Newsflash
OPINII

Colegiul Medicilor din România: organism profesional sau avocat al poporului?

de Dr. Vasile DARABAN - aug. 19 2013
Colegiul Medicilor din România: organism profesional sau avocat al poporului?
   Supun atenţiei colegilor practicieni şi decidenţilor din CMR un fenomen social cu implicaţii juridice, care se desfăşoară nestingherit în România postrevoluţionară. Este vorba despre alterarea conţinutului material al statutului Colegiului Medicilor, prin încurajarea, admiterea şi facilitarea unor ingerinţe din exteriorul corpului medical, cu implicaţii jenante în statusul socio-profesional al omului în halat alb.
Conform statutului, „Colegiul Medicilor:
este o organizaţie profesională naţională a medicilor, fiind o instituţie de interes public, neguvernamentală, apolitică şi fără scop patrimonial;
este o personalitate juridică şi autonomă în raport cu orice autoritate publică, exercitându-şi atribuţiile fără posibilitatea unei imixtiuni;
are ca principal obiect de activitate controlul, supravegherea, exercitarea profesiei de medic, aplicarea legilor şi regulamentelor care guvernează şi reglementează exerciţiul profesiunii, reprezentând interesele profesiei de medic;
aplică demnitatea şi promo­vează drepturile şi interesele mem­brilor săi.
Apără libertatea şi independenţa profesională a medicului în exerci­tarea profesiei“.
Fiecare medic cu drept de liberă practică pe teritoriul României trebuie să fie membru al acestui organism profesional, achitând o cotizaţie lunară stabilită prin statut. Prin natura şi scopul declarat, Colegiul Medicilor apără interesele medicilor contra unor ingerinţe exterioare, rezolvând şi unele litigii dintre medici, neconcor­danţe ivite prin practica meseriei.
În anii de după decembrie 1989, asistăm la un fenomen social periculos, prin admiterea reclamaţiilor unor nemulţumiţi faţă de asistenţa sanitară. Justificate sau nu, jalbele acestor petenţi nu au ce căuta pe masa de lucru a diferitelor comisii de disciplină sau jurisdicţie ale Colegiului Medicilor, deoarece poporul din stradă nu este membru al CMR, nu plăteşte cotizaţie în acest sens. Şi totuşi, este invitat a redacta reclamaţia justificată sau nu, poate chiar ajutată în formulare de „binevoitori“. Totul este gratuit. Reclamaţia este înregistrată, cu număr de ordine, şi ulterior, începe mascarada juridică: sunt audiate ambele părţi - medicul incriminat şi nemulţumitul. Cetăţeanul nemulţumit este tratat pe picior de egalitate cu medicul confrate, cotizant, cu scopul de a fi apărat de colegii săi. Medicul incriminat plăteşte apărarea, iar reclamantul nu achită taxa de acuzaţie. Cum vine asta? A utiliza două unităţi de măsură diferite în cântărire sună a falsificare, ca să nu spun hoţie patentă.
Nu am auzit de politici similare de încurajare gratuită a unor delaţiuni, din cadrul unor consilii de onoare ale Ministerului de Interne, Armatei şi nici la Consiliul Superior al Magistraturii, pentru ca cetăţeanul din stradă să se plângă gratuit împotriva unui membru cotizant al acestor foruri. Ia încercaţi să depuneţi personal o sesizare la ultimele foruri disciplinare amintite. În cel mai bun caz sunteţi poftiţi a închide uşa pe dinafară; mai degrabă nu sunteţi admişi în interiorul clădirii, darămite în biroul respectiv.
La Colegiul Medicilor, este altceva: cineva, suspus, a schimbat subtil macazul şi a denaturat statutul, menirea şi finalitatea demersurilor. De ce oare, stimaţi colegi? Ce se urmăreşte de fapt?
Politica Colegiului Medicilor trebuie urgent revizuită. Trebuie exclusă orice ingerinţă a omului de pe stradă în activitatea Colegiului. Nemulţumitul faţă de un act medical se poate adresa justiţiei, evident cu taxă de timbru pentru înregistrarea plângerii, angajarea unui avocat, care costă, este calea legală, stipulată în norme juridice. Pe când statutul Colegiului Medicilor notează că acest organism rezolvă litigiile dintre medici. Dacă nu se va interveni serios în respectarea lui, organismul de apărare al medicilor se va transforma într-un avocat al poporului, care va judeca gratuit pricinile cu unităţi de măsură diferite, de cele mai multe ori în defavoarea celui care plăteşte cotizaţie lunară să fie apărat. Adaug şi că a judeca (a te erija în judecător) fără a avea o diplomă în acest sens sună a uzurpare de funcţie. Colegii din comisiile de disciplină, jurisdicţie sunt la limita legalităţii când stabilesc pedepse. Sunt pasibili de a fi antrenaţi într-o responsabilitate juridică, veritabilă de data aceasta.
   Dacă această rectificare acţională este greu de efectuat, propun ca fiecare cetăţean din stradă care vine cu o jalbă la Colegiul Medicilor să achite în prealabil o taxă de examinare a cazului, nivelul financiar stabilit şi afişat la vedere să fie în concordanţă cu specificul subiectului reclamat: pentru plângeri vizând activitatea medicului de familie, petentul va achita o sumă, plafon financiar care va deveni mult sporit în cazul plângerilor faţă de activitatea medicilor cu profil chirurgical. De exemplu, pentru o analiză medico-legală a unei documentaţii se plăteşte o sumă între 3.000 şi 5.000 de lei. Altfel, reclamantul va vorbi în gol. Numărul nemulţumiţilor care deschid uşa Colegiului Medicilor se va reduce substanţial, instituţia îşi va reintra în drepturi, încrederea în obiectivitatea gesturilor sale va spori în sânul propriilor membri, iar prestigiul corpului medical va câştiga în carate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe