. În 2016, practica medicală bazată pe intuiție, ignorând dovezile științifice existente, este un abuz la adresa pacienților. Încurajarea ignorării dovezilor existente de către un reprezentant oficial al organizației responsabile de practica profesională a medicilor se înscrie în categoria încurajării la comiterea unor acțiuni cu potențiale consecințe grave asupra sănătății și vieții pacienților (Colegiul Medicilor este cel care emite dreptul de liberă practică pentru toți medicii din România). Dacă discursul președintelui CMR ar fi tradus în engleză, fără îndoială că ar ajunge în Nature, alături de plagiatul lui Ponta, discreditând întreaga clasă medicală din România.
    Colegiul Medicilor din România este garantul calității profesionale a membrilor săi. În condițiile în care reprezentantul acestei organizații neagă în mod explicit și public exact instrumentele de natură să asigure calitatea actului medical, este nevoie de o reformă serioasă atât a paradigmei de funcționare, cât și a conducerii acestei organizații.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe